Kelionių palydovas – maudžiantis pilvas

Kas antras į kalnus ar šiltus kraštus išsiruošęs lietuvis patiria virškinimo sutrikimų, taip pat dažnai keliautojus kankina alergijos, ištinka įvairios traumos. Iš anksto nepasirūpinus, kaip įveikti šiuos negalavimus, atostogos gali būti sugadintos.

Vykstant į kalnus slidinėti, būtina nepamiršti įsidėti vaistų nuo virškinimo sutrikimų, skausmo, taip pat apsauginio kremo nuo saulės.<br>123rf nuotr.
Vykstant į kalnus slidinėti, būtina nepamiršti įsidėti vaistų nuo virškinimo sutrikimų, skausmo, taip pat apsauginio kremo nuo saulės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-31 06:36, atnaujinta 2018-01-14 12:59

„Pirmaisiais žiemos mėnesiais vaistinėse tradiciškai padaugėja žmonių, kurie prašo patarimų, kaip susikomplektuoti kelionės vaistinėlę. Sulaukiame pacientų tiek susiruošusiųjų ieškoti žiemos malonumų kalnuose, tiek bėgančių į šiltus kraštus nuo žvarbių orų namuose. Didžiausias tokių gyventojų rūpestis – kaip apsisaugoti nuo galimų sveikatos problemų svečioje šalyje. O jų, kaip rodo mūsų patirtis, pasitaiko apsčiai ir gali rimtai aptemdyti atostogas“, – sakė vaistininkė Jūratė Švarcaitė.

Dažniausia negalavimų priežastis – virškinimo sutrikimai. Keliaudami žmonės valgo nereguliariai, ne visada kokybiškus ir įprastus produktus, padaugėja streso. Tai sukelia pilvo pūtimą ir maudimą, skrandžio deginimą.

„Besiruošiant kelionei patariame pasiimti priemonių nuo viduriavimo ir rėmens, virškinimo fermentų, efektyviai padeda ir paprasčiausias angliukas“, – aiškino pašnekovė.

Kelionėje praverčia taip pat preparatai nuo alergijos, jų reikėtų pasiimti net ir nealergiškiems žmonėms. Tokią reakciją gali išprovokuoti egzotiškas maistas ar prisilietus prie neįprastų augalų, o nuolat kenčiantiesiems nuo alergijos žmonėms patariama nepamiršti adrenalino.

„Dar vienas dažnas negalavimas – smulkios traumos, tad vaistinėlėje pravartu turėti skausmą ir uždegimą malšinančių vaistų, šaldančių tepalų, elastinio binto, gydomųjų pleistrų“, – sakė vaistininkė J.Švarcaitė.

Nėra nesvarbu, kur keliaujama, ar į kalnus, ar į šiltus kraštus, kelionės vaistinėlės turinys turėtų būti beveik tas pats. Skirtųsi tik apsauginio kremo nuo saulės kiekis.

Kita vertus, tiek kalnuose, tiek pietų paplūdimiuose oda yra stipriai veikiama, tad apsauginis kremas būtinas. Jeigu prieš gerą dešimtmetį dažnas keliautojas susirūpindavo pasiimti priemonių nuo odos nudegimo, tai šiandien didžioji dalis pacientų jau galvoja, kaip išvengti to nudegimo.

„Tiek nušalusią, tiek nudegusią odą svarbu tepti raminančiomis, drėkinančiomis, odos regeneraciją skatinančiomis priemonėmis, pavyzdžiui, šaltalankių aliejumi. Jeigu kartu pasireiškia bendras negalavimas, silpnumas, šaltkrėtis, pagelbės karščiavimą mažinančios, skausmą malšinančios priemonės“, – sakė pašnekovė.

Didžiausia klaida keliaujant, ypač po egzotines šalis, yra pernelyg atsipalaiduoti ir užmiršti atsargumą kelionės metu.

Prieš išvykstant į tolimą kelionę, reikėtų ne tik pagalvoti apie elementarias sveikatos prevencijos priemones, bet ir pasidomėti vakcinacijos rekomendacijomis. Keliaujant svarbu nepamiršti apsidrausti, o keliaujant po ES šalis pasirūpinti Europos draudimo kortele, kuri nelaimės atveju leis gauti skubią pagalbą vietoje, negalvojant apie savo finansus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.