Kuo pavojinga ir ką daryti, jeigu sutriko limfotaka?

Lietuvos gydytojai į limfotakos sutrikimus ilgai nekreipė ypatingo dėmesio, nes šie sutrikimai nėra pavojingi gyvybei ir ne visada sumažina žmogaus darbingumą. O ir norėdami padėti pacientui atgauti estetinį grožį ir gyvenimo kokybę gydytojai nežinodavo, ką patarti ir kur juos nusiųsti pagalbos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:58 AM

Limfotakos sutrikimų tyrimai nebuvo atliekami, trūko teorinių žinių, statistinių duomenų. Apie limfotakos sutrikimus, jų gydymą bei profilaktiką pasakoja vienas iš nedaugelio mūsų šalyje limfologijos specialistų – „Northway“ medicinos centro kineziterapeutas Vitalijus Naumavičius.

- Kas yra limfa ir limfinė sistema?

– Limfa – tai organizmo skystis, cirkuliuojantis limfinėje sistemoje ir audiniuose. Savo sudėtimi limfa artima kraujo plazmai, nes iš jos formuojasi. Limfinė sistema išvalytą kraujo plazmą gražina iš audinių į kraujotaką. Limfa teka per limfmazgius, atliekančius filtrų funkciją – pašalina bakterijas ir svetimkūnius. Limfmazgiai, kurie yra limfinės sistemos dalis, atlieka filtravimo ir valymo funkciją, sulaiko bakterijas. Ypač daug limfmazgių yra pažastyse, kirkšnyse.

Esant įgimtiems limfinės struktūros pažeidimams ar po krūtų vėžio operacijų, pašalinus limfmazgius, sutrinka limfos cirkuliavimas, vystosi limfoedema. Be akivaizdžios priežasties patinusios galūnės ar neproporcingas jų nutukimas gali būti limfotakos sutrikimo požymis.

- Ar dažna ši problema?

– Tikslios mūsų šalies gyventojų, besiskundžiančių šia problema, statistikos nėra, nes tik neseniai imta stebėti, kiek žmonių kenčia nuo įgimtų ar dėl neteisingo gyvenimo būdo atsiradusių limfotakos sutrikimų.

Lietuvoje ši problema ilgą laiką liko nuošalyje. Ir tik visai neseniai pripažinta, jog nors šis sutrikimas nekelia pavojaus gyvybei, jis stipriai kenkia žmogaus gyvenimo kokybei.

Po limfmazgių pašalinimo, sergant krūties vėžiu su limfotakos sutrikimais susiduria net 50 proc. moterų. Iš viso Lietuvoje šiuo metu po tokios operacijos gyvena net 14 tūkstančių pacienčių, o bendras piktybiniais navikais sergančiųjų skaičius viršija 60 tūkstančių. Jungtinėse Amerikos Valstijose tokiais sutrikimais skundžiasi beveik 2 mln. gyventojų.

- Kokius dar susirgimus gali sąlygoti sutrikęs limfos cirkuliavimas?

– Limfotakos problemos taip pat yra specifinio nutukimo – lipoedemos priežastis. Tai mažai žinomas, bet gyvenime gana dažnai pasitaikantis sutrikimas. Prasta limfotaka skatina greitesnį riebalinio audinio augimą. Daugumai moterų, besiskundžiančių neproporcingai stambiomis kojomis, padėtų kompleksinis limfotakos sutrikimų gydymas.

Net sveiki žmonės, turintys didelį fizinį krūvį, išgyvenantys stresą, patiriantys staigų temperatūrų kitimą, turėtų pagalvoti apie limfinės sistemos sutrikimų profilaktiką, ypač jei jie jau yra susidūrę su limfos problemomis. Limfotakos sutrikimai turi įtakos ir poodžio uždegimo – celiulito atsiradimui.

- Ar šis sutrikimas gali nulemti komplikacijas? Kokios jos?

– Estetiškai nemaloni ir dėl limfotakos sutrikimo išsivystanti komplikacija – žymus galūnių patinimas. Yra atvejų, kai dėl išsivysčiusios limfostazės tenka net pašalinti galūnę.

- Kaip gydomi limfotakos sutrikimai?

– Siekiant atstatyti normalų limfos cirkuliavimą organizme reikia skatinti limfos ištraukimą ir stūmimą. Limfos nutekėjimą skatinanti procedūra vadinama limfodrenažu. Lietuvoje iki šiol ši procedūra buvo atliekama tik onkologijos skyrių pacientėms po krūties ir limfmazgių pašalinimo operacijos. Tačiau vien limfodrenažas ne visada efektyvus, rekomenduojamas sisteminis gydymo metodas – masažas rankomis, tvarstymas su elastiniais bintais, speciali mankšta ir odos priežiūra.

Gydant limfotakos sutrikimus labai svarbus specialisto dėmesys pacientui, patarimai, subalansuoto gyvenimo būdo pamokos. Pacientui labai svarbu laikytis tinkamo gyvenimo būdo ir mitybos režimo.

- Kiek laiko trunka gydymas?

– Pilnas kompleksinis gydymas trunka 3-4 savaites, ir jei reikia kartojamas kas 3 mėnesius. Limfos apytakai atsistačius patariama limfodrenažą atlikti bent kartą per metus. Kompleksinis gydymas padeda vizualiai sumažinti ir suvienodinti galūnes, gražina pacientams gyvenimo džiaugsmą ir pasitikėjimą savimi.

- Kokia limfotakos sutrikimų profilaktika?

– Limfinės sistemos veiklą įtakoja įvairūs veiksniai: fizinis aktyvumas, aplinkos temperatūra ir jos kaita, emocinė būklė, drabužiai, darbo pobūdis. Gyvenimo kokybę ir estetinę išvaizdą padeda išsaugoti individualus reabilitacinių priemonių ir savimasažo derinimas. Šios priemonės kontroliuoja limfostazės apimtį ir leidžia nenutraukti įprastos veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.