Mokslininkų įspėjimas – tai gali pavojingai padidinti kraujospūdį

Trumpesnis nei 7 valandų miegas yra susijęs su didesne aukšto kraujospūdžio rizika, praneša naujas tyrimas.

Trumpesnis nei 7 valandų miegas yra susijęs su didesne aukšto kraujospūdžio rizika.<br>lrytas.lt koliažas
Trumpesnis nei 7 valandų miegas yra susijęs su didesne aukšto kraujospūdžio rizika.<br>lrytas.lt koliažas
Pomidorai<br>Pexels nuotr.
Pomidorai<br>Pexels nuotr.
Šokoladas<br>Pexels nuotr.
Šokoladas<br>Pexels nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 1, 2024, 8:16 AM

Jo rezultatai dar nebuvo paskelbti recenzuojamame žurnale, tačiau šią savaitę buvo pristatyti Amerikos kardiologijos koledžo kasmetinės mokslinės sesijos metu.

Aukšto kraujospūdžio liga, dar vadinama arterine hipertenzija – būklė, kai kraujagyslių sienelės iš vidaus veikiamos kenksmingai didele jėga.

Hipertenzija skausmo nesukelia, bet ilgainiui lemia sunkias pasekmes sveikatai. Aukšta kraujospūdis yra tarp pagrindinių širdies nepakankamumo ir insulto priežasčių.

Moterims miego stygius kenkia labiau

Tyrimo autoriai pripažino, kad miego režimo ir aukšto kraujospūdžio, dar vadinamo hipertenzija, ryšys galbūt nėra naujas atradimas. Tačiau jie teigė, kad iki šiol mokslo surinkti įrodymai nebuvo vienareikšmiški.

„Remiantis naujausiais duomenimis, kuo mažiau miegate, tuo didesnė tikimybė, kad ateityje išsivystys aukštas kraujospūdis“, – teigė tyrimo vadovas, Širdies centro Teherane (Iranas) kardiologijos docentas Kavehas Hosseini.

„Pastebėjome tendenciją tarp ilgesnės miego trukmės ir dažnesnio aukšto kraujospūdžio pasireiškimo, tačiau ji nebuvo statistiškai reikšminga. Septynių-aštuonių valandų miegas, kaip rekomenduoja ekspertai, gali būti geriausias jūsų širdžiai“, – paaiškino tyrėjas.

Jo vadovaujama grupė pranešė, kad trumpesnis nei 7 valandų nakties miegas buvo susijęs su 7 proc. didesne rizika susirgti aukštu kraujospūdžiu. Šis skaičius išaugo iki 11 proc., jei miego trukmė buvo trumpesnė nei 5 valandos.

K.Hosseini teigė, kad tyrėjai palygino tai su diabeto ir rūkymo poveikiu. Šie veiksniai, pasak jų, padidina hipertenzijos riziką mažiausiai 20 proc.

Tyrimo dalyvių amžius svyravo nuo 35 iki 61 metų. Daugiau nei pusė (61 proc.) buvo moterys.

Pastebėta, kad jos turėjo didesnė riziką dėl miego trūkumo susirgti hipertenzija nei vyrai.

Su tyrimu nesusijusių ekspertų teigimu, reikėtų išsamiau paanalizuoti, kodėl moterys šiuo atžvilgiu gali būti jautresnės.

„Manoma, kad prastas miegas didina streso hormonų, galinčių didinti kraujospūdį, kiekį. Todėl gali būti, kad moterys jautriau reaguoja į stresą, atsiradusį dėl sutrikusio miego“, – sakė intervencinis kardiologas Cheng-Han Chenas.

Susan Miller yra sertifikuota miego ekspertė didesnė hipertenzijos rizika moterims gali būti siejama su hormoniniais veiksniais, „ypač estrogenų kiekio svyravimais, kurie gali skirtingai veikti miego režimą ir širdies ir kraujagyslių sveikatą“.

„Moterys dažniau patiria miego sutrikimų, susijusių su hormonų pokyčiais menstruacijų, nėštumo ir menopauzės metu“, – sakė S.Miller.

Portalas lrytas.lt pateikia 3 mokslu pagrįstus būdus kraujospūdžiui sumažinti:

Rinkitės juodąjį šokoladą

Šių metų sausį atliktas tyrimas nustatė ryšį tarp juodojo šokolado vartojimo ir pirminės hipertenzijos rizikos sumažėjimo. Juodasis šokoladas yra vienas iš maisto produktų, galinčių turėti naudos sveikatai, tikina tyrimo autorė ir registruota dietologė Karen Z. Berg.

„Kad šokoladas būtų laikomas juoduoju, jame turi būti ne mažiau kaip 50 proc. kakavos. Geras juodasis šokoladas turi 70 ar net 90 proc. kakavos, todėl jame lieka daug mažiau vietos kitiems priedams, pavyzdžiui, cukrui. Tai paaiškina, kodėl juodasis šokoladas paprastai būna kartesnis už pieninį“, – sakė K.Z.Berg.

„Kakavoje gausu flavanolių, todėl kuo didesnis kakavos procentas šokolade, tuo daugiau naudos sveikatai. Juodasis šokoladas taip pat yra geras skaidulinių medžiagų, geležies, magnio, fosforo ir cinko šaltinis. (...) Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad kuo didesnis kakavos procentas, tuo daugiau jame bus kofeino“, – pabrėžė K.Z.Berg.

Suvalgykite pomidorą

Ši daržovė giriama dėl didelio vitamino C kiekio, siejama su geresne širdies sveikata ir diabeto valdymu. Tačiau tuo nauda nesibaigia – prieš kelis mėnesius paskelbtame tyrime nustatytas ryšys tarp pomidorų vartojimo ir mažesnės padidėjusio kraujospūdžio rizikos. Tyrimo duomenimis, pomidorų valgymas padeda valdyti aukštą kraujospūdį ir netgi gali užkirsti kelią hipertenzijos išsivystymui vyresnio amžiaus žmonėms.

„Pomidorų, įskaitant ir jų produktus, vartojimas yra naudingas hipertenzijos prevencijai ir kontrolei. Gausus pomidorų vartojimas sumažina hipertenzijos riziką 36 proc., o saikingas jų vartojimas mažina kraujospūdį, ypač esant 1 laipsnio hipertenzijai“, – rašė tyrėjai.

Venkite alkoholio

Organizmo veiklą sutrikdyti gali ir nedideli alkoholio kiekiai, rodo 2023 m. paskelbtas tyrimas. Pasak tyrėjų, vos vienas standartinis alkoholinis gėrimas per dieną padidina sistolinį kraujospūdį. Tai galioja ir vyrams, ir moterims, ir net tiems, kurie neserga hipertenzija.

Pasak tyrėjų, nepastebėtas joks teigiamas nedidelio alkoholio kiekio vartojimo poveikis. Priešingai – tyrimo metu nustatyta, kad alkoholis neigiamai paveikia sistolinį kraujospūdį. Metams bėgant jis padidėdavo net ir tiems žmonėms, kurie išgerdavo atrodytų nedaug alkoholio. Nedideli alkoholio kiekiai taip pat didina ir diastolinį kraujospūdį, tačiau tai galioja tik vyrų atveju.

„Tai dar vienas tyrimas, rodantis, kad saugaus alkoholio kiekio gali ir nebūti“, – pastebėjo medikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.