Koks maistas padeda sumažinti cholesterolio kiekį? Dvynių tyrimo rezultatai nustebino

Du amerikiečiai broliai įsitraukė į įdomų eksperimentą. Vienas iš dvynių 2 mėnesius maitinosi veganiškai ir jo padidėjęs cholesterolio kiekis nukrito iki normalaus. Jo brolis dvynys laikėsi subalansuoto sveikatai palankaus mitybos plano ir valgė sviestą, kiaušinius bei mėsą. Tačiau antrojo vyro cholesterolio rodikliai išliko aukštesni.

cholesterolis<br>123rf nuotr.
cholesterolis<br>123rf nuotr.
Matto cholesterolis tyrimo eigoje.
Matto cholesterolis tyrimo eigoje.
avokado skrebutis<br>123rf nuotr.
avokado skrebutis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 13, 2024, 7:22 AM

Jau ne vienus metus Matt'as ir Mike'as Beckwithai reguliariai darėsi kraujo tyrimus ir stebėjo, kaip pamažu didėja jų mažo tankio lipoproteinų („blogojo“ cholesterolio) kiekis.

„Padidėjęs cholesterolio kiekis – tėvų dovana“, – paaiškino Matt'as.

Dvyniams – 52-eji metai. Jie abu yra gana sveiki, fiziškai aktyvūs vyrai, tačiau genetinis polinkis į padidėjusį cholesterolio kiekį jiems kelia nerimą.

„Savo aplinkoje vis išgirstu, kad mano amžiaus žmogus mirė nuo koronarinės širdies ligos ar insulto, ir tai mane velniškai gąsdina“, – sakė Matt'as.

Tai paskatino dvynius sudalyvauti tyrime, kurio tikslas buvo palyginti kuri mityba geresnė širdžiai – veganiška, ar sveikatai palanki, bet įtraukianti mėsą ir pieno produktus.

Matt'as tapo veganu ir per du mėnesius numetė maždaug 9 kg. Vyras pasiilgo sviesto ir kiaušinių bei pamėgtų sumuštinių su žemės riešutų sviestu ir želė.

Eksperimento rezultatai apstulbino. Mike'o kraujo tyrimų rezultatai pasikeitė mažai, o veganu tapęs Matt'as pasiekė ryškių rezultatų.

Įspūdingas rezultatas per 4 savaites

„Mano cholesterolio kiekis sumažėjo nuo aukšto iki normalaus“, – džiaugėsi Matt'as. Tam pasiekti užteko vos 4 savaičių.

Vyras pridūrė, kad jo cholesterolio kiekis pamažu augo jau nuo paauglystės, o veganiška mityba padėjo sugrąžinti cholesterolio kiekį į lygį, buvusį prieš daugiau nei 10 metų.

Tyrimui vadovavęs profesorius Christopheris Gardneris sakė, kad jis džiaugsis, jei eksperimento rezultatai paskatins daugiau žmonių pakeisti mitybą ir valgyti mažiau perdirbtų maisto produktų bei mėsos ir daugiau daržovių.

Jis pridūrė, kad veganiška mityba paskatina valgyti daugiau pupelių ir daržovių. Tai – maistas, kurio nauda sveikatai įrodyta.

Vienintelis veganiškos mitybos minusas – vitamino B12 stygius. Mėsos ir pieno produktų atsisakę tyrimo dalyviai patyrė smegenų veiklai svarbaus vitamino kiekio sumažėjimą.

Pasak C.Gardnerio, veganams nėra neįmanoma apsirūpinti vitaminu B12 su maistu. Bet į mitybos racioną reikia sąmoningai įtraukti vitaminu B12 praturtintus augalinius gėrimus ir maistines mieles.

Grįžo prie sviesto

Matt'as Beckwithas po eksperimento negrįžo prie senos mitybos: pradėjo valgyti daugiau daržovių ir pilnagrūdžių gaminių – maisto produktų, kurie natūraliai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, jis atliko širdžiai naudingą pasirinkimą – kartais vietoje sviesto naudoja alyvuogių aliejų.

„Nežinau, ar galėčiau būti veganas visam laikui, nes kartais mėgstu, kad maiste būtų šiek tiek sviesto“, – sakė jis.

Tyrimas baigėsi prieš metus, o Matt'o cholesterolio kiekis vėl padidėjo ir pasiekė eksperimento pradžioje buvusį rodiklį. Vyras sako, kad veganiškos mitybos nauda nenustebino, tačiau jį pribloškė, koks dramatiškas buvo skirtumas.

„Buvau šokiruotas, kiek daug tai man padėjo“, – sakė jis. „Jau seniai domėjausi vegetarizmu ir veganizmu, todėl šis ekperimentas buvo geras pasibandymas.“

Pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.