Norite sveikų inkstų? Išbraukite šį maistą iš savo valgiaraščio

Ar dažnai susimąstome apie inkstų sveikatą? O vertėtų. Jei valgote bet ką, didesnė rizika ateityje susirgti inkstų ligomis. Tai ypač aktualu sergantiems cukriniu diabetu arba hipertenzija, tačiau verta atminti ir tiems, kurie mano esą sveiki.

Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Dešrelės<br>123rf nuotr.
Dešrelės<br>123rf nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-03-29 06:26, atnaujinta 2024-04-02 09:35

Inkstai – žmogaus kūno kariai. Jiems tenka pagrindinis vaidmuo šalinant iš organizmo atliekas ir skysčių perteklių.

Inkstai taip pat padeda palaikyti sveiką vandens, druskų ir mineralų pusiausvyrą kraujyje, kas yra būtina gerai savijautai.

Tačiau sveikatai nepalankūs mitybos pasirinkimai gali rimtai pakenkti inkstų sveikatai. Štai keletas maisto produktų, kuriuos vertėtų išbraukti iš savo valgiaraščio ar bent jau ženkliai sumažinti jų dalį racione.

1. Perdirbta mėsa

Lietuviai mėgsta pajuokauti, kad šiuose gaminiuose beveik nėra mėsos. Taigi, rūkytos dešros, įvairios dešrelės ir mėsainių paplotėliai su sveikatai palankia mityba neturi nieko bendro. Kodėl šie produktai gali pakenkti inkstams?

Nes juose yra daug natrio, kurio perteklius gali padidinti kraujospūdį. Medikai nuolat primena, kad aukštas kraujospūdis didina inkstų apkrovą ir didina šio organo veiklos sutrikimų pavojų.

Tyrimai rodo, kad vartojant per daug gyvulinės kilmės baltymų gali padidėti inkstų ligų progresavimo greitis. Mitybos specialistai pataria verčiau rinktis augalinės kilmės baltymų šaltinius, tokius kaip žirniai, špinatai, kukurūzai ar brokoliai.

2. Majonezas

Žinoma, kad salotos ar sumuštinis gali būti sveiki pietūs. Bet ne tada, kai viskas plaukia majoneze. Vos viename valgomajame šaukšte majonezo yra 103 kalorijos. Be to, majoneze paprastai yra daug sočiųjų riebalų.

Jei be majonezo gyventi negalite, rinkitės neriebų, tokį, kuriame bus mažiau kalorijų. Ir dar atkreipkite dėmesį, kad majonezo sudėtyje nebūtų daug natrio ir cukraus. Geriausia majonezą pakeisti itin sveiku graikišku jogurtu.

3. Gaivieji gėrimai

Jie turi daug cukraus ir beveik jokios maistinės vertės. Dėl beprasmių kalorijų dažnai auga kūno svoris. Tyrimais nustatyta, kad gazuotų gėrimų vartojimas susijęs su tokiomis sveikatos būklėmis kaip osteoporozė, inkstų ligos, metabolinis sindromas ir dantų problemos.

Patartina vengti saldžių gazuotų gėrimų ir gerti daugiau vandens ar pasigaminti natūralaus naminio limonado.

4. Šaldyti patiekalai

Žinoma, patogu ištraukti iš šaldiklio picą ir įmesti ją į mikrobangų krosnelę. Vakarienė paruošta!

Tačiau ypač apdorotas šaldytas maistas pasižymi tuo, kad jame būna paslėptų riebalų, cukraus ar natrio. Visada geriau ruošti šviežius ir sveikus maisto produktus ir vengti šaldytų.

Jei laiko trūksta ir perkate šaldytą maistą, rinkitės tokį, ant kurio etiketės užrašyta „mažai natrio“ arba „be natrio“. Taip pat galite pabandyti juos „patobulinti“ – pridėkite šviežių vaisių ir daržovių iš savo virtuvės.

5. Bulvių traškučiai ir gruzdintos bulvytės

Bulvė – daržovių karalienė lietuvių virtuvėse. Jos gali būti naudingos sveikatai, nes turi daug vitamino C ir kalio. Tačiau kepimo procesas sugadina šią daržovę.

Norint išsaugoti sveiką širdį ir inkstus, derėtų vengti kepto maisto. Be to, didesni kalio kiekiai maiste nėra pageidautini, jei jau turite problemų dėl inkstų.

Parengta pagal „Times of India“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.