Šis elementas organizmui – aukso vertės: mažina kraujospūdį ir apsaugo nuo mėšlungio

Kalbant apie aukšto kraujospūdžio kontrolę, dažno žmogaus mityba pasižymi per dideliu natrio ir per mažu kalio kiekiu, pastebi gydytojai.

Kraujospūdžio kontrolei svarbus yra kalio turtingas maistas.<br>lrytas.lt koliažas
Kraujospūdžio kontrolei svarbus yra kalio turtingas maistas.<br>lrytas.lt koliažas
Bananai<br>Pexels nuotr.
Bananai<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Bananai mityboje<br>Pexels nuotr.
Bananai mityboje<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 6:26 AM

Svarstykles pakreipus į kitą pusę, būtų galima išvengti aukšto kraujospūdžio arba jį kontroliuoti. Tai leistų sumažinti miokardo infarkto ir insulto atvejų skaičių, o tuo pačiu leistų išvengti mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Normalus kalio kiekis organizme yra būtinas raumenų funkcijai. Kalis atpalaiduoja kraujagyslių sieneles, mažina kraujospūdį ir apsaugo nuo raumenų mėšlungio. Keletas tyrimų parodė ryšį tarp mažo kalio suvartojimo, padidėjusio kraujospūdžio ir didesnės tikimybės patirti insultą.

Žmonės, kurių kraujospūdis aukštas, gali gerokai sumažinti sistolinį kraujospūdį („viršutinis“ skaičius), jei padidins apsirūpinimą kaliu iš sveikatai palankių maisto produktų.

Vaisiai, daržovės, pupelės ir kai kurios sėklos yra geri kalio šaltiniai. Bananai (vidutinio dydžio banane yra apie 425 mg kalio) dažnai naudojami informaciniuose plakatuose apie kalio svarbą sveikatai.

Jei, kaip ir daugelis žmonių, turinčių aukštą kraujospūdį, taip pat stengiatės numesti svorio, apsvarstykite į mitybą įtaukti kaliu praturtintus maisto produktus, kuriuose yra mažai kalorijų ir angliavandenių.

Geri pavyzdžiai – brokoliai, špinatai ir kiti lapiniai žalumynai. Tinka ir sviestinis moliūgas, saldžios bulvės ir tokie vaisiai kaip melionai, kiviai ir nektarinai.

O ar kalio gali būti per daug? Įprastai inkstai nesunkiai iš organizmo pašalina jo perteklių. Kita kalba, jei inkstai nėra sveiki.

Todėl sergantiems inkstų ligomis patartina neperlenkti lazdos. Būtina pasitarti su gydytoju, kuris duos konkrečius nurodymus, kokius maisto produktus jie turėtų riboti.

Nors kalio turtinga mityba paprastai yra sveika, tai nebūtinai pasakytina apie maisto papildus. Saugiausia vartoti kalio papildus tik tada, jei juos rekomenduoja gydytojas. Tai ypač svarbu, jei vartojate tam tikrus vaistus, kurie trukdo inkstams reguliuoti kalio kiekį.

Kai kurie vaistai, vartojami nuo aukšto kraujospūdžio, taip pat gali padidinti kalio kiekį kraujyje iki potencialiai kenksmingo lygio, ypač kartu su kalio maisto papildais.

Parengta pagal health.harvard.edu inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?