Naujametinė tradicija mažina kraujospūdį? Štai ką reikia valgyti vidurnaktį

Naujųjų metų sutikimo šventė turi gausybę tradicijų. Pavyzdžiui, Kolumbijoje tikima, kad metų pabaigoje užtenka pasivaikščioti su tuščiu lagaminu ir ateinantys metai bus kupini kelionių po pasaulį. O danai Naujųjų metų išvakarėse daužo lėkštes prie draugų namų durų – manoma, tai atneš sėkmę.

Vynuogės pasižymi širdies ir smegenų sveikatą gerinančiomis savybėmis. <br>lrytas.lt koliažas
Vynuogės pasižymi širdies ir smegenų sveikatą gerinančiomis savybėmis. <br>lrytas.lt koliažas
Vynuogės<br>123rf nuotr.
Vynuogės<br>123rf nuotr.
Naujieji metai<br>123rf nuotr.
Naujieji metai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 7:19 AM

Tačiau viena iš Ispanijos kilusi tradicija pamažu prigyja visame pasaulyje: vidurnaktį reikia suvalgyti 12 vynuogių, po vieną kiekvienam laikrodžio dūžiui.

Manoma, kad vynuogių valgymas Naujųjų metų išvakarėse padės išsipildyti norams. Tiesa, vynuoges naudinga valgyti ir dažniau.

Vynuogės priskiriamos supermaisto kategorijai, nes pasižymi širdies ir smegenų sveikatą gerinančiomis savybėmis. Pavyzdžiui, klinikiniais tyrimais įrodyta, kad vynuogėse esantys komponentai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį. Vynuogės taip pat gali būti naudingos regėjimui ir kepenų veiklai.

Mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį

Šiose uogose gausu vitaminų A, C, D, E, K, B1, B2 ir B6 bei kelių mineralų, įskaitant varį ir manganą. Vynuogėse ir razinose yra kalio, kuris gali padėti kontroliuoti kraujospūdį. 100 gramų razinų turi daugiau kalio nei vidutinio dydžio bananas.

Raudonosiose ir baltosiose vynuogėse bei iš jų pagamintose sultyse ir vyne yra daug resveratrolio – antioksidanto ir priešuždegiminės medžiagos.

„Potencialios naudos spektras labai platus – širdies ir kraujagyslių, smegenų, šlapimo pūslės, gaubtinės žarnos sveikata – sąrašas galima tęsti ir tęsti“, – sakė Vakarų Naujosios Anglijos universiteto Springfilde (JAV) dekanas dr. Johnas Pezzuto.

Pasak jo, nenuostabu, kad amerikiečiai suvalgo vis daugiau vynuogių. 2022 m. vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo 10,1; 2021 m. – 9,4; o 2020 m. – 8 svarus (vienas svaras lygus 450 gramų) vynuogių.

Iš kitų maisto produktų vynuoges labiausiai išskiria jų sudėtyje esantis resveratrolis, kuris, kaip rodo kai kurie tyrimai, gali sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.

„Tačiau tam patvirtinti reikia atlikti daugiau mokslinių tyrimų“, – sakė registruota dietologė Arlen Vanessa Marin.

Įspėja dėl cukraus

J.Pezzuto yra atlikęs ne vieną tyrimą apie vynuogių poveikį sveikatai. Pastaruoju metu jis daug dėmesio skyrė fitocheminėms medžiagoms – augalų gaminamiems junginiams, padedantiems jiems apsisaugoti nuo ligų, ir mikrobiomui – bakterijoms ir grybeliams, esantiems ant žmogaus kūno ir jo viduje, taip pat genetinei raiškai.

Vynuogėse yra daugiau kaip 1 600 fitocheminių medžiagų. J.Pezzuto darbuose teigiama, kad vynuogių vartojimas keičia mikrobiomą, o dėl to žmonės tampa sveikesni ir stipresni.

„Anot gerai žinomo posakio, esi tai, ką valgai. Mes nustatėme, kad tai, ką valgote, iš tikrųjų keičia jūsų genetiką, – sakė J.Pezzuto. Manau, kad mes tik pradedame suvokti mitybos galią, o mano atveju šis supratimas prasidėjo nuo vynuogių.“

2022 m. žurnale „Antioxidants“ paskelbto tyrimo, kuriam vadovavo J.Pezzuto, metu nustatyta, kad vynuogių valgymas gali padėti apsaugoti odą nuo ultravioletinių saulės spindulių žalos.

A.V.Marin įspėja, kad nors vynuogės naudingos, jose yra labai daug cukraus. Vos 175 g vynuogių gali būti apie 15 g natūralaus cukraus, o razinose – dar daugiau.

„Su vynuogėmis naudinga derinti sveikus riebalus arba baltymus, kad cukraus kiekis kraujyje nepakiltų“, – patarė dietologė.

„Galite derinti vynuoges su migdolais arba trupučiu sūrio, kad suvaldytumėte cukraus šuolius kraujyje“, – pridūrė ji.

Pagal „American Heart Association News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.