Nugaros skausmas ir lėtas žaizdų gijimas praneša apie svarbaus vitamino trūkumą

Bendrai organizmo būklei svarbus vitaminas D daugiausia pagaminamas veikiant saulės spinduliams. Deja, žiemą daugelis karčiai pajuokauja, kad ryte į darbą išeina tamsoje ir namo grįžta vėl sutemus. Jei nepavyksta pasilepinti saulės spinduliais, didėja tikimybė, kad išsivystys vitamino D trūkumas.

Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Lietuviška žiema saule nelepina<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviška žiema saule nelepina<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuovargis<br>Pexels nuotr.
Nuovargis<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 20, 2024, 7:41 AM

Vitaminas D padeda organizmui pasisavinti kalcį ir fosforą, o šios medžiagos svarbios kaulų būklei. Šaltuoju metų laiku aktualu ir tai, kad vitaminas D stiprina imunitetą, saugo nuo infekcinių susirgimų. Tačiau, kokie požymiai išduoda vitamino D trūkumą?

1. Nuolatinis nuovargis, kuris nepraeina net ir gerai pailsėjus, gali būti ženklas, kad trūksta vitamino D.

2. Kaulų ir nugaros skausmai. Vitaminas D būtinas kaulų sveikatai. Dėl vitamino D trūkumo gali skaudėti kaulus ir atsirasti lėtinis nugaros skausmas.

3. Depresija arba nuotaikos svyravimai. Žiemą sumažėjęs saulės spindulių kiekis gali paveikti nuotaiką. Vitamino D trūkumas siejamas su depresija, ypač su sezoniniu afektiniu sutrikimu (SAD) – depresijos rūšimi, kuri siejama su metų laikų kaita.

4. Sutrikęs žaizdų gijimas. Lėtas žaizdų gijimas po operacijos ar sužeidimo gali būti mažo vitamino D kiekio kraujyje požymis.

5. Kaulų nykimas. Vitaminas D labai svarbus kalcio įsisavinimui. Dėl jo trūkumo gali sumažėti kaulų tankis, padidėti lūžių ir osteoporozės rizika.

6. Plaukų slinkimas. Spartus plaukų slinkimas gali būti ženklas, kad trūksta vitamino D.

7. Raumenų skausmas. Konkrečią raumenų skausmo priežastį dažnai sunku nustatyti, tačiau jis gali būti susijęs su vitamino D stygiumi.

Priežastys, kodėl trūksta vitamino D

– Ribota saulės spindulių ekspozicija. Ši bėda ypač būdinga žiemą, kai dienos trumpesnės ir žmonės daugiau laiko praleidžia vidaus patalpose.

– Odos pigmentacija. Tamsesnio gymio žmonės turi daugiau melanino, kuris mažina odos gebėjimą pasigaminti vitaminą D veikiant saulės spinduliams.

– Amžius. Senstant natūraliai sulėtėja vitamino D gamyba odoje.

– Mitybos apribojimai. Vitamino D yra ne visuose maisto produktuose. Derėtų pasirūpinti, kad mitybos racione netrūktų vitamino D šaltinių.

– Geografinė padėtis: Žmonės, gyvenantys toli nuo pusiaujo, kur žiemą mažai saulės šviesos, turi didesnę tikimybę patirti vitamino D stygių.

Patarimai, kaip apsirūpinti vitaminu D

– Keletą kartų per savaitę stenkitės 10–30 minučių praleisti saulės šviesoje. Pavyzdžiui, išeikite į lauką per pietų pertrauką.

– Valgykite maistą, kuriame gausu vitamino D. Tai – riebi žuvis (lašiša, skumbrė, tunas), kiaušiniai, sūris.

– Apsvarstykite maisto papildų vartojimą. Tai gali būti paprastas būdas išvengti vitamino D trūkumo žiemą. Žinoma, dėl maisto papildų vartojimo būtina pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

– Reguliariai tirkitės. Kraujo rodikliai padės suprasti, ar vitamino D kiekis organizme yra pakankamas.

Pagal scitechdaily.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.