5 klaidinantys mitai apie depresiją

Depresija – civilizacijos liga, kuri kartais vadinama „nematoma“. Nepaisant to, jog jokie mikroskopai ar endoskopai nepadeda įžvelgti šios ligos – gydytojai psichiatrai sėkmingai ją diagnozuoja ir gydo. Portalas lifehack.org pateikė 5 mitus, kurie klaidina visuomenę.

Negalima leisti, kad depresija dominuotų jūsų kasdienybėje.<br>123rf.com nuotr.
Negalima leisti, kad depresija dominuotų jūsų kasdienybėje.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 1, 2015, 4:39 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:49 AM

1. Depresija nepagydoma

Netiesa. Depresija yra sėkmingai gydoma. Gydymas priklauso nuo paciento būklės, tačiau dažniausiai yra skiriami vaistai (antidepresantai) bei psichoterapija. Sergant depresija, būtina konsultuotis su psichiatru, nes negydoma liga gali privesti iki savižudybės.

2. Vienintelis gydymo būdas – vaistai

Netiesa. Ne mažiau svarbi yra psichoterapija, reguliari mankšta bei mityba. Reikėtų valgyti produktus, kurių sudėtyje yra triptofano, kuris skatina serotonino (laimės hormono) išsiskyrimą. Sūris, varškė, žuvis, kiaušiniai – puikus pasirinkimas.

3. Sirgti depresija – gėda

Jeigu taip manote, tai žmogus, sergantis inkstų ar kepenų liga irgi turėtų jausti gėdą? Pagalvokite. Depresija – rimta liga, reikalaujanti atitinkamo gydymo. Tai ne išsigalvojimai ir negalima to gėdytis. Vienus žmones depresija aplankė dėl didelio streso, kitus – dėl netinkamos mitybos, bet neverta varginti užduodant sau nereikšmingą klausimą – „Kodėl būtent aš?“. Dabar svarbiausia yra gydymas, o priežasčių ieškosite su gydytojo pagalba kur kas vėliau.

4. Niekas iš artimųjų nepadės

Atvirkščiai – jeigu nejausite palaikymo bei supratimo iš draugų, artimųjų, tai seksis kur kas sunkiau. Tyrimai parodė, jog kitų žmonių palaikymas tai sergančiojo raktas į pasveikimą.

5. Partneris neturėtų padėti sergančiajam

Negalima leisti, kad depresija dominuotų jūsų kasdienybėje, santykiuose (tada didelė konfliktų tikimybė). Tačiau negali būti ir taip, jog artimiausias žmogus (partneris) palieka sergantįjį vieną su savo liga. Sergančiam depresija reikalingas palaikymas ir supratimas.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.