Klausos sutrikimai tampa vis jaunesnio amžiaus žmonių problema

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) kovo 3-iąją paskelbė Tarptautine ausų ir klausos diena. Ši diena nėra pasirinkta atsitiktinai: kovo 3 diena (3.3) – reprezentuoja dvi žmogaus ausis, kurios primena skaičių „3“. Apie klausos sutrikimus ir jų profilaktiką kalbamės su „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro gydytoja otorinolaringologe medicinos mokslų daktare Inga Julija Sruogiene.

Otorinolaringologė I.J.Sruogienė.
Otorinolaringologė I.J.Sruogienė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 3, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:39 PM

– Kokiu tikslu minima pasaulinė ausų ir klausos diena? – Klausos netekimas yra viena iš didžiausių globalių sveikatos problemų ir vienas dažniausiai pasaulyje nustatomų (diagnozuojamų) sutrikimų. Klausos praradimas sutrikdo bendravimą, pasaulio pažinimą, dėl jo vyksta asmenybės socialinė izoliacija, vystosi nuotaikos sutrikimai ir pan. Šios dienos esmė pasaulyje – priminti, ir taip pat informuoti tiek vaikus, tiek suaugusius apie klausos reikšmę kasdieniniame gyvenime, jos galimų sutrikimų priežastis, galimybes ją apsaugoti, taip pat apie naujausius gydymo būdus. Pastebėta, kad Lietuvos žmonės per vėlai kreipiasi į specialistus dėl klausos sutrikimų. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis – pusę visų kurtumo ir klausos sutrikimų atvejų būtų galima išvengti juos nustačius laiku.

Šių metų tema – „Klausykitės saugiai“. Ja PSO atkreipia dėmesį į ženkliai didėjančią problemą – tai triukšmo sąlygotą klausos sutrikimą. Milijonai paauglių ir jaunų žmonių žaloja savo klausą, nesaugiai naudodami audio priemones, tokias kaip ausinės ir panašiai, taip pat ilgą laiką būdami aplinkoje su kenksmingu garso bei triukšmo lygiu: naktiniuose klubuose, diskotekose, baruose, sporto varžybose. Reguliarus lankymasis tokiose aplinkose gali negrįžtamai pažeisti bet kurio asmens klausą. Kiekvienas turėtų prisiminti, kad triukšmo neigiamas žalingas poveikis klausai yra negrįžtamas.

Dar XIX a. pabaigoje žymus vokiečių mokslininkas R.Kochas įspėjo: „ Žmonės vis dažniau turės kovoti su triukšmu, kaip kad dabar kovojama su cholera ar džiova“. Taigi, triukšmas tapo rimta socialine problema, kurią būtina spręsti.

– Ar dažnai susiduriama su sutrikusios klausos problema?

– Pasaulyje daugiau nei 300 milijonų žmonių turi vidutinio sunkumo ar ryškaus laipsnio abiejų ausų klausos sutrikimą. Net 80 proc. kurčių ir neprigirdinčių žmonių gyvena mažų ir vidutinių pajamų šalyse. Žinoma, kad vienas iš keturių klausos sutrikimų prasideda vaikystėje. Nors dauguma naujagimių gimsta su sveika klausa, 1-3 vaikai iš tūkstančio gimsta su ryškaus laipsnio klausos sutrikimu. – Kokios pagrindinės klausos sutrikimų priežastys?

– Pagrindinės klausos sutrikimų priežastys yra paveldimumas, problemos gimdymo metu, netinkamas vaistų vartojimas, per didelis triukšmas, infekcijos, kurių galima išvengti skiepijantis, vidurinės ausies infekcijos traumos.

– Kokie požymiai rodo, kad žmogui gali būti sutrikusi klausa?

– Klausos sutrikimai pirmiausia – tai kliūtis bendravimui. Vaikystėje jie stabdo kalbos vystymąsi. Jei vaiko klausos sutrikimas ryškaus laipsnio, jo kalba visai neturi galimybių vystytis, nes nieko negirdi. Jei klausos sutrikimas lengvesnio laipsnio – vaikas neaiškiai taria tam tikrus garsus, ne visada išgirsta aplinkinių žodžius, blogiau vystosi kalba, blogai mokosi mokykloje. Neprigirdintys asmenys dažnai prašo pakartoti tai, ką jie kalbėjo, sunkiai susikalba triukšmingoje aplinkoje, garsina radiją ar televizorių. Jei yra nors menkiausių įtarimų, kad klausa yra sutrikusi – būtina kreiptis į specialistą, kuris atliktų klausos tyrimus ir patvirtintų ar paneigtų įtarimus.

– Ar įmanoma patikrinti klausą kūdikiui?

– Taip. Nuo 2014 metų Lietuvoje pradėta vykdyti visuotinė naujagimių klausos patikra. Šios prevencinės programos tikslas – visiems Lietuvoje gimusiems naujagimiams atlikti objektyvų klausos tyrimą ne vėliau kaip per dvidešimt aštuonias dienas nuo mažylio gimimo. Gavus neigiamus rezultatus, tėvai nukreipiami naujagimio klausą ištirti specialiuose klausos tyrimo centruose.

Pirminį klausos objektyvų tyrimą-testavimą gimdymo stacionaruose atlieka akušeris, bendrosios praktikos ar vaikų slaugytoja. Tyrimas greitas, informatyvus, objektyvus, neskausmingas, nežalingas. Gavus teigiamą atsaką abiejose ausyse, daroma išvada, kad naujagimis gimė su sveika klausos funkcija abiejose ausyse. Gavus neigiamą atsakymą, klausos tyrimas kartojamas. Gavus neigiamą atsakymą, nereikėtų iš karto labai sunerimti, nes daliai vaikų, kuriems patikros rezultatai pirmą kartą gaunami neigiami, pakartojus tyrimą – gaunami teigiami rezultatai.

Jei naujagimis turi rizikos veiksnių (mažas naujagimio svoris, įgimtos infekcijos, paveldimumas ir kt.), klausos tyrimai kartojami dažniau – periodiškai klausos tyrimo centruose.

– Ar klausos sutrikimai pagydomi? Kokios priemonės žmonėms su klausos sutrikimu leidžia vėl gerai girdėti?

– Ausies ligos yra labai įvairios, dalį jų galimą išgydyti. Naudojamos medikamentinės priemonės – vaistai. Tam tikrų ligų atvejais, pacientams atliekamos klausą gerinančios operacijos. Šiuolaikinė ausies chirurgija naudoja progresyvias metodikas bei priemones, kurių tikslas išsaugoti ar pagerinti ausies funkciją. Jei tam tikrais atvejais medikamentiniai ar chirurginiai metodai negalimi, klausą galimą gerinti kitom reabilitacinėm priemonėm – tai klausos aparatais. Šiuolaikiniai klausos aparatai, dėka naujausių technologijų, gali sėkmingai koreguoti įvairaus laipsnio klausos sutrikimus.

Gamintojai siūlo klausos aparatų įvairovę: įvairių spalvų, dydžių – nuo didesnių iki nematomų, su įvairiausiomis funkcijomis, skirtų tiek vaikams, tiek suaugusiems. Šiuolaikinis klausos aparatas – tai mini kompiuteris, kuris analizuoja aplinką ir atlieka 200 milijonų operacijų per sekundę. Klausos aparatų tikslas – kuo natūraliau atkurti aplinkos garsus ir padėti žmogui girdėti. Kurtumo atveju, kada klausos aparatai nebegali padėti, atliekamos kochlearinės implantacijos operacijos.

– Kokia klausos sutrikimų profilaktika?

– Klausos netekimo galima išvengti, naudojant šias profilaktikos priemones:

skiepijant vaikus nuo tymų, meningito, raudonukės, kiaulytės ir t.t.;

skiepijant merginas ir nėštumą planuojančias moteris nuo raudonukės;

nėščias moteris tiriant ir gydant nuo sifilio ir kitų infekcijų;

gerinant nėščiųjų priežiūrą ir skatinant saugias gimdymo praktikas;

ototoksinius vaistus vartojant tik su gydytojo priežiūra;

tikrinant naujagimių klausą;

naujagimiams su rizikos veiksniais atliekant klausos kartotinius tyrimus;

vengiant triukšmingos aplinkos;

teisingai prižiūrint ausis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.