Kaip pasikeis cholesterolis, jei per savaitę suvalgysiu 12 kiaušinių? Tyrimas pateikė atsakymą

Ar kiaušinius valgyti sveika? Ekspertams šis klausimas jau ilgai neduoda ramybės, tam paskirta daugybė tyrimų. Pagrindinė tema – kaip kiaušinių vartojimas gali paveikti žmones, kuriems kyla didesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Virtas kiaušinis<br>Pexels nuotr.
Virtas kiaušinis<br>Pexels nuotr.
Omletas<br>Pexels nuotr.
Omletas<br>Pexels nuotr.
kiaušiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
kiaušiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
kiaušiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
kiaušiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 7:04 AM

Tuzinas kiaušinių per savaitę neturi didelės įtakos cholesterolio kiekiui, skelbia naujas tyrimas, kurio rezultatai pristatyti Amerikos kardiologų kolegijos kasmetinės mokslinės sesijos metu.

Svarbi detalė: tyrimo dalyviai valgė „sustiprintus“ kiaušinius, kurie buvo papildomai praturtinti maistinėmis medžiagomis, nes juos padėjusios vištos gavo specialų lesalą.

Ne visi kiaušiniai vienodi

Kiaušiniai daugelį metų yra įprasta žmonių mitybos dalis. Juose yra daug naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, vitaminas B12, jodas ir vitaminas D.

Tačiau nemažai susirūpinimo kelia kiaušiniuose esantis cholesterolis bei kaip jis gali paveikti širdies ir kraujagyslių ligų riziką turinčius žmones.

Tyrimai vieno atsakymo nepateikia. Neseniai skelbta, kad vartojant daugiau kiaušinių gali padidėti bendras cholesterolio kiekis ir padidėti mažo tankio lipoproteinų (MTL) ir didelio tankio lipoproteinų (DTL) santykis. Tačiau kartu pastebėta, kad yra įrodymų, jog ne daugiau kaip vieno kiaušinio per dieną vartojimas gali neturėti didelės įtakos širdies ir kraujagyslių ligų rizikai.

Kitoje 2020 m. paskelbtoje apžvalgoje nustatyta, kad kiaušinių valgymas nesusijęs su širdies ir kraujagyslių ligų rizika bendroje populiacijoje. Dar vienoje tyrimų apžvalgoje teigiama, kad kiaušiniai iš tikrųjų gali būti svarbūs mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

„Kiaušiniai yra geras liesų baltymų ir įvairių mikroelementų – folio rūgšties, vitaminų A, B2 (riboflavino), B5, B12, fosforo ir seleno – šaltinis. Tačiau iki šiol atliktų tyrimų rezultatai dėl kiaušinių poveikio sveikatos rodikliams buvo nevienareikšmiai“, – sakė registruota dietologė Kelsey Costa.

Išvados gali skirtis, nes kiaušinių sudėtis priklauso nuo vištų laikymo sąlygų ir joms duodamo lesalo, įtakos gali turėti ir tai, kaip paruošiame kiaušinius virtuvėje.

Kiaušinių poveikis ir širdies sveikata

Naujame tyrime buvo nagrinėjama, kokį poveikį „sustiprinti“ kiaušiniai turės žmonėms, kuriems būdinga širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Visi tyrimo dalyviai buvo ne jaunesni nei 50 metų amžiaus, o 24 proc. jų sirgo cukriniu diabetu. Vidutinis dalyvių amžius buvo 66 metai.

Tyrėjai 140 dalyvių suskirstė į dvi grupes. Vienai grupei buvo nurodyta kiekvieną savaitę suvalgyti dvylika ar daugiau „sustiprintų“ kiaušinių, o kitos grupės nariai turėjo suvalgyti mažiau nei du kiaušinius per savaitę.

Pagrindinis įrankis buvo cholesterolio, konkrečiai didelio tankio lipoproteinų (DTL) ir mažo tankio lipoproteinų (MTL), kiekio tyrimas. Mokslininkai taip pat tyrė tam tikrų mikroelementų kiekį ir kardiometabolinius bei uždegiminius biožymenis.

Palyginę abi grupes, tyrėjai nustatė panašius DTL ir MTL pokyčius. Tai rodo, kad „sustiprintų“ kiaušinių vartojimas neturėjo neigiamos įtakos dalyvių cholesterolio kiekio rodikliams.

„Pagrindinė šio tyrimo išvada yra ta, kad 12 ar daugiau „sustiprintų“ kiaušinių vartojimas per savaitę 4 mėnesius neturėjo neigiamos įtakos cholesterolio kiekiui, ypač MTL cholesteroliui“, – nurodė tyrimo autorė Nina Nouhravesh.

Tyrimo trūkumai

Šiuo metu tyrimas dar nėra paskelbtas recenzuojamame žurnale. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad jis truko tik kelis mėnesius, todėl ateityje derėtų atlikti ilgesnės trukmės studijas. Būsimi tyrimai turėtų įtraukti didesnį skaičių dalyvių.

Pažymėtina, kad aptariamą tyrimą finansavo vienas didžiausių pasaulyje kiaušinių gamintojų „Eggland's Best“. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad ateityje šio lauko tyrimams reikėtų lėšų šaltinių paieškoti kitur.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.