Gydo skrandį, pasirodo – širdies infarktas

Miokardo infarktu gali susirgti iki tol iš pažiūros visiškai sveikas žmogus. Kebliausia turbūt tai, kad ši liga dažnai painiojama su skrandžio skausmu. Tad nuo pastarojo geriami vaistai negelbsti, o žmogus galiausiai atsiduria ligoninėje, kur jo gali laukti negrąžinami sveikatos pakitimai ar net mirtis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:15 AM

Lydi skausmas

Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja kardiologė Lionė Stukėnienė paaiškino, kad miokardo infarktas įvyksta tuomet, kai užsikimšus širdį maitinančiai vainikinei kraujagyslei nutrūksta kraujotaka į širdį. „Toks infarktas pirmiausia pasireiškia skausminiu sindromu. Tipinis skausmas – spaudžiančio pobūdžio už krūtinkaulio. Iš pradžių žmogus tą skausmą gali pajusti eidamas, jam gali tekti sustoti, o galiausiai skausmai prasideda esant ramybės būsenos. Skausmas dažniausiai plinta į gerklę, į abi rankas, gali būti jaučiamas ir po kaire mentimi. Jį lydi šaltas prakaitas, kai kuriais atvejais pykinimas ir vėmimas“, – simptomus vardijo specialistė.

Dažniau kankina vyrus

Pastebima, kad miokardo infarktas yra dažnesnė vyrų problema. Anot Lionės Stukėnienės, tik praėjus dešimtmečiui po menopauzės vyrų sergamumo dažnis susilygina su moterų. „Tačiau pastaruoju metu pastebime, kad ši liga smogia ir jaunesnėms moterims, kurioms dar nėra menopauzės. Miokardo infarktą lemia tokios priežastys kaip rūkymas, menkas judėjimas, nutukimas, padidėjęs kraujospūdis, cukrinis diabetas ir aukštas cholesterolio kiekis kraujyje“, – aiškino gydytoja kardiologė.

Painioja skausmus

L.Stukėnienė taip pat pastebi, kad pasitaiko atvejų, kai pajutę stiprų skausmą už krūtinkaulio žmonės neteisingai užsiima savigyda. „Pasitaiko, kad prieš atsidurdami priėmimo skyriuje, žmonės, pajutę skausmą už krūtinkaulio, visą savaitę gerią kokius nors vaistus nuo skrandžio skausmų. Atvykę į gydymo įstaigos priėmimo skyrių sako: „Galvojau, kad kankina skrandžio problemos, bet nepraėjo“. Tad noriu perspėti žmones – pirmą kartą pajutus plešiantį skausmą už krūtinkaulio nedelsti ir kreiptis į specialistus“,– akcentavo privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja kardiologė L.Stukėnienė.

Svarbiausia – nedelsti

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena dažniausių mirčių priežasčių šalyje. Tad pajutus veriantį skausmą už krūtinkaulio, ilgai delsti nereikėtų. „Jei skausmas trunka iki pusvalandžio, tai vadinama priešinfarktine arba nestabilia krūtinės angina. Užtrukus daugiau nei pusvalandį ištinka miokardo infarktas. Mes savo pacientus perspėjame: pajutę tokį skausmą, išgerkite vieną nitroglicerino tabletę. Jei skausmas nepraeina – kuo skubiau kvieskite greitąją pagalbą. Pirmos dvi valandos įvykus infarktui yra „auksinės“, nes atvėrus kraujagyslę nežūsta širdies raumuo ir po pusės metų jo veikla atsistato. Jei miokardo infarktas pastebimas per vėlai, vystosi širdies nepakankamumas, galimi ir širdies ritmo sutrikimai, žmogus dūsta, dažniausiai tampa neįgalus. Uždelstas miokardo infarktas gali baigtis mirtimi“, – perspėjo gydytoja.

Atsiminkite, miokardo infarkto simptomai:

– Pykinimas

– Prakaitavimas

– Spaudimo, gniaužimo, veržimo jausmas krūtinėje

Skausmas už krūtinkaulio

– Dusulys

– Vėmimas

– Mirties baimė

– Sąmonės netekimas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.