Kalcio ir vitamino B12 lobynas: tyrimas parodė, kas užkerta kelią širdies ligoms

Valgyti raudoną mėsą – nesveika. Jei žmonės į savo mitybos racioną įtrauktų daugiau smulkios žuvies – silkės, sardinių ir ančiuvių – būtų galima išgelbėti 750 000 gyvybių, rodo naujas tyrimas. Pasirodo, smulkios žuvys pasižymi nauda sveikatai, kurios žmonės tinkamai neįvertina.

Smulkios žuvys pasižymi nauda sveikatai, kurios žmonės tinkamai neįvertina.<br>lrytas.lt koliažas
Smulkios žuvys pasižymi nauda sveikatai, kurios žmonės tinkamai neįvertina.<br>lrytas.lt koliažas
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Sardinės<br>123rf iliustr.
Sardinės<br>123rf iliustr.
Silkė<br>123rf nuotr.
Silkė<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Ančiuviai<br>Pexels nuotr.
Ančiuviai<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 13, 2024, 7:32 AM

Daugėja įrodymų, kad raudonos mėsos valgymas susijęs su didesne ligų rizika ir žala aplinkai. Medikai ragina atsigręžti į smulkias žuvis, kurios yra labai maistingos.

Iki šiol nebuvo aišku, ką žmonija išloštų, jei žmonės raudoną mėsą savo valgiaraščiuose pakeistų smulkia žuvimi. Atsakymą pateikė Japonijos ir Australijos mokslininkų komanda, atlikusi didžiausią tokio pobūdžio analizę.

Jie nustatė, kad raudoną mėsą pakeitus smulkia žuvimi būtų galima išvengti 750 000 mirčių per metus ir gerokai sumažinti neįgalumo dėl su mityba susijusių ligų paplitimą.

Tokia mityba būtų ypač naudinga šalyse, kurių gyventojai gauna mažas ir vidutines pajamas. Ten žuvys yra pigios, jų daug, o sergamumas širdies ligomis – ypač didelis, pridūrė mokslininkai.

Užkerta kelią širdies ligai

„Norėdami pagerinti žmonių ir planetos sveikatą, turėtume apriboti raudonos mėsos vartojimą ir pereiti prie maisto produktų, kurie yra ir sveiki, ir nekenksmingi aplinkai“, – rašė jie žurnale „BMJ Global Health“. – Palyginti su raudona mėsa, jūros gėrybės ne tik pasižymi didesne pagrindinių maistinių medžiagų koncentracija, bet ir užkerta kelią su mityba susijusioms neinfekcinėms ligoms.

Smulkiose žuvyse gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurių vartojimas gali užkirsti kelią išeminei širdies ligai, taip pat jose gausu kalcio ir vitamino B12. Be to, jų anglies dioksido pėdsakas yra mažiausias iš visų gyvūninės kilmės maisto šaltinių, teigė mokslininkai.

Tačiau šiuo metu trys ketvirtadaliai sugautų žuvelių sumalamos į žuvų miltus ir žuvų taukus – produktus, kurie dažniausiai naudojami kaip pašaras žuvų fermose.

Tyrėjai modeliavo keturis scenarijus, kurių kiekvienas atspindi skirtingą pašarinių žuvų paskirstymo modelį pasaulyje. Jie naudojo duomenis apie prognozuojamą raudonos mėsos suvartojimą iki 2050 m. 137 šalyse ir istorinius duomenis apie pašarinių žuvų sugavimą jūrų buveinėse.

Taikant šį metodą, iki 2050 m. visame pasaulyje būtų galima išvengti 750 000 mirčių nuo su mityba susijusių ligų.

Mokslininkai pripažino, kad ribotos pašarinių žuvų pasiūlos nepakanka, kad būtų galima pakeisti visą raudoną mėsą. Tačiau mažesnis jos suvartojimas galėtų gerokai sumažinti pasaulinę ligų naštą.

„Mūsų analizė rodo, kad pašarinės žuvys yra perspektyvi alternatyva raudonai mėsai, – rašė tyrėjai. – Šis tyrimas rodo, kad būtina parengti žuvies suvartojimu paremtas maisto politikos gaires ir į mitybą orientuotą politiką.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.