Žmogaus kūnas – nuostabus mechanizmas: retas yra girdėjęs, kokią funkciją atlieka žirnio dydžio organas

Prieskydinės liaukos atlieka mūsų išgyvenimui būtinas funkcijas, tačiau dauguma žmonių apie jas niekada nėra girdėję.

Prieskydinės liaukos<br>123rf iliustr. 
Prieskydinės liaukos<br>123rf iliustr. 
Prieskydinės liaukos<br>123rf iliustr. 
Prieskydinės liaukos<br>123rf iliustr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 17, 2024, 5:26 PM

O štai apie skydliaukę tikriausiai žino visi. Vieni yra atlikę skydliaukės tyrimus, o kitiems buvęs nustatytas jos veiklos sutrikimas, pavyzdžiui, hipotirozė.

Tegul pavadinimas neleidžia suklaidinti – prieskydinių liaukų vaidmuo nėra susijęs su skydliaukės veikla. Lingvistinį panašumą nulėmė anatominės ypatybės, t.y. liaukos išsidėsčiusios žmogaus kakle.

Prieskydinės liaukos yra maždaug žirnio dydžio. Nors įprastai būna keturios prieskydinės liaukos, maždaug 13 proc. žmonių jų turi mažiau, o 5 proc. – daugiau. Dalis žmonių turi prieskydinių liaukų kitose kūno vietose, pavyzdžiui, šalia stemplės arba krūtinėje. Šie skirtumai retai kada turi reikšmės, nebent prireikia operacijos, kad būtų pašalinta viena ar kelios iš jų.

Ką daro prieskydinės liaukos?

Paratiroidinas (PTH) – hormonas, kurį gamina prieskydinė liauka. PTH atlieka kelias funkcijas:

Reguliuoja kalcio kiekį. Kalcis yra mineralas, atliekantis daugybę svarbių funkcijų: pavyzdžiui, palaiko kaulų tvirtumą, leidžia nervams ir raumenims normaliai funkcionuoti ir užtikrina, kad kraujas krešėtų taip, kaip turėtų. Dėl didesnio PTH kiekio kraujyje padidėja kalcio koncentracija.

Fosforo reguliacija. Be kitų funkcijų, šis mineralas yra pagrindinė mūsų DNR, kaulų ir dantų sudedamoji dalis. Fosforas aktyvina svarbiausius fermentus organizme, įskaitant fermentus, būtinus ląstelių dauginimuisi ir išlikimui. Jis taip pat padeda užtikrinti nervų ir raumenų funkciją.

Vitamino D reguliacija. Šis vitaminas padeda palaikyti normalų kalcio kiekį organizme, nes kontroliuoja, kiek kalcio iš maisto pasisavinama žarnyne ir kiek jo prarandama su šlapimu. Prisimenate PTH? Šis hormonas reguliuoja fermento, kuris neaktyvų vitaminą D paverčia aktyvia forma, gamybą.

Prieskydinių liaukų išskiriamas PTH padeda išlaikyti minėtų maistinių medžiagų pusiausvyrą. Pavyzdžiui, jei kalcio kiekis kraujyje sumažėja, prieskydinės liaukos pradeda gaminti daugiau PTH. Didesnis PTH kiekis skatina kaulus išleisti sukauptą kalcį į kraują, taip pat signalizuoja inkstams, kad šie su šlapimu pašalintų mažiau kalcio.

Kas įvyksta, jei kalcio kiekis kraujyje padidėja? Tada prieskydinės liaukos gamina mažiau PTH, o tai padeda sureguliuoti kalcio kiekį kraujyje.

Kokios ligos susijusios su prieskydinėmis liaukomis?

Dažniausiai pasitaikančios yra šios:

– Hiperparatiroidizmas. Tai būklė, kai prieskydinės liaukos gamina daugiau nei įprastai PTH. Taip gali būti dėl vienos liaukos gerybinio ar vėžinio auglio arba dėl kelių liaukų pernelyg didelio aktyvumo. Taip pat tai gali būti dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, mažo kalcio kiekio kraujyje, nepakankamo vitamino D kiekio arba inkstų nepakankamumo.

Kai PTH yra per daug, kalcio kiekis kraujyje gali pavojingai padidėti, o fosforo kiekis sumažėti. Gali būti rekomenduota chirurginė operacija, kad būtų pašalinta pernelyg aktyvi liauka ar liaukos.

– Hipoparatiroidizmas. Ši reta būklė diagnozuojama, kai PTH gaminama mažiau nei įprastai. Dažniausios priežastys yra ankstesnė kaklo operacija, autoimuninė liga arba mažas magnio kiekis.

Kodėl retai girdime apie prieskydines liaukas?

Taip yra, nes dažniausiai jos savo darbą atlieka be triukšmo ir fanfarų. Nors prieskydinių liaukų sutrikimai nėra reti, jie yra pakankamai neįprasti ir dauguma žmonių apie juos niekada neišgirsta.

Prieskydinės liaukos yra viena iš daugelio mūsų kūno dalių, kurios ypač svarbios mūsų sveikatai, tačiau lieka nepastebėtos ir neįvertintos, nes puikiai atlieka savo darbą.

Parengta pagal health.harvard.edu inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.