„Vitaminas E yra riebaluose tirpus vitaminas ir stiprus antioksidantas“, – sakė registruotas dietologas Wesley'is McWhorteris. Vitaminui E įsisavinti reikia riebalų, todėl organizmas jį ilgai saugo riebaliniuose audiniuose ir kepenyse.
Pagrindinės vitamino E naudos: stiprina imuninę sistemą, mažina uždegimą, saugo širdį, palaiko smegenų sveikatą, padeda akims ir drėkina odą.
Vitamino E savybė kovoti prieš laisvuosius radikalus padeda sumažinti oksidacinį stresą, kuris gali prisidėti prie vėžio, širdies ligų ir neurodegeneracinių sutrikimų vystymosi.
„Vitaminas E palaiko širdies ir smegenų sveikatą mažindamas uždegimą ir gerindamas kraujotaką“, – pridūrė W.McWhorteris.
Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, vitaminas E taip pat padeda formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams, plečia kraujagysles ir turi įtakos vitamino K absorbcijai. „Jis padeda išvengti krešulių susidarymo arterijose“, – apibendrino Frances Largeman-Roth.
Be to, vitaminas E gali padėti išvengti su amžiumi susijusių akių sutrikimų, įskaitant geltonosios dėmės degeneraciją.
Kiek vitamino E reikia?
F.Largeman-Roth teigė, kad rekomenduojama vitamino E paros norma suaugusioms moterims ir vyrams yra 15 miligramų.
„Dauguma žmonių gali patenkinti vitamino E poreikį, jei maitinasi įvairiai ir valgo dau augalinės kilmės maisto produktų“, – pridūrė W.McWhorter.
Vitamino E trūkumas pasitaiko labai retai. Dažniausiai tai lemia organizmo veiklos sutrikimai, o ne vitamino E trūkumas maiste, pažymi ekspertai.
„Kadangi tai riebaluose tirpus vitaminas, būklės, turinčios įtakos riebalų pasisavinimui, pavyzdžiui, Krono liga ar cistinė fibrozė, gali padidinti vitamino E trūkumo riziką“, – pastebėjo W.McWhorter.
Žmonės, kuriems trūksta vitamino E, gali dažnai sirgti, prarasti rankų ir kojų jautrumą, arba patirti koordinacijos ir pusiausvyros sutrikimų.
Tačiau problemų gali sukelti ir per didelis vitamino E kiekis. Todėl dėl maisto papildų vartojimo visada būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.
Žinoma, geriausia vitaminu E būtų apsirūpinti su maistu. Štai produktai, kurie pasižymi jo gausa:
Kviečių gemalų aliejus
Šis aliejus, išgaunamas iš kviečių grūdų gemalų, yra „bene veiksmingiausias būdas gauti vitamino E vitamino“, – F.Largeman-Roth.
Vienas valgomasis šaukštas kviečių gemalų aliejaus suteikia 20 miligramų vitamino E – tai yra 135 proc. vitamino E paros normos. Be vitamino E, šiame aliejuje gausu širdžiai naudingų polinesočiųjų riebalų ir cholino, sako F.Largeman-Roth.
Kviečių gemalų aliejų galite naudoti salotų užpilams, makaronams arba įmaišyti į kokteilius ir avižinius dribsnius. Kviečių gemalų aliejaus smilkimo temperatūra yra žema ir jis lengvai užsidega, todėl venkite jį naudoti kepimui aukštoje temperatūroje.
Saulėgrąžos
Saulėgrąžos – ne šiaip sveikas pasirinkimas, jos yra puikus vitamino E šaltinis. Jose taip pat gausu sveikųjų riebalų, baltymų, seleno ir geležies.
Migdolai
Migdolai – dar vienas puikus vitamino E šaltinis. 28 gramuose skrudintų migdolų yra 6,8 miligramo vitamino E, t. y. 45 proc. vitamino E paros normos.
Ne veltui sauja migdolų yra daugelio mitybos ekspertų mėgstamas užkandis. Be vitamino E, migdoluose yra baltymų, gerųjų riebalų ir skaidulinių medžiagų, kurios padeda išlaikyti sotumo jausmą yra naudingos žarnynui ir širdžiai.
Saulėgrąžų aliejus
Pastaruoju metu apie sėklų aliejų kalbama blogai, tačiau jis yra puikus sveikų riebalų ir maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą E, šaltinis.
Viename valgomajame šaukšte saulėgrąžų aliejaus yra 5,6 miligramo vitamino E, t. y. 37 proc. vitamino E paros normos. Saulėgrąžų aliejus yra švelnaus skonio ir turi aukštą smilkimo temperatūrą, todėl puikiai tinka kepimui žemoje ir aukštoje temperatūrose.
Žemės riešutai
Žemės riešutuose gausu sveikų riebalų, baltymų ir maistinių medžiagų. „Šis gardus užkandis gali padėti gauti kasdien reikalingo vitamino E“, – sakė F.Largeman-Roth. 28 gramuose skrudintų žemės riešutų yra 2,2 miligramo vitamino E, t. y. beveik 15 proc. paros normos.
„Žemės riešutuose ir žemės riešutų svieste taip pat yra daug magnio, kuris palaiko raumenų funkciją ir energijos gamybą“, – pridūrė F.Largeman-Roth. Riešutų svieste, pasak jos, taip pat yra nemažai baltymų.
Špinatai
Špinatai yra viena maistingiausių daržovių ir geras vitamino E šaltinis. „Šis stebinantis vitamino E šaltinis turi ir daugybę kitų maistinių medžiagų – nuo geležies iki cinko ir vitamino K“, – sako F.Largeman-Roth. Lapiniai žalumynai, tokie kaip špinatai, taip pat yra žarnynui naudingų skaidulų šaltinis.
Saldžiosios bulvės
Vienoje vidutinio dydžio virtos saldžiosios bulvės yra apie 1,42 miligramo vitamino E.
„Šios bulvės patiekalams suteikia natūralaus saldumo, kartu suteikia vitamino E, skaidulų ir beta karoteno, kuris palaiko imuninę sveikatą“, – sakė W.McWhorteris. Saldžiosios bulvės yra universalus sudėtinių angliavandenių šaltinis, kurį galite pridėti prie bet kokio patiekalo.
Avokadai
„Avokadai – tai maistingųjų medžiagų turintis pasirinkimas, kuriame gausu širdžiai naudingų riebalų, skaidulų ir nemažai vitamino E“, – sakė W.McWhorteris.
Viena porcija (trečdalis avokado) turi 1,1 miligramo vitamino E, t. y. apie 7 proc. vitamino E paros normos. Gal verta pusryčiams pasigaminti avokado skrebutį?
Laukinė lašiša
„Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, turi šiek tiek vitamino E ir omega-3 riebalų rūgščių, šios medžiagos naudingos širdies ir smegenų sveikatai“, – sakė W.McWhorteris.
„Lašiša turi ir kitų svarbių vitaminų, įskaitant vitaminą D, kuris gyvybiškai svarbus imuninei funkcijai ir smegenų sveikatai“, – pabrėžė F.Largeman-Roth. Lašiša taip pat yra puikus liesų baltymų šaltinis.
Kiviai
„Viename mažame kivyje yra 1,1 miligramo vitamino E“, – sakė F.Largeman-Roth.
„Kiviuose taip pat gausu skaidulinių medžiagų – viename vaisiuje jų yra 2,4 gramo, o vitamino C – 94 miligramai, todėl kivis yra antioksidantų bomba“, – pridūrė ji.
Apskritai svarbu kasdien organizmui patiekti įvairių maisto produktų. Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, sveikų riebalų ir skaidulų, ne tik užtikrina pakankamą vitamino E kiekį, bet ir palaiko bendrą sveikatą.
Parengta pagal „Today.com“ inf.