Šį prieskonį verta naudoti kasdien: mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje

Imbieras – nuo seno žinomas prieskonis, Indijoje ir Kinijoje pradėtas naudoti bene prieš 5000 metų. Viduramžiais imbieras buvo vertinga mainų prekė – nedidelio maišelio vertė prilygo avies kainai. Anuomet jį buvo galima pavadinti prabangos prieskoniu.

Imbiero poveikis sveikatai.<br>lrytas.lt koliažas
Imbiero poveikis sveikatai.<br>lrytas.lt koliažas
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Imbieras<br>123rf nuotr.
Imbieras<br>123rf nuotr.
Imbieras<br>123rf nuotr.
Imbieras<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 8:20 AM

Šiandien šviežią imbiero šaknį arba jo miltelius rasite kiekvienoje parduotuvėje. Kulinarijoje imbieras siejamas su tradicine Indijos virtuve, bet maistą žmonės juo pagardina visame pasaulyje.

Keista, bet mokslinių tyrimų apie imbiero poveikį sveikatai atlikta dar nedaug, pastebi Teksaso technikos universiteto (JAV) docentė Kristina Petersen.

1 arbatinis šaukštelis termiškai neapdoroto imbiero turi 1,6 kalorijos, o arbatinis šaukštelis džiovintų miltelių – 6 kalorijas. Imbiero sudėtyje yra kelių vitaminų ir mineralų pėdsakų, bet žmonės imbiero kilogramais nevalgo, tad ir gaunamas naudingųjų medžiagų kiekis negali būti reikšmingas.

Todėl dauguma tyrimų nagrinėjo imbiero poveikį maisto papildo pavidalu.

Manoma, kad imbieras gali būti naudingas esant lengvam pykinimui ar vėmimui nėštumo metu, tačiau ne visi tyrimai patvirtina, kad jis padeda įveikti pykinimą.

Mažina cholesterolį

K.Petersen tyrinėjo, kaip imbieras galėtų sumažinti rizikos veiksnius, kurie prisideda prie širdies ligų. Ji buvo vyresnioji autorė kelių tyrimų apžvalgos, paskelbtos žurnale „Nutrition Reviews“. Joje pažymėta apie galimą imbiero naudą.

„Kai kurie klinikiniai tyrimai parodė, kad labai didelės imbiero dozės papildų pavidalu gali pagerinti cholesterolio kiekį kraujyje“, – sakė K.Petersen.

Tyrimai parodė, kad imbiero papildai gali pagerinti kraujospūdį ir padėti palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. „Visgi, tai yra gana didelės dozės“, – pabrėžė ji.

O kaip dėl šalutinių poveikių? K.Petersen teigimu, į tai kreipiama mažai dėmesio. JAV Maisto ir vaistų administracija imbierą yra įtraukusi į visuotinai pripažintų saugiais maisto produktų sąrašą, tačiau maisto papildai nėra reguliuojami taip griežtai, kaip vaistai.

Imbieras gali sąveikauti su vaistais, pavyzdžiui, kraują skystinančiais preparatais. „Manau, kad su maisto papildais visada reikia elgtis atsargiai“, – sakė K.Petersen. „Jei įmanoma, geriau viską gauti su maistu.“

Pasak jos, atlikta nedaug tyrimų apie imbiero arbatos poveikį sveikatai.

Skatina valgyti daugiau daržovių?

Tačiau vieno tyrimo metu į tipišką amerikiečių mitybą buvo įtrauktas žolelių ir prieskonių mišinys, kuriame buvo imbiero. Tai padėjo sumažinti kraujospūdį ir riziką susirgti širdies ligomis, pastebėjo mokslininkai.

K.Petersen teigimu, šie rezultatai leidžia manyti, kad „imbiero įtraukimas į mitybą arba jo naudojimas gaminant maistą, siekiant pagerinti patiekalų skonį, gali būti naudingas širdies sveikatai.“

Ji paaiškino, kad žolelės ir prieskoniai neprivalo turėti tiesioginį poveikį, kad prisidėtų prie geresnės mitybos. „Jei į sveikatai palankius maisto produktus, pavyzdžiui, daržoves, įdėsite imbiero, turėsite naudos sveikatai, nes užsimanysite valgyti daugiau daržovių“, – dėstė K.Petersen.

Tyrėja pridūrė, kad imbieras puikiai dera su įvairiomis daržovėmis, ypač su morkomis, taip pat su vištiena, kuri yra gana sveikas baltymų šaltinis.

K.Petersen pasitelkė analogiją iš kino pasaulio: imbieras nebūtinai turi būti pagrindinė sveikatai palankaus patiekalo žvaigždė, tačiau jis gali puikiai atlikti antraplanio aktoriaus vaidmenį.

„Manau, kad yra daugybė patiekalų, kuriems puikiai tinka panaudoti imbierą“, – sakė K.Petersen.

Pagal „American Heart Association News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.