Skausmo rūšys – atpažinkite ir supraskite, ką jis signalizuoja

Pajutę skausmą kairiojoje krūtinės pusėje, dažnai galvojame, kad mums skauda širdį. Tačiau paprastai tai būna ne širdis – širdies skausmas būna jaučiamas kitur. O vaikai skundžiasi, kad jiems skauda pilvą. Tačiau tokios dalyko, kaip tiesiog „pilvas“, medicinoje neegzistuoja.

Galvos skausmų rūšių – keli šimtai.<br>123rf nuotr.
Galvos skausmų rūšių – keli šimtai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2015, 6:40 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:07 AM

Priklausomai nuo to, kokioje pilvo dalyje jaučiamas skausmas, jis gali reikšti tiek ūmų apendicitą, kurio atveju būtina skubiai kreiptis į medikus, tiek paprastą dujų susikaupimą, kurį galima išsklaidyti nurijus vieną tabletytę.

Todėl labai svarbu žinoti, kokį organą skauda. Skausmo vieta – svarbi nuoroda į pažeistą organą. Pagal tai, kur skauda, gydytojui lengviau nustatyti, kokia konkrečiai yra skausmo priežastis.

Galva

Galvos skausmas dažniausiai reiškia paprastą migreną, nuo kurios gali padėti skausmą malšinantys vaistai. Bet jeigu skausmas užplūsta staiga, yra pernelyg stiprus ir trunka ilgiau, kaip tris dienas, reikia sunerimti. Galvos skausmų rūšių – keli šimtai. Bet juos galima suskirstyti į tokias pagrindines grupes:

Įtampos tipo galvos skausmai jaučiami kaip spaudimas viršutinėje galvos dalyje, dažnai jį lydi veido ir kaklo raumenų įtampa. Tempiantys galvos skausmai paprastai ilgai netrunka, juos galima įveikti masažu ar skausmą malšinančiais vaistais.

Kraujagysliniai galvos skausmai (prie jų priklauso migrena, taip pat skausmai, sukelti intrakranijinio spaudimo, t. y. spaudimo kaukolės viduje, bei pagirių) – ilgalaikiai, pasikartojantys, iš vienos galvos pusės pulsuojantys skausmai, kurie trunka 4 valandas ir ilgiau. Kartais juos lydi pykinimas, galvos svaigimas, regos sutrikimai (pavyzdžiui, matomos spalvotos juostos ar ratai), šviesos baimė.

Virusinis arba bakterinis meningitas – stiprus galvos skausmas, kurį lydi aukšta temperatūra ir įtampa kaklo srityje.

Insultas ar aneurizma (nenormalus kraujagyslės dalies išsiplėtimas) – netikėtas skausmo smūgis, aštrus ir nepanašus į įprastus galvos skausmo priepuolius.

Užspaustas nervas – aštrus skausmas, panašus į danties, nepraeinantis ilgą laiką (keletą dienų) ir jaučiamas vienoje konkrečioje vietoje.

Krūtinė

Miokardo infarktas – jaučiamas kaip skausmas krūtinėje, plintantis į kairiąją ranką, nugarą, apatinį žandikaulį ar kaklą. Kartais jį lydi pykinimas, vėmimas, šaltas prakaitas, mirties baimė.

Stemplės uždegimas – taip pat jaučiamas skausmas krūtinėje, bet, kitaip nei infarkto atveju, esant stemplės uždegimui skausmas sustiprėja ryjant. Jį dažnai lydi rėmuo.

Pneumonija arba pleuritas – skausmai krūtinėje arba nugaroje po mentėmis, sustiprėjantys kostint ar giliai kvėpuojant.

Stenokardija – dažnai apibūdinama kaip krūtinės suspaudimo, gniaužimo jausmas. Paprastai kyla esant fiziniam krūviui ar ištikus stresui, trunka apie minutę ir nurimus praeina.

Osteochondrozė (stuburo tarpslankstelinių diskų pažeidimas) – skausmas panašus į stenokardijos. Jaučiamas intensyvus ilgai trunkantis skausmas po krūtinkauliu, kairiojoje krūtinės pusėje. Gali plisti į rankas, sritį tarp menčių. Skausmas stiprėja arba silpnėja keičiant kūno padėtį, sukiojant galvą, judinant rankas.

Pilvas

Ūmus apendicitas prasideda skausmais viršutinėje pilvo dalyje, kurie vėliau pereina į bambos sritį, po to – į dešiniąją pilvo apačios dalį. Paprastai skausmą lydi pykinimas, vėmimas, pakilusi temperatūra.

Opa – vadinamieji „veriantys“ skausmai viršutinėje pilvo dalyje, priekinėje pilvo sienelėje.

Ūminis pankreatitas (kasos uždegimas) – juosiantis skausmas, migruojantis į kairįjį ar dešinįjį šoną.

Ūminis cholecistitas (tulžies pūslės uždegimas) – pastovus skausmas dešinėje pusėje po šonkauliais.

Kepenų ligos – jaučiamos kaip skausmas viršutinėje pilvo dalyje.

Dvylikapirštės žarnos ligos – skausmas bambos srityje.

Juosmuo

Lumbagas (strėnų gėla) – intensyvūs diegiantys skausmai kryžkaulio srityje.

Radikulitas – dažniausiai vienpusis skausmas, plintantis į sėdmenis ar koją, sustiprėja judant, keičiant kūno padėtį, įtempus raumenis.

Ūminis pielonefritas (inkstų geldelių ir taurelių uždegimas) – juosmens skausmas, plintantis į kirkšnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.