Paaiškėjo, kad cholesterolio kiekiui mažinti naudotas vitaminas prišaukia širdies ligas

Didelis niacino – įprasto B grupės vitamino – kiekis, sietinas su širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymu, skelbia naujas tyrimas.

Aterosklerozė<br>123rf iliustr.
Aterosklerozė<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 25, 2024, 7:57 AM, atnaujinta Feb 26, 2024, 9:17 AM

Klivlendo klinikos tyrėjai nustatė ryšį tarp 4PY, niacino pertekliaus skilimo produkto, ir širdies ligų.

Didesnis 4PY kiekis kraujyje yra labai susijęs su širdies priepuoliu, insultu ir kitais nepageidaujamais širdies sveikatos reiškiniais.

Tyrėjai taip pat parodė, kad 4PY tiesiogiai sukelia uždegimą, kuris pažeidžia kraujagysles ir ilgainiui gali sukelti aterosklerozę.

Žurnale „Nature Medicine“ paskelbtame tyrime išsamiai aprašytos genetinės sąsajos tarp 4PY ir kraujagyslių uždegimo. Šios žinios suteikia pagrindą galimoms naujoms intervencijoms ir terapijoms, skirtoms uždegimui mažinti arba jo išvengti.

Niacinas, kitaip – vitaminas B3, yra labai paplitęs vakarietiškoje mityboje.

„Jau kelis dešimtmečius Jungtinės Valstijos ir daugiau nei 50 šalių įpareigojo pagrindinius maisto produktus, tokius kaip miltai, grūdai ir avižos, praturtinti niacinu, kad būtų išvengta ligų, susijusių su mitybos trūkumu“, – paaiškino tyrimui vadovavęs Klivlendo klinikos gydytojas Stanley Hazenas.

Ar tai nėra meškos paslauga? Vienas iš keturių tyrimo dalyvių turėjo didelį 4PY kiekį, kuris, atrodo, prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo.

Dr. S.Hazenas niacino vartojimą lygina su keliais čiaupais, iš kurių į kibirą pilamas vanduo. Kai kibiras prisipildo, vanduo srūva per viršų. Tada žmogaus organizmas turi apdoroti perteklinį niacino kiekį ir gaminti kitus metabolitus, įskaitant 4PY.

„Pagrindinė išvada nėra ta, kad turėtume visiškai atsisakyti niacino – tai nerealu – sakė S.Hazenas. – Atsižvelgiant į šias išvadas, galima diskutuoti apie tai, ar JAV ir toliau privaloma miltus ir kruopas praturtinti niacinu.“

Gydytojas pažymi, kad niacinas yra populiarus ingredientas senėjimo stabdymui skirtuose maisto papilduose. Žmonės neturėtų savarankiškai pradėti vartoti maisto papildus, dera pasitarti su gydytoju, pirma daugiau dėmesio skirti mitybai, kurioje gausu vaisių ir daržovių ir vengti angliavandenių pertekliaus.

Naujo tyrimo rezultatai paaiškina, kodėl niacinas netinka kaip vaistas cholesterolio kiekiui mažinti. Niacinas buvo viena pirmųjų priemonių, skirtų MTL arba blogajam cholesteroliui mažinti. Tačiau ilgainiui paaiškėjo, kad niacinas yra mažiau veiksmingas nei kiti cholesterolio kiekį kraujyje mažinantys vaistai, o ankstesniuose tyrimuose buvo susietas su kitais neigiamais poveikiais ir didesniu mirtingumu.

„Niacino poveikis visada kėlė paradoksą, – sakė S.Hazenas. – Nepaisant to, kad niacinas mažina cholesterolio kiekį, klinikinė nauda visada buvo mažesnė, nei tikėtasi atsižvelgiant į MTL sumažėjimo laipsnį. Dėl to kilo mintis, kad niacino perteklius sukelia neaiškų nepageidaujamą poveikį, kuris iš dalies neutralizuoja MTL mažinimo naudą.“

„Manome, kad mūsų tyrimo rezultatai padeda paaiškinti šį paradoksą“, – pridūrė tyrėjas.

Autoriai pažymi, kad norint įvertinti lėtinio 4PY kiekio padidėjimo poveikį aterosklerozei, reikalingi ilgalaikiai tyrimai.

Parengta pagal „Medical Xpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.