Ar šokoladas mažina kraujospūdį? Tyrimas pateikė atsakymą

Naujas tyrimas nustatytė ryšį tarp juodojo šokolado vartojimo ir pirminės hipertenzijos rizikos sumažėjimo.

Naujas tyrimas nustatytė ryšį tarp juodojo šokolado vartojimo ir pirminės hipertenzijos rizikos sumažėjimo.<br>lrytas.lt koliažas
Naujas tyrimas nustatytė ryšį tarp juodojo šokolado vartojimo ir pirminės hipertenzijos rizikos sumažėjimo.<br>lrytas.lt koliažas
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
šokoladas<br>123rf nuotr.
šokoladas<br>123rf nuotr.
šokoladas<br>Pexels nuotr.
šokoladas<br>Pexels nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 10:17 PM

Žurnale „Nature Scientific Reports“ publikuoto tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad juodojo šokolado vartojimas gali sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką, tačiau tyrėjai negalėjo nurodyti priežastinio ryšio tokiai sąsajai pagrįsti.

Kuo naudingas šokoladas?

Arterine hipertenzija vadinama būklė, kai kraujagyslių sienelės iš vidaus veikiamos kenksmingai didele jėga.

Aukštas kraujospūdis skausmo nesukelia, bet ilgainiui lemia sunkias pasekmes sveikatai. Hipertenzija yra tarp pagrindinių širdies nepakankamumo ir insulto priežasčių.

Padidėjusį kraujospūdį galima valdyti keičiant gyvenimo būdą ir vartojant gydytojo paskirtus vaistus. Tačiau žmonės gali imtis veiksmų, kad užkirstų kelią aukštam kraujospūdžiui atsirasti. Trys pagrindiniai veiksniai: sveikatai palanki mityba, normalaus svorio palaikymas ir fizinis aktyvumas.

Tačiau mokslininkai taip pat aiškinasi, ar konkrečių maisto produktų vartojimas gali apsaugoti nuo hipertenzijos atsiradimo. Tokie tyrimai, tikėtina, skatina žmones rinktis sveikatai palankesnį maistą.

Juodasis šokoladas yra vienas iš maisto produktų, galinčių turėti naudos sveikatai, tikina tyrimo autorė ir registruota dietologė Karen Z. Berg.

„Kad šokoladas būtų laikomas juoduoju, jame turi būti ne mažiau kaip 50 proc. kakavos. Geras juodasis šokoladas turi 70 ar net 90 proc. kakavos, todėl jame lieka daug mažiau vietos kitiems priedams, pavyzdžiui, cukrui. Tai paaiškina, kodėl juodasis šokoladas paprastai būna kartesnis už pieninį“, – sakė K.Z.Berg.

„Kakavoje gausu flavanolių, todėl kuo didesnis kakavos procentas šokolade, tuo daugiau naudos sveikatai. Juodasis šokoladas taip pat yra geras skaidulinių medžiagų, geležies, magnio, fosforo ir cinko šaltinis. (...) Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad kuo didesnis kakavos procentas, tuo daugiau jame bus kofeino“, – pabrėžė K.Z.Berg.

Tyrimas: daugiau šokolado – mažesnė hipertenzijos rizika

Tyrėjai norėjo išsiaiškinti, kaip juodasis šokoladas gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tam pasitelktas Mendelio atsitiktinių imčių metodas.

Šis metodas apima genetinių skirtumų nagrinėjimą, siekiant pateikti įrodymų, kad tam tikra intervencija turi priežastinį poveikį, ir padeda pašalinti atvirkštinio priežastingumo riziką.

Tyrimo autoriai nagrinėjo ryšį tarp tamsaus šokolado vartojimo ir kelių širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant esencinę hipertenziją, koronarinę širdies ligą, širdies nepakankamumą, insultą, venose prasidedančius kraujo krešulius ir miokardo infarktą.

Analizės rezultatai buvo daug žadantys dėl teigiamų juodojo šokolado savybių. Duomenys rodo galimą priežastinį ryšį tarp tamsaus šokolado vartojimo ir sumažėjusios esminės hipertenzijos rizikos.

Tyrėjai taip pat nustatė galimą ryšį tarp juodojo šokolado vartojimo ir sumažėjusios venų tromboembolijos rizikos, kai venose susidaro kraujo krešulys.

Ar šokoladas pagerins širdies sveikatą?

Nors tyrimo rezultatai siūlo patrauklų būdą kraujospūdžiui mažinti, tačiau vertinant jo išvadas derėtų atsižvelgti į apribojimus.

Pirma, imties duomenys buvo maži, o tai galėjo turėti įtakos rezultatams. Antra, buvo prarasta dalis vieno nukleotido polimorfizmų suvestinių duomenų apie insultą ir širdies nepakankamumą, o tai galėjo turėti įtakos rezultatams.

Tyrime taip pat buvo naudojami europietiškos kilmės asmenų duomenys, o tai reiškia, kad rezultatų negalima apibendrintai kitoms populiacinėms grupėms.

Tyrimo metu nebuvo galima atlikti tam tikrų analizių, pavyzdžiui, nagrinėti tamsaus šokolado suvartojimo kiekio ar širdies ir kraujagyslių ligų rizikos pagal tokius veiksnius kaip amžius ar lytis.

Tačiau tyrimo rezultatai rodo, kad juodasis šokoladas gali būti naudingas esminės hipertenzijos prevencijai. Tai taip pat atveria kelią būsimiems šios srities tyrimams.

„Po tokių analizių, kaip ši, lieka keletas įdomių tyrimų galimybių. Tolesni žingsniai – išsiaiškinti tikslius mechanizmus, kuriais juodojo šokolado vartojimas daro įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai. Tam galėtų būti naudojami pažangūs genetiniai metodai, kad būtų galima suprasti, kaip tamsaus šokolado vartojimas gali paveikti genų raiškos modelius, susijusius su širdies ir kraujagyslių sveikata“, – paaiškino su tyrimu nesusijęs gydytojas kardiologas Dr. Rigvedas Tadwalkaras.

„Be to, tolesniuose tyrimuose būtų galima išsiaiškinti galimą juodojo šokolado poveikį kitiems širdies ir kraujagyslių sistemos rodikliams, pavyzdžiui, aterosklerozinių plokštelių formavimuisi ir progresavimui, širdies funkcijai ir remodeliacijai, kraujo krešėjimui ir fibrinolizei“, – pridūrė jis.

Pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.