Laimingai pasibaigusi kūdikio drama – įspėjimas visiems tėvams

Trečiadienio pavakare Baltijos-Amerikos klinikos medikai dirbo išsijuosę: apie penktą – pusę šešių, kaip įprastai, buvo nemažai pacientų. Ir staiga į kliniką įsiveržė policija. Ne vieni – su pamėlynavusiu kūdikiu ant rankų.

Kūdikio galva yra sunki, o kaklo raumenys dar silpni – todėl užspringusio jo jokiu būdu nevalia purtyti už kojų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Kūdikio galva yra sunki, o kaklo raumenys dar silpni – todėl užspringusio jo jokiu būdu nevalia purtyti už kojų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 20, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:53 PM

„Tokie įvykiai pas mus nenutinka kasdien – esame planinės medicininės pagalbos ligoninė“, – jaudindamasi kalbėjo Baltijos-Amerikos klinikos direktoriaus pavaduotoja Jelena Slavinskienė.

Klinikos darbuotojams teko mesti įprastus darbus ir pasijusti greitosios pagalbos medikų kailyje. „Pagalba vaikeliui buvo žaibiškai suorganizuota. Gydytoja reanimatologė Aida Mankutė greitai suteikė kvalifikuotą pagalbą“, – džiaugėsi pašnekovė.

Atgaivinę be sąmonės buvusį ir nekvėpavusį vaikelį, medikai iškvietė vaikų reanimobilį, kuris jį nuvežė patikrinti sveikatos į Santariškių klinikas.

10 mėnesių berniuko tėvai, pasak klinikos atstovės, buvo apimti didžiulio streso. Mažylis užspringo, važiuojančiame automobilyje valgydamas jam paduotą maistą. „Man atrodo, tai buvo kažkokia mėsytė“, – pasakojo J.Slavinskienė.

Medikė pabrėžė, kad tėvams visuomet reikėtų gerai pagalvoti, prieš duodant ką nors valgyti vaikui važiuojančiame automobilyje, nesvarbu, kokio jis amžiaus būtų.

„Jeigu davėte – būtina prižiūrėti, ypač, jei vaikas dar pats nelabai gerai kramto“, – aiškino J.Slavinskienė.

Žaibiška policijos reakcija

Kūdikio gyvybę išgelbėti padėjo žaibiška kelių policininkų reakcija. Viskas prasidėjo, kai Vilniuje, Laurų gatvėje, prie Kelių patrulių rinktinės pareigūnų tarnybinio automobilio privažiavo automobilis „Peugeot“. Jo vairuotoja apimta panikos garsiai šaukėsi pagalbos.

Iš automobilio išlipo vyriškis su kūdikiu ant rankų. Vaikelis – 2014 m. balandžio mėnesį gimęs berniukas – buvo praradęs sąmonę ir pamėlynavęs.

Pareigūnai suprato turintys veikti žaibiškai ir patys nuvežti vaiką į artimiausią ligoninę – Nemenčinės plente įsikūrusią Baltijos-Amerikos kliniką ir tik po to į ten iškviesti Greitosios medicinos pagalbos brigadą. 

Mažylis parą laiko buvo stebimas Vaikų ligoninėje, juo rūpinosi Vaikų chirurgijos skyriaus vaikų chirurgas Jonas Povilavičius. Nepastebėjus nieko blogo, ketvirtadienį paleistas į namus.  

Svarbi kiekviena akimirka

Užspringus mirtis gali ištikti vos per keletą minučių – pagalvokite patys, kiek laiko galėtumėte išbūti nekvėpavę? Todėl svarbu kuo skubiau užspringusiajam suteikti pagalbą.

Jei vaikas paspringo skysčiais arba jis gali kosėti, vadinasi, jis gali įkvėpti oro, yra užspringęs tik iš dalies. Reikia tiesiog jį nuraminti ir leisti atsikosėti pačiam. Kosėjimas geriausiai padeda pašalinti svetimkūnį iš kvėpavimo takų.

Bet jeigu jis užspringo kietu maistu ir negali įkvėpti, turite jam padėti. Tokiu atveju vaikas negali išleisti jokio garso, dėl deguonies stygiaus ima mėlynuoti.

Jokiu būdu negalima užspringusio vaiko purtyti už kojų – medikai gali papasakoti ne vieną tragiškai pasibaigusią istoriją, kuomet tėvai, vadovaudamiesi bobučių išmintimi, užspringusį mažylį desperatiškai kratė už kojų.

Užuot palengvinę kvėpavimą, jie sužaloja vaikui kaklo slankstelius. Kūdikio galva yra sunki, o kaklo raumenys dar silpni. Dėl to gali ištikti paralyžius arba mirtis.

Purtant vaikui į smegenis gali išsilieti kraujo. Tai irgi gali lemti neįgalumą ar mirtį.

Kaip padėti kūdikiui?

Suprantama, būtina iškviesti greitąją medicinos pagalbą. Tačiau kol medikai atvažiuos, nesėdėkite sudėję rankų, nes be oro net ir suaugęs žmogus ilgai neišgyvena.

Paguldykite užspringusį kūdikį ant vienos rankos ir prilaikykite smakrą. Kitos rankos delnu stipriai 5 kartus suduokite į nugarą maždaug tarp menčių.

Jeigu tai nepadeda, apverskite kūdikį veidu aukštyn, ranka prilaikykite sprandą ir 5 kartus dviem pirštais spauskite krūtinės ląstą. Medikai šį pagalbos būdą vadina sumuštinio metodu.

Kartokite nuo pradžių, kol bus pašalintas svetimkūnis arba atvyks medikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.