Valgote mažiau, bet kilogramai netirpsta? Štai ką darote blogai

Pradėjote sportuoti ir sveikiau maitintis, bet kilogramai netirpsta? Ekspertė įspėjo, kad taip gali nutikti dėl vienos dažnai daromos klaidos.

Svorio metimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Svorio metimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Geriamas vanduo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Geriamas vanduo<br>V.Ščiavinsko nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 6:23 AM

Su faktais nepasiginčysi – viršsvoris kenkia sveikatai. Nutukimas arba didelis visceralinių (pilvo) riebalų kiekis siejamas su didesne rizika susirgti širdies, kepenų ligomis ir net vėžiu.

Norite numesti svorio? Kiekvienas paliudys – pasakyti yra lengviau nei padaryti.

Ekspertas įvardijo keletą dažnų klaidų, kurias daro žmonės, bandydami atsikratyti kūno riebalų.

„Kai laikotės dietos ir reguliariai sportuojate, bet vis tiek nematote norimų rezultatų, tikriausiai darote nedideles klaidas, kurios stabdo jūsų pažangą“, – paaiškino mitybos specialistė ir asmeninė trenerė Ashleigh Tosh.

Nuolatinis susirūpinimas dėl savo kūno linijų ir jį lydintis stresas – didžiausias jūsų priešas.

„Nereikia kiekvieną gyvenimo minutę jaudintis dėl skaičių ant svarstyklių. Jie ne visada tiksliai atspindi jūsų sveikatingumo pažangą ir gali atimti motyvaciją, net jei viską darote teisingai“, – pastebėjo A.Tosh.

„Taigi, nenukabinkite nosies, jei sportuojate ir sveikai maitinatės, bet užlipus ant svarstyklių to nesimato“, – pridūrė specialistė.

Pasak A.Tosh, svorio svyravimų priežastys gali būti kelios, pavyzdžiui, vandens susilaikymas organizme, raumenų priaugimas ir nesuvirškinto maisto svoris.

Asmeninė trenerė patarė verčiau reguliariai pasimatuoti kūno apimtis ir fotografuoti save. Tai geresni būdai pasitikrinti, ar kūno riebalai tirpsta.

A.Tosh įvardijo dar 6 klaidas, kurias daro svorį metantys žmonės.

Badavimas

Kartais žmonės skaičiuoja kalorijas, visai nevalgo pietų arba vakarienės.

„Tačiau dėl to gali atsirasti didžiulis alkis. Vėliau žmonės yra linkę baisiai persivalgyti ir suvartoja daugiau maisto nei užkandžiaudami visą dieną. Be to, praleidžiant valgį sulėtėja medžiagų apykaita“, – paaiškino A.Tosh.

Per mažai poilsio dienų

Mankšta – nauda sveikatai, tačiau persistengę galite sau pakenkti.

„Dėl per didelio fizinio krūvio padidėja kortizolio kiekis, todėl patiriate stresą ir organizmas sunkiau degina riebalus“, – įspėjo A.Tosh.

Radikalios dietos

Taip, kartais jos padeda pasiekti staigių rezultatų, tačiau griežta dieta taip pat gali sulėtinti medžiagų apykaitą.

„Kai suvartojate per mažai kalorijų, organizmas prisitaiko ir ilgiau jas kaupia, o degina lėčiau. Kai dieta baigsis, labai tikėtina, kad svoris grįš bumerangu“, – pabrėžė A.Tosh.

Vengia kilnoti svorius

Metantys svorį renkasi kardio treniruotes. Tiesa, jos padeda sudeginti daug kalorijų, tačiau svorių kilnojimas puikiai tinka lieknėjimui, nes padeda padidinti ramybės būsenoje sudeginamų kalorijų kiekį.

„Tai reiškia, kad kalorijas deginate net ir po treniruotės, nes jūsų kūnas atsigauna ir atkuria raumeninį audinį“, – paaiškino A.Tosh.

Per mažai skaidulų ir baltymų

Jei su maistu gaunate pakankamai skaidulinių medžiagų ir baltymų, tai padeda mažinti svorį.

„Dėl skaidulų ir baltymų turtingo maisto jaučiatės sotesni, o tai mažina apetitą ir slopina potraukį maistui“, – sakė A.Tosh.

„Daugumoje maisto produktų, kuriuose gausu angliavandenių, yra daug skaidulų, todėl nepatariama visiškai išbraukti angliavandenių iš mitybos“, – pridūrė ji.

Per mažai vandens

Hidratacija yra svarbi optimaliai medžiagų apykaitai ir svorio metimui.

Pasak specialistės, žmonės neretai mano esantys alkani, nors iš tiesų organizmas bando pasakyti, kad jiems trūksta skysčių. Todėl patartina visą dieną gurkšnoti vandenį – bus lengviau suvaldyti apetitą.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.