Kas atitolina senėjimą ir nuveja lėtines ligas: 7 eksperto patarimai

Maisto svarba žmogaus savijautai – nenuginčijama. Tam tikros molekulės, randamos kasdieniuose maisto produktuose, gali pagerinti bendrą sveikatą ir prailginti gyvenimą.

Moteris<br>123rf nuotr.
Moteris<br>123rf nuotr.
Lašiša<br>123rf nuotr.
Lašiša<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 6:43 AM

Specialistai dažnai kalba apie supermaistą, tačiau ne vieną knygą sveikatingumo tema parašęs Ericas Bergas išskiria 7 ilgaamžiškumą skatinančias molekules.

Vaizdo įraše, kuri patalpino į savo „YouTube“ kanalą, jis paaiškino, kad dauguma lėtinių ligų, galinčių sutrumpinti žmogaus gyvenimą, yra susiję su mitochondrijomis.

„Tai, kas padeda palaikyti ar pagerinti mitochondrijų veiklą, gali padėti gyventi ilgiau“, – sakė E.Bergas.

1. PQQ

Pirolochinolino chinonas (PQQ) yra „galinga“ molekulė, įrašyta pačiame E.Bergo sąrašo viršuje. PQQ gali padidinti mitochondrijų skaičių, taip pat yra naudingas smegenų veiklai ir pažinimo funkcijai.

„Jei maiste trūksta šios molekulės, kyla daug problemų“, – sakė E.Bergas.

Kakava – svarbus PQQ šaltinis. Taip pat tinka šokoladas, tik geriau rinktis tokį, kurio sudėtyje mažiau cukraus, o kakavos masė sudaro 85–90 proc.

Kakavoje taip pat yra daug oksalatų, todėl šokoladas netinka žmonėms, linkusiems į inkstų akmenligę. Tokiems asmenims šokoladą patartina valgyti tik mažais kiekiais po valgio, kartu su kalciu.

2. Polifenoliai

Polifenoliai gali padidinti mitochondrijų skaičių.

Pasak medicinos eksperto, puikūs polifenolių šaltiniai yra kakava, uogos, žole šertų gyvulių mėsa ir sūris.

3. Kofermentas Q10

Kofermentas Q10 taip pat dalyvauja mitochondrijų procesuose ir gali padidinti organizmo antioksidacinį pajėgumą.

Kad padidintumėte kofermento Q10 kiekį, E.Bergas pataria valgyti kepenis, raudoną mėsą ir riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą.

4. L-karnitinas

Kai sportuojate, L-karnitinas padeda išsaugoti baltymus raumenyse ir atsigauti po treniruotės. E.Bergas paaiškino, kad L-karnitinas iš esmės degina riebalus.

Geriausias L-karnitino šaltinis yra raudona mėsa.

5. Karnozinas

Karnozinas puikiai atkuria mitochondrijų pažeidimus, atitolina senėjimą ir padeda mažinti organizmo uždegimus. Gydytojas pridūrė, kad jis netgi gali užkirsti kelią glikacijai, kuri pasireiškia sergant diabetu ir valgant cukrų.

Geriausias karnozino šaltinis yra raudona mėsa.

6. Fikocianinas

Fikocianinas nėra gyvulinės kilmės produktas, tai – dumblis, randamas spirulinoje.

„Ši molekulė ne tik sumažina oksidacinį stresą, bet ir gali padidinti mitochondrijų skaičių. Ji padeda apsaugoti ir atkurti DNR“, – sakė E.Bergas.

7. EPA (eikozapentaeno) ir DHA (dokozaheksaeno) rūgštys

Šios riebalų rūgštys gali tiesiogiai pagerinti mitochondrijų funkciją. Gydytojas paaiškino, kad jos mažina oksidacinį stresą, gerina jautrumą insulinui ir mažina uždegimą.

„Šių omega-3 rūgščių galite rasti lašišoje ir sardinėse. Bene daugiausia jų aptinkama menkės kepenyse ir menkės kepenų aliejuje“, – pridūrė jis.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.