Stiklinė vandens prieš valgį: ar tai padeda mesti svorį?

Jei kada nors bandėte numesti viršsvorį, tikriausiai gavote patarimą gerti daugiau vandens. O gal jis buvo konkretesnis: prieš kiekvieną valgį išgerkite pilną stiklinę vandens.

Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 7:28 AM

Antrasis pasiūlymas skamba gudriai, tiesa? Skrandžio tūris – ne begalinis, jei vietą užims vanduo, jausitės sotesni ir greičiau dings noras valgyti. Bet ar tai kada nors pasiteisino? Gal geriau daug vandens gerti visą dieną? Štai, ką sako medicinos surinkti įrodymai.

3 svarbiausios teorijos

1. Jausiesi pilnas, mažiau valgysi

Skrandyje yra nervai, kurie jaučia tempimą ir siunčia signalus į smegenis, kad laikas nustoti valgyti. Tikėtina, kad vandens stiklinė prieš valgį gali pasiųsti panašų signalą.

Teorijos įrodymai: Kai kurie nedideli, trumpalaikiai tyrimai patvirtina šią idėją. Pavyzdžiui, pastebėta, kad vyresnio amžiaus žmonės suvalgo mažiau, jei prieš valgį išgėrė stiklinę vandens.

Kito tyrimo metu nustatyta, kad mažai kalorijų turinčios dietos besilaikantys žmonės, kurie prieš valgį gėrė papildomai vandens, turėjo mažesnį apetitą ir per 12 savaičių numetė daugiau svorio nei tie, kurie laikėsi panašios dietos bet neskyrė tokio dėmesio vandens suvartojimui.

Tačiau nė viename tyrime nebuvo vertinama, kokią įtaką papildomas vandens vartojimas turi ilgalaikiam svorio mažėjimui.

2. Degina kalorijas

Vandens temperatūra įprastai būna žemesnė nei kūno. Išgertą vandenį reikia pašildyti, o šiam procesui organizmas turi išeikvoti energijos. Tai gali kompensuoti dalį su maistu gautų kalorijų.

Teorijos įrodymai: Naujausi tyrimai neparodė, kad geriant vandenį sudeginamas reikšmingas kalorijų kiekis. Tai verčia abejoti pateikta teorija.

3. Tu ne alkanas, o ištroškęs

Pasak šios versijos, daugelis iš mūsų kartais į virtuvę einame užkandžiauti, nors iš tikrųjų esame ištroškę, o ne alkani. Jei taip yra, gerdami vandenį galime išvengti perteklinių kalorijų – o tai paskatintų svorio mažėjimą.

Kiti argumentai

Jei organizmas tinkamai aprūpintas skysčiais, pagerėja fizinis pajėgumas, taigi ir svorio metimas. Raumenų nuovargis, mėšlungis ir karštis – visa tai gali sukelti dehidratacią. Štai kodėl prieš treniruotę patariama drėkinti organizmą, ypač elitiniams sportininkams, sportuojantiems šiltoje aplinkoje.

Vietoj daug kalorijų turinčių gėrimų rinkitės vandenį

Jei paprastai geriate daug kalorijų turinčius gėrimus (pavyzdžiui, saldintus gazuotus gėrimus, vaisių sultis ar alkoholį) pakeitę vandeniu, ilgainiui galite numesti svorio.

Riebalams deginti reikia vandens

Dėl dehidratacijos sutrinka organizmo gebėjimas skaidyti riebalus energijai. Taigi galbūt geriant daugiau vandens bus skatinamas riebalų skaidymas, o galiausiai – svorio mažėjimas.

Kokios išvados?

Yra pagrindo manyti, kad stiklinė vandens gali padėti numesti svorio, bent jau kai kuriems žmonėms. Tačiau šia tema atlikti tyrimai dažniausiai yra nedideli, trumpalaikiai arba atlikti su gyvūnais. Netgi teoriją paremiantys tyrimai parodė tik nedidelę naudą.

Taigi, įrodymai menki. Visi paaiškinimai pagrįsti tik teoriniais pamąstymais.

Vis dėlto, jei manote, kad tai jums padeda, gerti šiek tiek daugiau vandens tikrai nepakenks.

Parengta pagal Health.harvard.edu inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.