Traukuliai, kraujavimas į smegenis ir staigi širdies mirtis – į parduotuvių lentynas patekusio gėrimo poveikiai

Energetiniai gėrimai prieš keliolika metų tapo įprasta preke parduotuvių lentynose. O 2014 metų rudenį Lietuvoje uždrausta juos parduoti nepilnamečiams. Nuo tada gerokai pritilo diskusijos apie energetinių gėrimų žalą sveikatai. Gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius įspėja, kad energetiniai gėrimai yra siejami su įvairių širdies veiklos sutrikimų atsiradimu ir ūmiomis kitų organų komplikacijomis.

Parduotuvė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Parduotuvė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Raimondas Kubilius<br>Asmeninio albumo nuotr.
Raimondas Kubilius<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-05-03 20:40

„Puikiai atsimenu tolimųjų reisų vairuotoją, suvartojusį 14 skardinių energetinio gėrimo ir patekusį į ligoninę dėl ūminio širdies napankamumo. Laimei, viskas baigėsi laimingai“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje rašė R.Kubilius.

„Energetiniai gėrimai – tik iš pažiūros į gaiviuosius panašūs gėrimai, pasižymintys didele kofeino koncentracija bei praturtinti stimuliuojančiais priedais – cukrumi, taurinu, gliukuronolaktonu, B grupės vitaminais, L-karnitinu, sacharoze, taip pat ženšeniu, guarana, mate arbata, kakava, kolos riešutu ar ginkmedžiu“, – vardijo R.Kubilius.

Jis pateikė konkretų pavyzdį, rodantį, kad energetiniai gėrimai – tikra kofeino bomba.

330 ml. kolos skardinėje yra 45 mg kofeino, puodelyje kavos – 80 mg, o 500 ml energetinio gėrimo – 150 mg kofeino!

Profesorius taip pat pažymėjo, kad energetinių gėrimų gamintojų liaupsės savo produktui kelia abejonių. Iki šiol trūksta mokslinių įrodymų, patvirtinančių energetinių gėrimų naudą.

„Rodos, klastingiausias yra būtent didelės koncentracijos kofeino ir papildomųjų medžiagų sprogstamasis neigiamas poveikis sveikatai.

Reguliarus ir ilgalaikio energetinių gėrimų vartojimo pasekmės nėra gerai žinomos, ypač nepakankamai ištirtas pavojingas poveikis paaugliams – bene skaitlingiausiai šių gėrimų vartotojų grupei“, – pastebėjo R. Kubilius.

Tačiau profesorius pasidalino faktais, ką moksliniai tyrimai jau įrodė:

– nesubrendusios ir besivystančios smegenų neuronų ir glijos ląstelės gali būti ypač jautrios žalingam energetinių gėrimų vartojimo poveikiui (Al-Basher, 2018). Manoma, kad kofeinas ir taurinas labiausiai nulemia šį poveikį (Brown ir kt., 2020). Pvz., „Red Bull“ gėrime – taurino yra net 1000 mg!

– papildomo taurino vartojimas paauglystėje, ar jau suaugus nulemia neigiamą poveikį mokymosi gebėjimams ir atminties funkcijoms. Taurinas, aktyvuodamas GABAA receptorius, gali trukdyti mokymosi ir atminties procesams (Brown, 2020);

– ypač pavojingas yra energetinių gėrimų derinys su alkoholiu, ko pasekoje suvartojama daugiau alkoholio, sumažėja girtumo suvokimas (Kaestle, 2018), o tai gali lemti stipresnes priklausomybes (Marczinski ir Fillmore, 2014);

– energetinių gėrimų vartojimas siejamas su žalingu poveikiu širdies ir kraujagyslių sistemai, ritmo sutrikimams, miokardo infarktui, širdies nepakankamumui ar net gali lemti staigią širdies mirtį (Piccioni, 2021).

– neseniai atliktame tyrime autoriai nustatė, kad didesnės taurino koncentracijos išprovokavo gerokai daugiau aritmijų (Ellermann ir kt., 2022);

– energetinių gėrimų poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai reikėtų priskirti padidėjusią trombocitų agregaciją ir endotelio disfunkciją, lemiančią trombozės riziką (Worthley ir kt., 2010);

– tarp ūmių nepageidaujamu poveikių yra galvos skausmas, dirglumas, susijaudinimas, bloga savijauta, dehidratacija, nervingumas, nemiga, pykinimas ir (arba) vėmimas, pilvo skausmas (Khouja, 2022);

– suvartojus didelį kiekį energetinių gėrimų, stebėtos net mirtinos komplikacijos, įskaitant traukulius, kraujavimą į galvos smegenos, ūminį inkstų, kepenų funkcijos nepakankamumą ar net psichozę (Kim ir kt., 2018; Kelsey ir kt., 2019).

– odontologai stebi, kad paaugliams energetinių gėrimų rūgštingumas išprovokuoja dantų emalio erozijas (Duchan et al., 2010).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.