Skaidulos ypač naudingos ne tik virškinimo funkcijai, bet ir bendrai sveikatai. Tyrimais įrodyta, kad jos gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kraujospūdį ir apsaugoti nuo širdies ligų. Naujesni tyrimai taip pat rodo, kad skaidulinės medžiagos gali skatinti svorio mažėjimą ir didinti jautrumą insulinui.
Tačiau statistika rodo, kad mažiau nei 5 proc. amerikiečių suvartoja rekomenduojamą skaidulų paros kiekį, kuris vyrams vidutiniškai siekia iki 34 g, o moterims – apie 28 g. Natūralu, kyla klausimas: kaip suvalgyti daugiau skaidulinių medžiagų?
Registruota dietologė Lisa Valente, paklausta, kaip apsirūpinti skaidulomis, įvardijo 3 maisto produktus.
„Išskirčiau šaldytas uogas, taip pat ir šviežias, bet šaldytose uogose paprastai būna šiek tiek daugiau skaidulinių medžiagų, – teigė specialistė ir pabrėžė praktinį aspektą. – Šaldytos uogos nesugenda taip greitai, galite jas dėti į kokteilius arba įmaišyti į avižinę košę ar jogurtą.“
L.Valente tęsė, kad jos antrasis pasirinkimas būtų visadalių grūdų makaronai, ir pasidalijo įdomiu faktu apie skaidulas.
„Ruduosiuose ryžiuose yra tik vienu gramu daugiau skaidulinių medžiagų nei baltuosiuose ryžiuose, tačiau visadalių grūdų makaronuose jų yra gerokai daugiau nei įprastuose makaronuose. Tai – puikus pasirinkimas vakarienei, prie kurio galima pridėti daržovių ar baltymų“, – sveikatai palankesnę makaronų alternatyvą gyrė dietologė.
Ji taip rekomendavo ispaninio šalavijo sėklas, kurios daugeliui geriau žinomos kaip čija sėklos.
„Aš jas barstau ant avižinių dribsnių, bet taip pat galite pasigaminti čija sėklų pudingą, kai jas išmirkysite piene ir įdėsite šiek tiek vaisių. Jos labai sočios, turi skaidulų, omega-3 rūgščių bei šiek tiek baltymų. Man atrodo, kad tai mažytės, bet galingos sėklos, kuriomis vienu metu galima pagerinti daugybę maistingumo rodiklių“, – pasakojo L.Valente.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.