25 kg natūraliai numetusi moteris pažėrė patarimų: vienas metodas veikia tobulai

Amerikietė Megan Tjelle daug metų buvo nepatenkinta savo svoriu. Madingos dietos džiugino trumpai – kilogramai ištirpdavo, bet ir vėl grįždavo su kaupu.

Moteris, sportas.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Moteris, sportas.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kava<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kava<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Ėjimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Ėjimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 26, 2024, 2:00 PM

30-asis gimtadienis buvo ne už kalnų ir moteris suprato, kad būtina išsivaduoti iš užburto rato.

Ji nusprendė tapti sveikesnė ir numesti svorio taip, kad kilogramai negrįžtų. 2022 m. rudenį ji pradėjo nuo mažų dalykų: valgė tiek, kad būtų užtikrintas kalorijų deficitas, užsispyrė dažniau vaikščioti pėsčiomis. Tokiu būdu Čikagoje gyvenanti moteris per pusmetį numetė 25 kilogramus.

Tai – įrodymas, kad natūralios svorio metimo priemonės veikia.

Tiesa, moteris baiminosi, kad gali grįžti prie senų valgymo įpročių, tad kreipėsi į gydytoją. Šis patarė apetitą slopinančius vaistus, o Megan paklausė.

Per 8 mėnesius moteris numetė dar 25 kg ir neatsisakė fizinių treniruočių. Moteris neseniai nubėgo pusmaratonį, taip pat nepamiršta jėgos pratimų. Ji žino, kad net vartojant apetitą slopinančius vaistus patartina sveikai maitintis ir sportuoti.

Megan pasidalijo 10 patarimų, kurių nauda įsitikino per pastaruosius metus.

1. Svarbiausia – kantrybė

Amerikietė pripažino, kad staigių rezultatų nebuvimas – iššūkis, lydimas nusivylimo jausmo.

„Turėjau sau priminti, kad svorio nepriaugau per naktį, todėl jis dingti negali akimirksniu“, – sakė ji.

Megan išmoko susitelkti į dienos tikslus. Strategiją moteris lygina su lipimu laiptais: į kitą aukštą iškart neužšoksi, reikia lipti po vieną pakopą.

2. Svarbu nuoseklumas

Ji suprato, kad varginančios treniruotės ir griežtos dietos padaro meškos paslaugą. Užtenka palengva judėti teisinga linkme.

„Svarbiausia ir tuo pačiu sunkiausia proceso dalis yra pradžia“, – sakė ji.

3. Kalorijų kalnai slepiasi gėrimuose

Megan suprato, kad geria per daug kavos, pagardintos riebiai grietinėle ir saldžiais sirupais. Viename puodelyje gali būti daugiau nei 400 kalorijų.

Jų sumažinimas padėjo jai pasiekti užsibrėžtus tikslus, sakė ji.

„Kai stengiatės numesti svorio, šios kalorijos skaičiuojasi, bet jos nei numalšina apetitą, nei suteikia maistinės vertės“, – pabrėžė Megan.

Mitybos ekspertai akcentuoja, kad nėra nieko blogo retkarčiais pasimėgauti nemaistingais produktais, kurie jums patinka, tačiau retesnis jų vartojimas gali pagerinti sveikatą ir prisidėti prie kūno svorio pokyčių.

4. Vaikščiojimas puikiai tirpdo riebalus

Galbūt nustebsite, bet mažo intensyvumo fizinė veikla – tobulai veikiantis metodas. „Iš pradžių vaikščiojimas buvo bene efektyviausias pratimas metant svorį“, – sakė Megan.

Jai buvo nedrąsu apsilankyti sporto klube, tačiau moteris pasivaikščiojimams kasdien skyrė po 30 minučių.

„Tai puikiai tinka pradedantiesiems, nes traumų rizika labai maža“, – patarė Megan.

Vaikščiojimo privalumas metant svorį yra tai, kad tokiu būdu deginamos kalorijos, tačiau nekyla alkis, kas daliai žmonių būdinga po intensyvaus sporto.

5. Kalorijos yra svarbios

Megan sužinojo apie kalorijų kiekį įvairiuose maisto produktuose ir susidėliojo tokį mitybos planą, kad kalorijų suvartotų mažiau, nei jų sudegina.

„Kai pradėjau laikytis kalorijų deficito, iškart pamačiau rezultatus“, – sakė ji.

6. Mėgstamas maistas nėra uždraustas

Megan sužinojo, kad gali saikingai mėgautis patiekalais, kuriuos mėgsta, ir vis tiek numesti svorio. Ji galėjo valgyti visų grupių maisto produktus.

„Supratau, kad dėl bandydama kažko visiškai atsisakyti, kildavo tik dar didesnė pagunda paragauti uždrausto vaisiaus“, – sakė ji.

Moteris metė svorį, bet nepamiršto pasilepinti, ėjo į mėgstamus restoranus ir taip atšvęsdavo savo pasiekimus.

7. Maži paslydimai nenubraukia pažangos

Megan pasakojo, kad anksčiau lengvai nuleisdavo rankas ir grįždavo prie senų įpročių, vos nukrypusi nuo griežtos dietos. Dabar ji supranta, kad po paslydimų galima reikia nenusivilti ir grįžti į įprastas vėžes.

„Svarbu atminti, kad vienas paslydimas ar bloga diena nenubraukia visko, kas pasiekta. Tereikia nesustoti ir grįžti prie sveikatai palankios rutinos“, – paaiškino moteris.

8. Teigiamas požiūris į mankštą atneša rezultatų

Megan pradėjo į mankštą žvelgti ne kaip į bausmę, o dėmesį sutelkė į sporto naudą.

„Man buvo labai svarbu pakeisti požiūrį iš „privalau“ į „galiu“, – sakė ji. – Supratau, kokia esu dėkinga, kad galiu kasdien judėti ir daryti tai, kas man padeda jaustis geriau.“

9. Geriausia investicija – į save

Megan visada nustumdavo mankštą ir sveiką mitybą į savo prioritetų sąrašo pabaigą. Tačiau dabar moteris supranta, kaip svarbu teikti pirmenybę savo sveikatai.

„Tikrai sunkiomis dienomis man padėdavo mąstymas apie tai, kaip atrodys mano gyvenimas, kai pasieksiu idealų svorį“, – sakė ji.

10. Bus dienų, kai trūks motyvacijos

Pirmus kelis mėnesius nenorėjo eiti į sporto klubą. Tačiau moteris buvo fiziškai aktyvi ir tuomet, kai motyvacijos trūko. Palengva sportas jai ėmė patikti vis labiau.

„Sunkiai sekėsi kiekvieną dieną ten ateiti, bet primindavau sau, kad ilgalaikiai rezultatai atpirks viską“, – sakė Megan.

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.