Pasirodo, noras valgyti ledą, vadinamas pagofagija, gali būti susijęs su geležies trūkumu. Ar žinojote, kad tokia būklė turi atskirą pavadinimą? Pika – valgymo sutrikimas, kurį turintys žmonės valgo ne maisto produktus. Toks elgesys susijęs su organizmu būkle, o ne kultūriniais ar socialiniais papročiais.
Pika sutrikimas turi įvairių formų – kartais žmonės valgo dirvožemį, molį ar smėlį, aprašyti atvejai, kai pacientams atsirado apetitas angliai, kreidai, popieriui, pelenui ar plaukams.
Dėl geležies trūkumo pasireiškiantis pika sutrikimas labiau būdingas vaikams, tačiau pasitaiko ir tarp suaugusiųjų.
Būklės paskatinti neįprasti mitybos įpročiai gali sutrikdyti virškinamojo trakto veiklą. Jei pastebėjote, kad kyla noras valgyti ledą, vertėtų kreiptis į gydytoją.
Pasak specialistų, noras čiulpti arba kramtyti ledą gali atsirasti ir tuomet, kai geležies trūkumas dar nesukėlė anemijos.
Klasikiniai simptomai
Kaip bebūtų, verta atkreipti dėmesį ir į labiau tradicinius geležies trūkumo požymius.
Nuovargis, dusulys, blyški oda, galvos svaigimas, lūžinėjantys nagai ir plaukai – tradiciniai organizmo signalai, įspėjantys apie geležies stoką.
Geležis yra labai svarbus mineralas būtinas hemoglobino gamybai. Tai – baltymas, kuris išnešioja deguonį po visą organizmą. Jeigu žmogui trūksta geležies, sutrinka deguonies aprūpinimas, todėl jis jaučiasi labiau pavargęs.
Jeigu žmogus nekreipia dėmesio į geležies stokos požymius, ilgainiui dėl geležies trūkumo gali sutrikti širdies plakimas, išsivystyti anemija bei padidėti širdies nepakankamumo rizika.
Ką valgyti?
Geležis yra dviejų rūšių – „heme“, kuri randama gyvūninės kilmės produktuose ir „non-heme“, pasisavinama iš augalinio maisto. Gyvūninės kilmės geležį žmogaus organizmas pasisavina geriau.
„Heme“ geležies šaltiniai:
– Raudona mėsa (jautiena, aviena);
– Kepenys;
– Paukštiena (vištiena, kalakutiena);
– Žuvis ir jūrų gėrybės (tunas, lašiša, austrės, midijos);
– Kiaušiniai.
„Non-heme“ geležies šaltiniai:
– Ankštinės daržovės (pupelės, lęšiai, avinžirniai);
– Tamsiai žalios daržovės (špinatai, lapiniai kopūstai, brokoliai);
– Viso grūdo produktai (avižos, bolivinė balanda);
– Riešutai ir sėklos (moliūgų, sezamų, saulėgrąžų sėklos);
– Džiovinti vaisiai (razinos, slyvos, abrikosai).
Kad organizmas geriau įsisavintų geležį, patariama jos šaltinius derinti su vitaminu C ir vengti geležies pasisavinimą slopinančių produktų, tokių kaip kava, arbata ir pieno produktai.
Parengta pagal Express.co.uk inf.
