Ryškus prieskonis – priešnuodis prieš daugelį ligų: gelbsti nuo kaulų skausmų ir virusų

Žiupsnelis botanikos. Ciberžolė – ryškiai geltonos spalvos prieskonis, gaunamas iš Curcuma longa (liet. dažinės ciberžolės) augalo šakniastiebių. Natūraliai Azijoje auganti ciberžolė Europoje žinoma buvo jau viduramžiais.

Ciberžolė gali palengvinti osteoartrito ir reumatoidinio artrito simptomus.<br>lrytas.lt koliažas
Ciberžolė gali palengvinti osteoartrito ir reumatoidinio artrito simptomus.<br>lrytas.lt koliažas
Ciberžolė<br>Pexels nuotr.
Ciberžolė<br>Pexels nuotr.
artritas<br>123rf nuotr.
artritas<br>123rf nuotr.
Ciberžolė<br>Pexels nuotr.
Ciberžolė<br>Pexels nuotr.
Ciberžolė<br>123rf nuotr.
Ciberžolė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 5, 2024, 8:39 PM

Ciberžolė nuo seno vartojama ne tik patiekalo skoniui pagerinti, bet ir dėl galimo teigiamo poveikio sveikatai. Nenuostabu, kad ciberžolės dedama į įvairius maisto papildus.

Kas yra kurkuminas?

Kurkuminas yra biologiškai aktyvus ciberžolės junginys. Spėjama, kad ir pats augalas gali būti naudingas sveikatai būtent dėl kurkumino.

Ciberžolės nauda sveikatai

Ciberžolė jau tūkstančius metų naudojama ajurvedinėje ir tradicinėje kinų medicinose tokioms ligoms, kaip odos negalavimai, kvėpavimo takų problemos, sąnarių skausmai ir virškinimo sutrikimai, gydyti. Pastaruoju metu ciberžolė tapo populiariu maisto papildu, kuris propaguojamas kaip priešnuodis prieš įvairias ligas, įskaitant artritą, virškinimo sutrikimus, depresiją, alergijas ir kt.

Jau kelis dešimtmečius ciberžolė intensyviai tiriama, siekiant išsiaiškinti jos galimą naudą sveikatai. Viename 2020 m. atliktame tyrime nustatyta, kad ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, priešdiabetinėmis, antibakterinėmis, antivirusinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

Pastebėta reali nauda sveikatai. Pavyzdžiui, tyrimas su žmonėmis parodė, kad kurkuminas gali padėti gydyti osteoartrito sukeltą skausmą. Tačiau numanomas ciberžolės poveikis žmonėms dar nėra gerai suprastas. Trūksta informacijos ir apie ciberžolės dozavimą.

Ciberžolė mityboje

Ciberžolė – universalus prieskonis, kuris tinka ir maistui, ir gėrimams. Ji plačiai naudojama indiškoje virtuvėje, ypač kario patiekaluose. Ciberžolė suteikia kariui intensyvią geltoną spalvą. Jei maiste bus riebalų, pavyzdžiui, aliejaus, gali pagerėti kurkumino įsisavinimas virškinimo trakte.

Kurkuminu taip pat galite pagardinti įvairius maisto produktus ir gėrimus. Pvz:

– kavą arba arbatą;

– auksinį pieną (1–2 arbatinius šaukštelius ciberžolės sumaišykite su 1 puodeliu šilto pieno, juodaisiais pipirais, cinamonu ir medumi arba klevų sirupu ir pašildykite ant silpnos ugnies apie 10 min.);

– sriubas ir sultinius;

– keptas daržoves;

– ryžių patiekalus;

– lęšių arba pupelių troškinius.

Ciberžolės papildai

Ciberžolės pudroje paprastai būna nuo 2 iki 9 proc. kurkumino, o maisto papilduose gali būti iki 95 proc. kurkumino.

JAV veikiantis „Artrito fondas“ rekomenduoja vieną 500 mg kurkumino ekstrakto kapsulę vartoti du kartus per dieną. Tai gali palengvinti osteoartrito ir reumatoidinio artrito simptomus.

Kad kurkuminas būtų geriau įsisavinamas, ieškokite maisto papildų, kurių sudėtyje yra piperino. Juodieji pipirai yra natūralus piperinas, gerinantis kurkumino įsisavinimą. Taip pat gali padėti kurkumino arba ciberžolės papildų vartojimas kartu su maistu, kuriame yra riebalų.

Ciberžolės ir kurkumino papildų sauga

Farmacijos kontrolės institucijos ciberžolės ir kurkumino papildus klasifikuoja kaip „visuotinai pripažintus saugiais“. Ciberžolė ir kurkuminas yra gerai toleruojami, net jei jų suvartojama iki 8 g (apie 3 arbatinius šaukštelius) per dieną. Tačiau vartojant dideles ciberžolės dozes, gali atsirasti šalutiniai simptomai – pilvo skausmas, pykinimas ir viduriavimas.

Tačiau maisto papildų sudėtis nėra griežtai kontroliuojama. Tai reiškia, kad preparato turinys gali skirtis nuo pateikti etiketėje.

Apie maisto papildų vartojimą derėtų informuoti savo gydytoją. Be to, prieš pradėdami vartoti ciberžolę ar kurkuminą, pasitarkite su gydytoju, jei turite sveikatos sutrikimų arba vartojate vaistų, ypač jei:

– vartojate kraują skystinančius vaistus;

– ruošiatės operacijai;

– esate nėščia arba žindote kūdikį;

– sergate tulžies pūslės liga;

– jums taikoma chemoterapija.

Be to, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms reikėtų žinoti, kad ciberžolė gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Parengta pagal „Health Harvard“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.