Intraveninė vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų terapija: kada gali padėti ir kam ji reikalinga?

Pastaruoju metu gydymo įstaigose pastebima tendencija įvairių medikamentų ir vitaminų lašinimas intraveniniu būdu, kitaip dar vadinamu intraveninė vitaminų terapija arba vitaminų lašelinės. Ši praktika išpopuliarėjo tarp žmonių, ieškančių greito ir veiksmingo būdo, siekiant atstatyti trūkstamų vitaminų, mineralų, kai kurių maistinių medžiagų kiekį ar efektyviau gydyti esamus sveikatos sutrikimus. Plačiau apie šį gydymą pasakoja P9 klinikos, vadovė Violeta Semenovič.

Vienas iš pagrindinių intraveninės terapijos privalumų yra greitas maistinių medžiagų įsisavinimas į kraują.<br>P9 klinikos archyvo nuotr.
Vienas iš pagrindinių intraveninės terapijos privalumų yra greitas maistinių medžiagų įsisavinimas į kraują.<br>P9 klinikos archyvo nuotr.
P9 klinikos vadovė Violeta Semenovič.<br>P9 klinikos archyvo nuotr.
P9 klinikos vadovė Violeta Semenovič.<br>P9 klinikos archyvo nuotr.
Intraveninė vitaminų terapija leidžia greičiau ir efektyviau įsisavinti visas medžiagas, palyginti su geriamaisiais preparatais, nes apeinama virškinimo sistemą.<br>P9 klinikos archyvo nuotr.
Intraveninė vitaminų terapija leidžia greičiau ir efektyviau įsisavinti visas medžiagas, palyginti su geriamaisiais preparatais, nes apeinama virškinimo sistemą.<br>P9 klinikos archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 10:00 AM

Kaip atliekama intraveninė terapija?

Intraveninė vitaminų terapija apima tiesioginį vitaminų, mineralų ar vaistinių preparatų suleidimą į kraują per veną. Šis būdas leidžia greičiau ir efektyviau įsisavinti visas medžiagas, palyginti su geriamaisiais preparatais, nes apeinama virškinimo sistemą. Dažniausiai į veną vartojamas vitaminas C, B grupės vitaminai, įvairūs mineralai, tokie kaip magnis, kalis, cinkas, priešuždegiminiai preparatai esant ūminiams bakteriniams ir virusiniams susirgimams, antibiotikai, geležies preparatai.

„Svarbu paminėti, kad intraveninė terapija yra atliekama tik kvalifikuotų specialistų, puikiai išmanančių savo darbą, kadangi kiekvienu atveju kai yra naudojamos vitaminų lašelinės ar kitos intraveninės terapijos formos, gydytojai turi nustatyti reikiamą vaisto, papildo dozę bei dažnį, atsižvelgdami į tinkamai išanalizuotą paciento sveikatos būklę ir atliktus laboratorinius tyrimus. Taip pat svarbu atsižvelgti į galimas šalutines intraveninės terapijos poveikio rizikas, pvz.: infekcijas ar kitas komplikacijas, ir atidžiai stebėti paciento būklę gydymo proceso metu“, – patarė Violeta Semenovič.

Intraveninės terapijos nauda

Greitas maistinių medžiagų įsisavinimas. Vienas iš pagrindinių intraveninės terapijos privalumų yra greitas maistinių medžiagų įsisavinimas į kraują. Tai ypač naudinga asmenims, turintiems virškinimo arba absorbcijos problemų, kurios gali atsirasti po įvairių svorio mažinimo operacijų, esant skrandžio ar žarnyno susirgimams.

„Atliekant preparatų lašinimą tiesiai į veną užtikrinama, kad organizmas gautų visą būtinų vitaminų ir mineralų dozę, pritaikytą individualiai kiekvienam pacientui“, – kalbėjo Violeta.

Padidėjęs energijos lygis. Daugelis pacientų po intraveninės terapijos teigia, kad padidėjo energijos lygis ir pagerėjo bendra savijauta. Manoma, kad ypač vitamino B kompleksas vaidina lemiamą vaidmenį energijos apykaitoje, o kai kurie žmonės teigia, kad po intraveninės terapojos jaučiasi energingesni.

Imuninės sistemos palaikymas. Didelės dozės vitamino C, įprasto intraveninės vitaminų terapijos komponento, yra žinomos dėl savo imunitetą stiprinančių savybių. Intraveniniu būdu gautas vitaminas C leidžia pasiekti didesnę vitamino C koncentraciją kraujyje, o tai gali sustiprinti ir mūsų imuniteto atsparumą daugeliui virusinių ir bakterinių susirgimų šaltuoju metų laiku, o susirgus ir greičiau pasveikti.

Hidratacija ir detoksikacija. „Daugelyje intraveninės terapijos preparatų yra druskos tirpalų, kurie gali padėti hidratuoti organizmą ir išplauti toksinus. Tai dažnai naudinga pacientams, kurie aktyviai sportuoja ir netenka daug skysčių, serga ūmine liga ir susiduria su vėmimu ar viduriavimu, karščiuoja bei netenka skysčių. Taip pat tokios elektrolitų infuzijos labai naudingos padedant atsistatyti po ligos“, – teigė P9 klinikos vadovė Violeta Semenovič.

Efektyvus anemijos gydymas. Geležies lašelinė yra naudojama gydant geležies trūkumo anemiją, kuri pasireiškia kai organizmas negauna pakankamai geležies ir raudonųjų kraujo kūnelių ar hemoglobino kiekis sumažėja.

„Ši būklė dažniausiai pasireiškia nuovargiu, silpnumu, odos blyškumu ir pasunkėjusiu kvėpavimu. Geležies lašelinė yra dažniausiai naudojama tiems pacientams, kuriems yra sunku absorbuoti geležį iš maisto arba kiti geležies vartojimo metodai yra neveiksmingi. Ši terapija yra greitesnė ir efektyvesnė, nei tablečių ar kapsulių vartojimas, nes geležis greitai pasiekia kraują ir yra tiesiogiai perteikiama į organizmą“, – kalbėjo ji.

Anot P9 klinikos vadovės Violetos Semenovič, nors intraveninė vitaminų, mineralų ir vaistinių preparatų intraveninė terapija turi neabejotinų privalumų, vis tik dėl jos paskyrimo sprendimą visada turėtų priimti asmenį gydantis gydytojas. Pacientai turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistais, kad įvertintų galimą riziką ir naudą, atsižvelgdami į konkrečius savo organizmo poreikius, sveikatos būklę ir turimus susirgimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.