Ištyrė el. cigarečių su skoniais sudėtį: kenksmingų medžiagų – devynios galybės

180 elektroninių cigarečių skonių sudėties analizę atlikęs dirbtinio intelekto įrankis nustatė, kad produktuose yra 127 „ūmiai toksiškos“ cheminės medžiagos, 153 „kenksmingos sveikatai“ ir 225 „dirginančios“ medžiagos.

Elektroninės cigaretės<br>123rf nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>123rf nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2024, 2:26 PM

Į vadinamuosius „veipus“ dedamos cheminės medžiagos gali būti labai toksiškos, kai yra kaitinamos ir įkvepiamos.

Garinimo prietaisuose iki aukštos temperatūros kaitinama skysta kvapioji medžiaga ir susidaro aerozolis, kuris vėliau įkvepiamas. Juose yra įvairiais kiekiais sumaišytų cheminių medžiagų, įskaitant augalinį gliceriną, propilenglikolį, nikotiną ir kvapiąsias medžiagas.

Ankstesni eksperimentai parodė, kad kai kurių vaisinių elektroninių cigarečių skonių, pavyzdžiui, braškių, melionų ir mėlynių, kaitinimo proceso metu susidaro pavojingų junginių, vadinamų lakiaisiais karbonilais.

Žinoma, kad šie junginiai turi įtakos lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL), širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio atsiradimui.

Kadangi dešimtyse tūkstančių skirtingų „veipinimo“ produktų naudojama tiek daug cheminių medžiagų, eksperimentams, kuriais būtų tikrinamas kiekvieno prekės ženklo ir skonio kenksmingumas, atlikti gali prireikti dešimtmečių tyrimų.

Kad būtų greičiau, tyrėjai pasitelkė dirbtinio intelekto įrankį ir išanalizavo 180 el.cigarečių skonių cheminę sudėtį. Taip pat buvo imituota, į kokias medžiagas jie suyra kaitinant. Žurnale „Scientific Reports“ paskelbtame tyrime teigiama, kad garinimo metu susidaro 127 „ūmiai toksiškos“, 153 „pavojingos sveikatai“ ir 225 „dirginančios“ cheminės medžiagos.

Beveik kiekvienas skonis, kuriam buvo pritaikytas dirbtinio intelekto prognozės metodas, parodė bent vieną produktą, kuris buvo priskirtas prie pavojingų sveikatai. Toksinės medžiagos susietos ir su nikotino neturinčiais, ir jo turinčiais „veipais“.

Dublino medicinos ir sveikatos mokslų universiteto tyrėjų grupė padarė išvadą, kad 4,5 milijono Jungtinės Karalystės (JK) rūkalų vartotojų gali kilti „potenciali grėsmė visuomenės sveikatai“ ir kad reikia skubiai nustatyti griežtesnius skonių apribojimus ir taisykles.

Sausį JK vyriausybė paskelbė, kad uždraus vienkartines el. cigaretes ir apribos saldžių bei vaisinių skonių vartojimą.

Chemijos profesorius ir pagrindinis aptariamo tyrimo autorius Donalas O'Shea teigė, kad JK vyriausybė turėtų žengti dar toliau ir uždrausti visas skonines el. cigaretes.

Jo teigimu, labai svarbu suvokti aromatizuotų „veipų“ poveikį sveikatai, kol dar nevėlu.

„Tikėtina, kad esame ant naujos lėtinių ligų bangos, kuri išryškės po 15–20 metų, slenksčio.“

Atsižvelgiant į tai, kad skoninės cigaretės yra populiarios tarp nerūkančių paauglių ir jaunų suaugusiųjų, labai svarbu suprasti ilgalaikį šių produktų poveikį visuomenės sveikatai, sergamumui ir mirtingumui, pabrėžiama tyrimo išvadose.

„Be visapusiško reguliavimo, kai bandome atliepti vyresnių tabako rūkalių priklausomybę nuo nikotino, kyla didelė rizika perkelti naujas sveikatos problemas jaunesnėms kartoms.“

Sveikatos ir socialinės rūpybos departamento atstovas spaudai, reaguodamas į išvadas, sakė: „Sveikatos patarimas yra aiškus – jei nerūkai, nepradėk, o vaikai apskritai niekada neturėtų rūkyti.

„Todėl mes draudžiame vienkartinius „veipus“, o įstatymo projekte numatyta galimybė riboti el. cigarečių skonius, pakuotes ir pateikimą, kad jie būtų mažiau patrauklūs vaikams.

„Akivaizdu, kad tokie skoniai kaip cukraus vata ir vyšninė kola sąmoningai skirti vaikams, o ne suaugusiems rūkaliams, bandantiems mesti rūkyti, o tai visiškai nepriimtina. Todėl imamės ryžtingų veiksmų ir apribosime el.cigarečių skonius.“

Profesorius Sanjay Agrawal teigė, kad nors „veipinimas“ gali būti labai veiksmingas būdas atsikratyti priklausomybės nuo tabako, jis turėtų būti naudojamas tik šiam tikslui.

„El.cigaretės nėra nerizikingos, todėl nerūkantieji, įskaitant vaikus ir jaunuolius, taip pat neturėtų rūkyti“, – sakė jis.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.