Tyrimas parodė, kokios spalvos šviesa kenkia organizmui: tai „uždelsto veikimo bomba“

Ilgalaikis išmaniųjų telefonų ir biuruose naudojamo LED apšvietimo skleidžiamos mėlynos šviesos poveikis gali būti žalingas sveikatai, pranešė naujas tyrimas.

Saulės šviesa<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Saulės šviesa<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Moteris, telefonas<br>123rf nuotr.
Moteris, telefonas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2024, 4:59 PM

Nuolatinis mėlyno spektro šviesos srautas gali sutrikdyti normalią organizmo funkciją ir cukraus kiekio kraujyje pusiausvyrą.

Londono universitetinio koledžo tyrėjai teigia, kad šiuolaikinė aplinka, kuriai trūksta raudonos šviesos, yra potenciali visuomenės sveikatos „uždelsto veikimo bomba“, galinti sukelti diabetą ir sutrumpinti gyvenimą.

„Natūrali saulės šviesa palaiko balansą tarp raudono ir mėlyno spektro bangų, tačiau dabar gyvename pasaulyje, kuriame vyrauja mėlyna šviesa“, – sakė profesorius Glenas Jeffery`is.

„Nors mes to nematome, bet LED šviesos diodų lempose vyrauja mėlyna spalva ir beveik nėra raudonos“, – pridūrė jis.

Ilgalaikis mėlynos šviesos poveikis be raudonos spalvos gali būti kenksmingas.

Mėlyna šviesa pati savaime neigiamai veikia žmogaus fiziologiją ir gali sutrikdyti gliukozės koncentraciją kraujyje, o tai ilgainiui gali paskatinti diabetą ir pakenkti sveikatai.

„Iki 1990 metų visi naudojome kaitrinį apšvietimą, kuris buvo tinkamas, nes jo mėlynos ir raudonos spalvos balansas buvo panašus į saulės.

Tačiau senėjančios visuomenės perėjimas prie šviesos diodų gali būti uždelsto veikimo laiko bomba“, – įspėjo profesorius.

Iš dalies žalą atitaisyti galima daugiau laiko praleidžiant saulės šviesoje.

Tyrėjai nustatė, kad per stipri mėlyna šviesa sutrikdo mitochondrijų, kurios gamina energiją, reikalingą ląstelėms maitinti, veiklą.

Tai gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje ir prisidėti prie senėjimo.

Jie nustatė ir teigiamą raudonos šviesos poveikį: 15 minučių šviečiant ją ant žmogaus odos, cukraus kiekis kraujyje vėl gali būti valdomas.

Tyrėjai pasitelkė 670 nm raudoną šviesą, kuri taip pat naudojama prieš senėjimą nukreiptai terapijai. Paaiškėjo, kad raudona šviesa stimuliuoja energijos gamybą ląstelėse ir didina gliukozės suvartojimą.

Dėl to gliukozės kiekis kraujyje sumažėjo 27,7 proc., vadinasi, tai gali būti nauja priemonė diabeto kontrolei.

„Akivaizdu, kad šviesa daro įtaką mitochondrijų veikimui, o tai veikia mūsų organizmą ląsteliniu ir fiziologiniu lygmeniu“, – sakė Michaelas Powneris, tyrėjas iš Londono universiteto.

„Mūsų atliktas tyrimas parodė, kad galime naudoti vienkartinį 15 minučių raudonos šviesos poveikį, kad sumažintume cukraus kiekį kraujyje po valgio.

Nors stebėjimai vykdyti tik su sveikais asmenimis, tai gali turėti įtakos diabeto kontrolei ateityje, nes gali padėti sumažinti žalingus gliukozės šuolius organizme po valgio“, – nurodė M.Powneris.

Žurnale „Journal of Biophotonics“ paskelbtame tyrime buvo stebimas cukraus kiekis asmenų kraujyje, kai jie buvo veikiami skirtingo dažnio šviesos.

Ankstesni tyrimai taip pat parodė, kad mėlyna šviesa gali pakenkti akims.

Daugelyje išmaniųjų telefonų yra naktinis režimas, kuriuo bandoma sumažinti skleidžiamos mėlynos šviesos kiekį.

Parengta pagal „Daily Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.