Plastikos chirurgas: „Tai gali būti raktas, atrandant grožį senėjimo procese, bet išlaikant savo unikalumą“

Šiandien plastinės operacijos nebekelia tokios didelės nuostabos. Ir tuo pačiu – šia tema nėra lengva kalbėti. Smalsu ir nedrąsu vienu metu.

„Freepik“ nuotr.
„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2024, 10:21 AM

Ar operacinės durims užsivėrus viskas vyksta kaip seriale „Grožio peilis“? Kas būna, jeigu nesame patenkinti operacijos rezultatu? Kokios operacijos dažniausios? Ar vis dar populiarios krūtų didinimo operacijos? Apie visa tai, ir dar daugiau kalbamės su chirurgu Gediminu Samulėnu.

– Gediminai, daug moterų klausia, kaip nugalėti baimę prieš konsultaciją?

– Manau, baimė yra rodiklis. Jeigu bijome labiau negu norime, gal ir nereikia operuotis. Mes prieš kiekvieną operaciją skiriame pacientams konsultaciją, kurios metu stengiame įvertinti, kaip žmogus jaučiasi, kokie jo lūkesčiai, sveikatos rodikliai, ir viską aptarę sudarome operacijos planą.

– Kaip jūs įvertinate pacientų lūkesčius rezultatui po operacijos?

Plastinė chirurgija yra kaip matematika. Viskas išmatuojama gana tiksliai. Jeigu tariamės dėl pilvo rekonstrukcijos, tai visada sakau, kad jeigu per daug antsvorio, žmogui operacija nepadės, iš pradžių reikia svorį numesti. Jeigu tai, ką norime pakeisti yra labai mažas pasikeitimas, tai irgi nesuveiks. Operacija veiksmingiausia kažkur per vidurį. Pasižiūrime, kaip yra prieš, įsivertiname, kaip bus po, ir susitariame dėl tolimesnių veiksmų.

– O jeigu po operacijos kyla komplikacijų? Ar būna taip, kad tarkim krūtų implantai suplyšta? Prasideda uždegimas?

– Veidas gyja lengviausiai. Fiziologine prasme. Tačiau veido gijimas gali būti sudėtingas emociškai. Visi implantai gaminami iš itin solidaus plastinio silikono. Kai kurios pacientės klausia, ar jis gali būti ekologiškas. Atsakymas yra ne, nes viskas, kas ekologiška, suyra, taip atsitiktų ir silikonui mūsų kūne. Implantai turi dešimties metų garantiją. Tam, kad implantas suplyštų, reikia stipraus poveikio iš išorės – smarkiai nugriuvus, susitrenkus ir pan. Beje, įdomus faktas – pastaraisiais metais atliekame daugiau krūtų mažinimo negu didinimo operacijų!

– O kaip dėl randų? Juk norisi, kad jų nesimatytų.

– Visada odą pjauname ten, kur yra natūralus odos perėjimas. Už ausies, ant antakio ribos, po krūtimi.

Modernios technologijos dėka galime įpjauti tik kelis centimetrus, tad randai yra beveik nepastebimi. Ir kaip jau minėjau, įpjovimus darome tose vietose, kur mažiausiai matysis.

Daugiau apie plastinę chirurgiją, apie moters grožio sampratą ir moteriškumą, kuris žiba ne tik jaunystėje, bet ir kiekvienoje gyvenimo stadijoje bei kaip plastinė chirurgija gali būti raktas atrandant grožį senėjimo procese, bet išlaikant savo unikalumą, dr. Gediminas Samulėnas kalbės Moters Vizijos konferencijoje kovo 8 dieną. Kartu su neuromokslininke Laura Vence, menininke Marina Abramovič, aktore Ineta Stasiulyte, performanso atlikėja Monika Dirsyte, psichoterapeute Aušra Kuriene, ilgaamžiškumo eksperte Rima Balanaškiene ir kitais pranešėjais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.