Streso valdymas gruodį: patarė, kaip nepasiduoti prieššventiniam skubėjimui

Iki didžiųjų metų švenčių liko vos savaitė. Šiuo periodu ant pečių gali nugulti daugiau atsakomybių nei įprastai – dovanų ieškojimas artimiesiems, nesibaigiančios užduotys darbe bei artėjančių švenčių planavimas. Gruodį, o ypač prieš pat šventes, pasiduoti stresui ir perdegti yra labai paprasta, todėl „Eurovaistinės“ vaistininkė Gabija Kruopytė dalinasi patarimais, kaip suvaldyti stresą ir į šventes žengti ramesniems.

Vaistininkė Gabija Kruopytė dalinasi patarimais, kaip suvaldyti stresą.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Gabija Kruopytė dalinasi patarimais, kaip suvaldyti stresą.<br>lrytas.lt koliažas
vaistininkė Gabija Kruopytė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
vaistininkė Gabija Kruopytė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Stresas, šventės.<br>123rf nuotr.
Stresas, šventės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-12-15 14:21

Gruodį pervargti itin paprasta

Vis dažniau kalbama, kad ilgalaikis stresas neigiamai veikia psichinę ir fizinę žmogaus sveikatą. Apie ilgalaikį nuovargį pirmiausia išduoda nuolatinis nerimas, nuovargis, nemiga, padidėjęs kraujospūdis, suprastėjusi nuotaika.

„Gruodį vaistinėse sulaukiame ne tik pacientų, ieškančių vaistinių preparatų, skirtų peršalimo ir virusinėms ligoms gydyti, bet ir kita jų dalis skundžiasi stresu, kuris iššaukia nerimą, sutrikusį miegą ir nuovargį. Kai kurie teiraujasi apie vaistinius preparatus, siekiant išsimiegoti ir suvaldyti nerimą, tačiau noriu patikinti – prieš griebiantis vaistų, patariama išbandyti natūralias priemones, kurios gali akivaizdžiai pagerinti savijautą šiuo prieššventiniu laikotarpiu“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Streso malšinimui – adaptogenai

„Adaptogenai – tai įvairūs augalai, o kartais ir grybai, kurie aprūpina mūsų organizmą antioksidantais, apsaugo nuo uždegimų ir stiprina imunitetą. Visgi, pastaruoju metu jie geriausiai žinomi dėl stresą mažinančių savybių. Adaptogenai padeda organizmui atremti tiek trumpalaikį ir ilgalaikį, tiek fizinį ir psichologinį stresą, taip pat gali įveikti nuovargį, išspręsti miego problemas“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Vaistininkė įvardija, kad daugiausiai adaptogeninių savybių turi šie augalai ir grybai – ašvaganda, kordicepsas, gericijus, taip pat Azijos, Marikos ir Peru ženšeniai. Anot jos, norint įsisavinti pakankamą kiekį adaptogenų, patariama rinktis maisto papildus, kurių sudėtyje būtų randami būtent šie augalai ir grybai.

Įsitikinkite, ar jums netrūksta magnio

Magnis dažnai prisimenamas tada, kai pradeda traukti mėšlungį. Tačiau vaistininkė pabrėžia, kad jis itin svarbus ir mūsų nervinei sistemai:

„Reguliariai vartojamas magnis gali palengvinti patiriamą nerimą, kadangi jis padeda kontroliuoti mūsų antinksčiuose išskiriantį hormoną – kortizolį. Kortizolis išsiskiria stresinėse situacijose, siekdamas mums padėti jas įveikti.

Jis kaip ir adrenalinas suteikia papildomų jėgų, norint kovoti pajutus pavojų. Tačiau nuolat išsiskiriant per dideliam jo kiekiui susiduriame su kankinančiu nerimu, todėl čia gelbėja magnis, kuris kontroliuoja kortizolio išsiskyrimą organizme“, – pasakoja G. Kruopytė.

Vaistininkė priduria, kad įveikti nerimą magniui gali padėti B grupės vitaminai, taip pat tokios žolelės kaip valerijonas, apyniai ar gudobelė.

Reguliari mankšta – geros savijautos pagrindas

Reguliari mankšta ar netgi paprasčiausias pasivaikščiojimas gali turėti teigiamą poveikį streso ir nerimo mažinimui.

„Aktyvi fizinė veikla skatina endorfinų gamybą, kurie dar kitaip yra vadinami laimės hormonais. Dėl to pasportavus mūsų nuotaika gali pagerėti. Taip pat sportas arba ilgesnis pasivaikščiojimas ypatingai gali padėti tiems, kuriems sunku užmigti. Vakare, bet ne vėliau nei 2–3 valandas iki miego, skirkite laiko aktyvesniam judėjimui – tai gali pagreitinti užmigimo laiką bei pagilinti patį miegą“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?