Užkimote, neištariate nė garso? Nepakenkite sau dar labiau

28–erių metų vilnietė dirba pedagoginį darbą, tad dažnas kalbėjimas neišvengiamas. Tačiau truputį peršalus gerklę vieną rytą moteris tiesiog negalėjo prakalbėti, kaip ji pati sakė: „Net kalbėjimas pašnibždomis buvo beveik neįmanomas, stengiausi iš visų jėgų, kad galėčiau išspausti bent vieną balsę“.

Pirmąją dieną moteris dar bandė bendrauti su moksleiviais, kalbėjo pašnibždomis, tačiau tik dar labiau sau pakenkė.<br>123rf nuotr.
Pirmąją dieną moteris dar bandė bendrauti su moksleiviais, kalbėjo pašnibždomis, tačiau tik dar labiau sau pakenkė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Dec 27, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:21 AM

Tokia situacija tęsėsi tris dienas, pirmąją dieną moteris dar bandė bendrauti su moksleiviais, kalbėjo pašnibždomis, tačiau tik dar labiau sau pakenkė. „Jaučiau didžiulį diskomfortą, tiesą sakant, maniau, kad jei kalbėsiu bent pašnibždomis, dienai įpusėjus, galėsiu kalbėti normaliai, tačiau klydau“, – sakė Ilona.

Ji gydėsi homeopatiniais vaistais, šiltomis arbatomis ir po trijų dienų situacija šiek tiek pagerėjo. Tačiau pedagogė ir sunerimusi: ką tokiu atveju daryti ateityje, ar ši liga gali pasikartoti bei komplikuotis į rimtesnę ligą?

Pirmoji pagalba sau – tylos režimas

Pasak Santariškių klinikų gydytojos otorinolaringologės Ivetos Paulauskienės, pacientė po poros dienų užkimo, nes dažniausi balso praradimo veiksniai – didelis balsinis, kalbinis krūvis, kurį, dirbdama pedagoginį darbą, Ilona ir patyrė. Moteris padarė nemažą klaidą, kad toliau dirbo ir kalbėjo, balsas buvo įtemptas, nes buvo sunku kalbėti, todėl ji dar labiau užkimo. Gydytoja tokiu atveju rekomenduoja patylėti, tai pirmoji pagalba sau.

I.Paulauskienė pasakojo, kad balso užkimimas yra pagrindinis ūmaus balso klosčių uždegimo arba ūmaus laringito simptomas. Dažniausiai jis atsiranda tuomet, kai žmogus peršąla, ligos sukėlėjai – viršutinių kvėpavimo takų ligų virusai. Įprastai, prasidėjus ūmiam laringitui, pacientas užkimsta.

Ūmaus peršalimo ir užkimimo atveju paprastai užtenka kelias dienas patylėti, ir balsas atsistato. Rekomenduojama gerti daugiau vandens, nerūkyti, vengti dehidrataciją sukeliančių medžiagų. Padėtų arbatos, inhaliacijos su eteriniais aliejais.

Į gydytoją reikėtų kreiptis, jei balsas neatsistato maždaug per tris dienas, negalime išgauti nei vienos balsės nei priebalsės. Komplikacijos – retos, tačiau jei prasideda dusulys, taip pat reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Ligoninės „Kardiolita“ gydytoja otorinolaringologė Vigilija Kuprienė pridūrė, kad stipriai užkimus nereikėtų griebtis vaistų vartojimo, pakaktų nekalbėti net pašnibždomis, skirti laiko sau, poilsiui, negalima alinti balso darbe, svarbiausia tausoti savo sveikatą.

Tokiu atveju tinka šiltos procedūros – kvėpavimas garais, žolelių arbatų gėrimas, svarbu atkreipti dėmesį, kad negalima gerti karštų gėrimų, jie turėtų būti tik šilti. Svarbiausia reaguoti į savo organizmo siunčiamus signalus, o dirbantiems pedagoginį, komunikacinį darbą – daryti pertraukas tarp intensyvaus kalbėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.