Tyrimas atskleidė, kas 20 proc. sumažina klastingo, bet ypač dažno vėžio riziką

2025 m. vasario 18 d. 22:03
Lrytas.lt
Storosios žarnos vėžys yra trečias pagal dažnumą pasaulyje, jis sudaro daugiau nei 10 proc. visų onkologinės ligos diagnozių.
Daugiau nuotraukų (3)
Nustatyta, kad sėdimas darbas, rūkymas, nutukimas ir per didelis alkoholio vartojimas, taip pat dažnas perdirbtos mėsos valgymas, gali padidinti riziką susirgti storosios žarnos vėžiu.
Ir priešingai – daug skaidulų turinti mityba, kurioje gausu šviežių vaisių ir daržovių, neskaldytų grūdų, kalcio ir pieno produktų, yra siejama su mažesne storosios žarnos vėžio rizika.
Žmonės, kurie kiekvieną savaitę suvalgo 2 ar daugiau porcijų jogurto su gyvosiomis bakterijomis, turi 20 proc. mažesnę riziką susirgti storosios žarnos vėžiu, kai auglyje randama Bifidobacterium bakterijų padermė.
„Endogeninės bakterijų rūšys yra labai svarbios dėl jų panaudojimo žmogaus sveikatai. Šiame tyrime pateikiama naujų įrodymų apie galimą jogurto naudą mažinant tam tikro storosios žarnos vėžio potipio riziką“, – sakė Jungtinės Karalystės (JK) vėžio tyrimų organizacijos „Cancer Research UK Grand Challenges“ mokslinių tyrimų vadovė Gemma Balmer-Kemp.
Tyrimas: jogurto valgytojai rečiau sirgo vėžiu
Gyvosiomis bakterijomis praturtinto jogurto sudėtyje yra kelių padermių bakterijų. Pienui rauginti, kad susidarytų jogurtas, paprastai naudojamos Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophiles, tačiau gali būti pridėta ir daug kitų bakterijų padermių arba probiotikų.
Tyrimai rodo, kad probiotikai gali sustiprinti imuninę sistemą, pagerinti žarnyno sveikatą, sumažinti osteoporozės, antrojo tipo diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir netgi sumažinti kai kurių vėžio rūšių riziką.
Siekdami ištirti, ar jogurto vartojimas turi įtakos storosios žarnos vėžio rizikai, mokslininkai šiame tyrime naudojo duomenis iš Slaugytojų sveikatos tyrimo ir Sveikatos priežiūros specialistų stebėjimo tyrimo, kurie nuo 1976 m. sekė daugiau nei 100 tūktst. slaugytojų moterų, o nuo 1986 m. – 51 tūkst. sveikatos priežiūros darbuotojų vyrų.
Abiejų tyrimų dalyviai pildė gyvenimo būdo, mitybos ir sveikatos anketas, į kurias įtraukti klausimai apie paprastų ir aromatizuotų jogurtų bei kitų pieno produktų vartojimą. Tų žmonių, kuriems diagnozuotas storosios žarnos vėžys, audinių mėginiuose mokslininkai nustatė Bifidobacterium DNR.
Iš visų tiriamųjų 3 079 žmonės susirgo storosios žarnos vėžiu, o iš jų 1 121 tyrėjai galėjo gauti Bifidobacterium duomenis. Iš viso 775 žmonės turėjo neigiamą Bifidobacterium storosios žarnos vėžio tyrimo rezultatą, o 346 – teigiamą.
Nors mokslininkai nepastebėjo reikšmingo skirtumo tarp ilgalaikio jogurto vartojimo ir bendro sergamumo storosios žarnos vėžiu, jie nustatė, kad tarp tų, kurie valgė daugiau jogurto, buvo 20 proc. mažiau Bifidobacterium teigiamų navikų.
Registruota dietologė Kelsey Costa, nedalyvavusi šiame tyrime, paaiškino, kaip Bifidobacterium gali turėti įtakos storosios žarnos vėžio rizikai.
„Šis tyrimas nerodo, kad jogurtas mažina Bifidobacterium kiekį žarnyne. Priešingai – jame pabrėžiama, kad Bifidobacterium yra svarbi jogurto bakterijų padermė, kuri žarnyne gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis (SCFA) ir dėl antioksidacinio, priešuždegiminio ir imunitetą stiprinančio poveikio pasižymi priešvėžinėmis savybėmis“, – sakė K.Costa.
„Tyrimai rodo, kad Bifidobacterium, kurių rasta navikiniame audinyje, gali atspindėti sutrikusią žarnyno barjero funkciją. O cituoti tyrimai rodo, kad Bifidobacterium gali pagerinti žarnyno barjerą mažindama žalingus uždegiminius baltymus.
Jogurtas gali padėti sustiprinti žarnyno barjerą ir palaikyti Bifidobacterium naudingą vaidmenį slopinant Bifidobacterium teigiamą naviko augimą, o ne slopinti pačią Bifidobacterium„, – paaiškino K.Costa.
Buvo atliktas stebėjimo tyrimas, o tai reiškia, kad jis atskleidžia tendenciją, bet negali parodyti priežastinio ryšio.
Pasižymi vitaminų gausa
Medikai pabrėžia, kad ne visi jogurtai yra naudingi sveikatai. Aromatizuotuose ir vaisiniuose jogurtuose dažnai būna daug pridėtinio cukraus ir kitų sveikatai nepalankių ingredientų.
Tačiau natūraliuose jogurtuose yra daug maistingųjų medžiagų, įskaitant kalcį, fosforą, kalį, vitaminą A, vitaminą B2, vitaminą B12, baltymus ir nepakeičiamąsias riebalų rūgštis. Jie taip pat yra geras probiotikų – gyvų mikroorganizmų, kurie, vartojami pakankamais kiekiais su maistu, yra naudingi sveikatai – šaltinis.
Tyrimai rodo, kad probiotikai gali sustiprinti imuninę sistemą ir pagerinti bendrą sveikatos būklę.
Kai kurios jogurto rūšys gali turėti papildomos naudos. Tradicinis graikiškas jogurtas gali pagerinti kaulų sveikatą, padidinti raumenų masę ir sumažinti tikimybę susirgti tokiomis ligomis, kaip padidėjęs kraujospūdis, antro tipo diabetas.
Rauginti pieno produktai, tokie kaip jogurtas ir kefyras, teikia tas pačias svarbias maistines medžiagas be jokio žinomo neigiamo poveikio širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Taigi, naujas tyrimas rodo, kad storosios žarnos vėžio rizikos mažinimas gali būti dar viena priežastis įtraukti jogurtą į mitybos racioną. Tačiau įsitikinkite, kad renkatės natūralų produktą.
„Nors nėra tikslių rekomendacijų, kaip dažnai valgyti jogurtą, – sakė K.Costa, – standartinės 1 porcijos įtraukimas į savo mitybą kelis kartus per savaitę ar net kasdien gali turėti teigiamą poveikį mikrobiomui.“
„Jei jogurtas jums nepatinka, kituose fermentuotuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kimči, miso ir raugintuose kopūstuose, taip pat yra probiotikų, kurie gali padėti palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą“, – patarė K.Costa.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.