Uogų valgytojai rizikuoja susirgti hepatitu

Ne vienoje Europoje šalyje besitęsiant virusinio hepatito A protrūkiams, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) tyrėjai renka duomenis ir aiškinasi, infekcijos šaltinius. Manoma, kad liga išplito dėl viruso, kuris buvo nustatytas šaldytose avietėse ir raudonuosiuose serbentuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2014, 11:12 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:56 PM

Atsakingus Europos Sąjungos (ES) specialistams nerimą kelia situacija dėl hepatito A viruso plitimo. Mat protrūkiai tęsiasi metus laiko – nuo 2013 m. pradžios 11-oje ES šalių užregistruota beveik 1,5 tūkst. virusinio hepatito A susirgimo atvejų. Daugiausiai susirgusiųjų Italijoje – beveik tūkstantis ligos atvejų. Nustatyta, kad 240 iš jų yra sukelti to paties genomo hepatito A viruso.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2012 m. ūmiu hepatitu A Lietuvoje susirgo 113 asmenų, 2013 m. – 64. Per šių metų pirmą ketvirtį užregistruoti 6 ligos atvejai.

Anksčiau manyta, kad protrūkiai susiję su kelionėmis į Italiją, tačiau septyniose Europos šalyse – Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje – susirgę asmenys nekeliavo į Italiją.

Vis dėlto tyrimai patvirtina, kad visoms ES šalims bendras šio protrūkio rizikos veiksnys – šaldytos uogos. Airijoje liga išplito dėl šaldytų braškių vartojimo, o Italijoje ne tik dėl šių uogų, bet ir dėl termiškai neapdorotų jūros produktų. Naujų Norvegijoje nustatytų ligos atvejų šaltinis – taip pat tortas su šaldytomis uogomis.

Šiuo metu situacija Italijoje yra pasiekusi epidemijos lygį ir hepatito A virusas plinta į kitas šalis. Tad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja nevartoti šaldytų uogų neapdorotų karščiu ir skiepytis nuo hepatito A keliaujant į endemines VHA šalis, taip pat į ES šalis, kuriose plinta ši užkrečiamoji liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.