Misija „išgyventi šventes“: ką daryti, jei Kalėdų laukimas nedžiugina

Šurmulys, gatvėse ir namuose spindintys papuošimai, gausios vaišės, susitikimai su artimaisiais ir dovanų paieška – šiais gruodžio atributais džiaugiasi daugybė žmonių. Visgi pasitaiko situacijų, kai kalėdinė nuotaika neaplanko, o laikas, kurį jau visai netrukus praleisime su giminaičiais, kelia stresą. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas paaiškina, kodėl vis daugiau žmonių prieš šventes aplanko liūdesys ir dalijasi patarimais, kaip nepasiduoti slogiai nuotaikai.

Stresas, šventės<br>123rf nuotr.
Stresas, šventės<br>123rf nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 2:30 PM

Netikri idealai

„Dažnai pasitaiko, kad šventinio laikotarpio realybė prasilenkia su lūkesčiais. Daug žalos, ypač jauniems ir jautriau į sunkumus žvelgiantiems, žmonėms padaro socialiniai tinklai ir televizija. Ten neretai matome iškreiptą vaizdą – atrodo, kad kiti yra laimingesni, pailsėję, jų namai gražiau papuošti, o artimieji niekada nesiginčija prie šventinio stalo.

O realybėje prieš šventes susiduriame su papildomomis atsakomybėmis, darbų lavina, susitikimais su žmonėmis, kuriuos nebūtinai norisi matyti. Taip, net nejučiomis lygindami tai, ką matome ekranuose ir ką matome prieš save, jaučiame diskomfortą, nuvertiname save ir savo galimybes, galvodami, kad negalime gyventi ar palepinti šeimos narių tokiomis įspūdingomis dovanomis, kaip kiti“, – sako R. Blynas.

Pasak vaistininko, šiame šventiniame šurmulyje svarbu prisiminti, kad esmė yra visai ne dovanų prabanga ar dydis, o parodomas nuoširdus dėmesys ir artumas. Būtent tam ir reikėtų skirti savo rūpestį ir energiją.

Padės ir režimo laikymasis

Trumpos dienos, saulės, o kartu ir vitamino D, trūkumas slegia dažną, o gruodis taip pat įsuka į darbus, skubėjimą ir dovanų pirkimą, todėl vaistinėje padaugėja pacientų, kurie skundžiasi nuovargiu, o kartu su juo ir dažniau kamuojančiomis ligomis.

R. Blynas įvardija, kad norint į kitus metus neperkelti prastos savijautos ir nuovargio, svarbu išgirsti save ir pasirūpinti savo imunine bei nervine sistema. Jaučiant, kad savijauta prastėja, trūksta jėgų, nereikėtų verstis per galvą – verčiau stabtelti ir pailsėti.

„Nors baigiantis metams dažną spaudžia paskutinės minutės darbai, svarbu girdėti organizmą, neišderinti miego režimo, nepraleisti visavertiškų pietų. Rekomenduočiau nepamiršti užtikrinti pakankamų D ir B grupės vitaminų, magnio, omega-3 rūgščių atsargų – dažniausiai šių elementų su maistu gauname nepakankamai, todėl reikia atkreipti dėmesį į reguliarų organizmo stiprinimą pasitelkiant maisto papildus.

Žinoma, prieš tai vertėtų pasikalbėti su gydytoju ar vaistininku, kuris parekomenduos tinkamą dozę ir papasakos apie vartojimo kurso ypatumus. Pavyzdžiui, kuriuos vitaminus reikėtų vartoti kartu bei kuriuos reikėtų atskirti keleto valandų tarpu“, – pasakoja vaistininkas.

Jis priduria, kad šventinio laikotarpio stresą suvaldyti padės raminantys preparatai, turintys pipirmėčių ar jonažolių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad pastaroji vaistažolė turi stiprų poveikį, jos negalima vartoti vaikams.

Anot R. Blyno, stipriai padėsime sau atradę prasmingų veiklų. Tai gali būti savanorystė, kita socialinė veikla, bendravimas draugais, lankymasis įvairiuose, tarp jų ir bendruomenių, renginiuose.

„Kalėdiniu laikotarpiu didesnį dėmesį reikėtų skirti gyvenimo tempo kontrolei – jei jo nesulėtinsime, jaučiama įtampa bei stresas gali atsiliepti ir savijautai. Tinkamai paskirsčius laiką darbui ir poilsiui, daugiau galėsime pabendrauti su mylimais žmonėmis, sustiprinsime tarpusavio santykius, o kartu ir įveiksime slogias nuotaikas. Žinodami, kad turime su kuo pasikalbėti, jausimės gerai ne tik per šventes, bet ir po jų“, – akcentuoja vaistininkas.

Įsivardinkite ir pašalinkite didžiausius dirgiklius

Norint, kad švenčių šurmulys nebekeltų nerimo, o kaip tik – teiktų džiaugsmą, apgalvoti laukiančius iššūkius verta jau dabar: tikrai padės, jei iš anksto suplanuosime, ką veiksime šventiniu laikotarpiu, taip pat jei apmąstysime, kaip nudžiuginti artimiausius žmones.

Derėtų atkreipti dėmesį, ar nėra pasikartojančių dirgiklių, kurie išryškėja šventiniu laikotarpiu. Jei atrandate juos – pravartu keisti dalykus. O jeigu nutiko taip, kad jau šiais metais nenorite švęsti Kalėdų taip, kaip visada, apie tai irgi nereikėtų bijoti pasikalbėti su artimaisiais.

„Jeigu nenorite susitikti su dėdėmis ar tetomis, kurių komentarai nuteiks nemaloniai, pasirinkite šventes sutikti su artimesnių žmonių ratu.

Jeigu nuo netinkamų komentarų nesusilaiko ir artimi giminaičiai, pasistenkite jiems mandagiai pasakyti, kad tai jus žeidžia. Svarbiausia yra kalbėtis apie jausmus ir šventes sutikti neįsitempus, o mėgaujantis“, – apibendrina vaistininkas R. Blynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.