Postmenopauzė – tai gyvenimo etapas, kuris prasideda praėjus 12 mėnesių nuo paskutinių menstruacijų ir tęsiasi visą likusį gyvenimą. Tai natūralus etapas, kai kiaušidės nebegamina estrogenų ir nevyksta ovuliacija.
Šiuo gyvenimo laikotarpiu gali padidėti tam tikrų sveikatos sutrikimų, įskaitant osteoporozę, nutukimą, depresiją, metabolinį sindromą ir širdies ir kraujagyslių ligas, riziką.
„Mažėjant estrogenų kiekiui, moterys susiduria su reikšmingais širdies ir medžiagų apykaitos sveikatos pokyčiais, pavyzdžiui, didesniu kraujospūdžiu ir cholesterolio kiekiu kraujyje“, – teigia Kalifornijos universiteto (JAV) tyrėjas Robertas M. Hackmanas.
Jis vadovavo tyrimui, kurio metu nustatyta, kad mangai padeda vidutinio amžiaus ir vyresnėms moterims sumažinti kraujospūdį ir „blogojo“ cholesterolio kiekį.
Be to, tyrėjai nustatė, kad mangai, palyginti su balta duona, sukelia mažesnį cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, kuris greičiau sumažėja praėjus kelioms valandoms po valgymo.
Kodėl pasirinktas mangas?
Šiam tyrimui atlikti mokslininkai prisikvietė 24 savanores. Tai buvo 50–70 metų amžiaus moterys, turinčios antsvorio arba sergančios nutukimu.
Dvi savaites tyrimo dalyvės kasdien suvalgydavo maždaug po 240 g mangų ir kelis kartus apsilankydavo laboratorijoje, kur buvo matuojamas jų kraujospūdis, cholesterolio kiekis kraujyje ir kiti rodikliai.
„Pasirinkome mangą, nes tai maistinių medžiagų įvairove pasižymintis vaisius, turintis daug skaidulų, antioksidantų ir biologiškai aktyvių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą“, – sakė Kalifornijos universiteto docentė Roberta Holt.
„Ankstesni tyrimai parodė, kad mangų valgymas palankiai veikia kraujospūdį ir lipidų kontrolę“, – pridūrė ji.
„Moterys po menopauzės susiduria su unikalia rizika širdies ir kraujagyslių sveikatai. Norėjome patikrinti, ar mangų įtraukimas į kasdienę mitybą gali duoti apčiuopiamos naudos“, – aiškino R.Holt.
Sumažėjo cholesterolis
Tyrimo pabaigoje mokslininkai nustatė, kad praėjus dviem valandoms po mangų suvalgymo, tyrimo dalyvių sistolinis kraujospūdis sumažėjo maždaug 6 punktais, o vidutinis arterinis kraujospūdis – 2,3 mmHG.
„Sistolinis kraujospūdis ir vidutinis arterinis spaudimas yra svarbūs rodikliai, rodantys, kaip sunkiai širdis dirba, kad kraujas cirkuliuotų. Net ir nedidelis šių rodiklių pagerėjimas ilgainiui gali sumažinti širdies ligų ir insulto riziką“, – aiškino R.Hackmanas.
Pasak jo, tyrėjų pastebėti pokyčiai yra daug žadantys ženklai, kad kasdienis mangų valgymas gali reikšmingai padėti palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Autoriai taip pat nustatė, kad dalyvių bendrojo cholesterolio ir „blogojo“, cholesterolio kiekis sumažėjo maždaug 13 punktų.
„Mangų valgymas gali būti paprastas metodas, padedantis geriau kontroliuoti cholesterolio kiekį, ypač moterims po menopauzės“, – patikino R.Holt.
Mato papildomų tyrimų poreikį
Su 6 tyrimo dalyviais buvo atliktas papildomas eksperimentas. Vieno laboratorinio vizito metu buvo paprašyta suvalgyti apie 240 gramų mangų, o kito vizito metu – apie 85 gramus baltos duonos.
Gliukozės kiekis kraujyje padidėjo suvalgius abiejų maisto produktų, tačiau po mangų šuolis buvo žymiai mažesnis. Be to, dalyvių insulino kiekis pasiekė aukščiausią tašką ir greitai sumažėjo suvalgius mangų, tačiau praėjus dviem valandoms po baltos duonos valgymo išliko padidėjęs.
„Šie rezultatai pabrėžia, kad ne visi angliavandeniai organizmą veikia vienodai. Nors ir mango, ir baltos duonos sudėtyje yra angliavandenių, nuo mango vaisiaus gliukozės kiekis kraujyje pakyla mažiau ir greičiau grįžta į normalų lygį“, – sakė R.Holt.
„Tai svarbu, nes dideli ar ilgai trunkantys cukraus kiekio kraujyje šuoliai ilgainiui gali padidinti atsparumo insulinui ir kitų medžiagų apykaitos problemų riziką. Mangai, turintys skaidulų ir biologiškai aktyvių junginių, gali padėti sušvelninti šią reakciją, todėl jie yra tinkamas pasirinkimas gliukozės kiekiui kraujyje reguliuoti“, – pridūrė ji.
Su tyrimu nesusiję specialistai rodo mažiau entuziazmo.
„Buvau maloniai nustebintas, kad paprastas visaverčio maisto pakeitimas vos per dvi savaites sumažino sistolinį kraujospūdį ir „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Tai – rezultatas, kurį įprastai sunkiai pasiekiame be vaistų“, – sakė gydytojas kardiologas Adedapo Iluyomade iš Majamio, JAV.
Pasak jo, naujas metodas teikia vilčių, bet geriausia būtų, kad pastebėta mangų nauda tyrimais būtų palyginta su kitų vaisių ir uogų poveikiu. Tai leistų sužinoti, ar mangai turi išskirtinę naudą mažinant kraujospūdį ir „blogąjį“ cholesterolį.
Be to, atkreiptinas dėmesys, kad žurnale „Journal of the American Nutrition Association“ paskelbtą tyrimą finansavo JAV Nacionalinė mangų valdyba.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.