Tuoj pravers: vaistininkas pasakė, kaip iš tiesų reikia vartoti „angliuką“

Jeigu skauda skrandį, išgerk angliuką, – turbūt šį patarimą per šventes tenka išgirsti kur kas dažniau. Visgi, „Eurovaistinės“ vaistininkas Paulius Raudonis pastebi, kad iki šiol ne kiekvienas žino, kam iš tiesų reikalingas angliukas, o dar svarbiau – kaip jį teisingai vartoti. Vaistininkas išskiria dvi svarbiausias taisykles, kurių reikėtų laikytis.

Vaistininkas Paulius Raudonis pastebi, kad iki šiol ne kiekvienas žino, kam iš tiesų reikalingas angliukas.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkas Paulius Raudonis pastebi, kad iki šiol ne kiekvienas žino, kam iš tiesų reikalingas angliukas.<br>lrytas.lt koliažas
Kalėdų stalas<br>123rf nuotr.
Kalėdų stalas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 24, 2023, 3:10 PM

Patikslina, kada reikia vartoti angliuką

Per didžiąsias metų šventes kur kas dažniau skundžiamasi virškinimo problemomis. Vaistininkas Paulius Raudonis pasakoja, kad dažnai žmonės visus virškinimo sutrikimus tikisi pagydyti angliukais, tačiau vertėtų prisiminti, kuriais atvejais jie gali padėti, o kada – ne.

„Angliukai – tai dar kitaip vadinamoji aktyvinta anglis, kurios žmonės kur kas dažniau vaistinėse ieško prieššventiniu laikotarpiu arba jau atsistojus nuo šventinio stalo. Dauguma mano, kad angliukai gali suaktyvinti virškinimą, tačiau iš tiesų angliukai gelbsti apsinuodijus ir tais atvejais, jeigu persivalgę susiduriate su pilvo pūtimu bei dujų kaupimusi“, – pasakoja vaistininkas P. Raudonis.

Anot vaistininko, aktyvinta anglis padeda iš organizmo pašalinti susikaupusias toksines medžiagas po apsinuodijimų, tačiau ji nepadės suvirškinti maisto persivalgius. Norintiems pagerinti virškinimą vaistininkas pataria pirmiau vartoti daug skysčių ir rinktis augalinius arba sintetinius virškinimo fermentus.

Apskaičiuokite, kiek jums angliukų reikės

„Suvartojus vieną angliuką pagerėjimo tikėtis nereikėtų. Norint rezultatų, paprastai aktyvintos anglies reikia suvartoti kur kas daugiau, t. y. vienam kilogramui įprastai skiriama viena aktyvintos anglies tabletė.

Tad jeigu žmogus sveria 70 kilogramų ir nori numalšinti pilvo pūtimą ar apsinuodijimo simptomus, jam reikėtų suvartoti 7 angliukus“, – pasakoja vaistininkas P. Raudonis.

Visgi, vaistininkas pataria aklai šia taisykle nesivadovauti, o geriau visada paskaityti vartojimo lapelį, kuriame bus patikslinta, kokį kiekį aktyvintos anglies galima suvartoti.

„Kiek aktyvintos anglies reikės suvartoti gali nulemti pora aspektų. Pavyzdžiui, jeigu aktyvinta anglis yra kapsuliuota, o ne supresuota tabletė, jos galimai prireiks mažiau. Taip pat jeigu reikia išgerti didesnį kiekį aktyvintos anglies, paskirstykite tabletes trims kartams per dieną“, – sako vaistininkas P. Raudonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.