Cholesterolio padidėjimą gali nulemti genetika, bet prisideda ir prasta mityba, pasyvus gyvenimo būdas, rūkymas bei alkoholio vartojimas. Gydytojas gali išrašyti vaistų, bet cholesterolio kiekį valdyti taip pat padeda sveika mityba ir reguliari mankšta.
Yra žinoma, kad sumažinus sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, perdirbtos mėsos, sūrio ir sviesto vartojimą, sumažėja cholesterolio kiekis. Alternatyva tam – vaisiai ir daržovės.
Dėl ypatingos naudos kartais išskiriama okra (valgomoji ybiškė). Šis augalas kilęs iš Afrikos, tačiau jo vaisiai naudojami įvairių tautų virtuvėse. Okros dedama į sriubas ir troškinius, pavyzdžiui, karį.
Okroje gausu vitaminų A ir C, taip pat antioksidantų, galinčių sumažinti sunkių sveikatos problemų, tokių kaip diabetas, insultas ir širdies ligos, riziką.
Harvardo medicinos mokyklos specialistai yra įvardiję okrą kaip vieną iš veiksmingiausių maisto produktų, galinčių padėti sumažinti mažo tankio lipoproteinų (MTL), dažnai vadinamų „bloguoju“ cholesteroliu, kiekį.
Kaip okra padeda mažinti cholesterolį?
– Gausu tirpių skaidulų (pektinų). Jos „suriša“ cholesterolį žarnyne ir padeda pašalinti jį iš organizmo. Tai sumažina bendrą ir „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
– Polifenoliai ir antioksidantai. Okroje gausu augalinių junginių, kurie mažina uždegimą ir gali apsaugoti kraujagysles nuo pažeidimų.
– Mažas glikemijos indeksas. Tai padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, kas taip pat svarbu širdies sveikatai.
Tiesa, rizikinga užsiimti savigyda. Jei neramu dėl cholesterolio, pirmiausia pasitarkite su gydytoju.
Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba (angl. National Health Service, NHS) taip pat pateikia patarimų, kaip sumažinti cholesterolio kiekį.
Stenkitės valgyti daugiau:
– riebios žuvies, pavyzdžiui, skumbrės ir lašišos.
– alyvuogių aliejaus ir rapsų aliejaus;
– rudųjų ryžių, pilno grūdo duonos ir makaronų;
– riešutų ir sėklų;
– vaisių ir daržovių.
Stenkitės valgyti mažiau:
– dešrelių ir riebios mėsos;
– sviesto ir taukų;
– grietinėlės ir kietojo sūrio, pavyzdžiui, čederio;
– pyragų ir sausainių;
– maisto, kurio sudėtyje yra kokosų arba palmių aliejaus.
Parengta pagal Express.co.uk inf.