Estrėjai – nauja širdis, tėvams – viltis paimti vaiką ant rankų

Ketvirtadienį lėktuvu iš Prancūzijos į Vilnių buvo atgabenta kūdikio donoro širdis, kuri po kelias valandas trukusios operacijos buvo sėkmingai persodinta vienų metų mergaitei.

Mergaitės tėvai teigė, kad kol kas sunku patikėti tuo, kas įvyko.<br>V.Balkūno nuotr.
Mergaitės tėvai teigė, kad kol kas sunku patikėti tuo, kas įvyko.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Mar 6, 2015, 12:25 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:31 AM

Mergaitė donoro širdies laukė dešimt mėnesių, iki tol mažosios pacientės gyvybę palaikė dirbtinė širdis.

Žinios apie tai, kad atsirado tinkama transplantuoti širdis, Santariškių medikai ir mergaitės šeima sužinojo naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, kai buvo sulaukta skambučio iš Prancūzijos medikų.

Estrėjos atvejis – išskirtinis

Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM , Teisės ir veiklos priežiūros skyriaus vedėjas, laikinai vykdantis direktoriaus funkcijas Vytautas Žekonis penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje papasakojo, kaip buvo gabenama širdis į Vilnių.

„Iš prancūzų koordinatoriaus pranešimą gavome naktį, ir prasidėjo derinimas. Tam, kad nenutiktų jokių nenumatytų aplinkybių, dirbo daug tarnybų. Dėkoju visiems, prisidėjusiems prie šio atvejo koordinavimo.“

Pašnekovo teigimu, mergaitei širdies buvo ieškoma visoje ES, bet tose šalyse, iš kurių širdis gali būti atgabenta per trumpiausią laiką.

Širdis iš Prancūzijos (įskaitant ir medikų kelionę pasiimti širdies) keliavo devynias su puse valandos.

Transplantacijos biuras atskleidžia, kad lietuvei Estrėjai buvo persodinta vienių metų berniuko širdis.

Gydytoja Rita Sudikienė teigė, kad Estrėjos atvejis – išskirtinis.

„Šis vaikas jau tapo mūsų šeimos nariu. Estrėja pas mus taip seniai, kad atrodo, jog visas jos gyvenimas bėga pas mus. Širdies raumens ligos dažnai nustatomos staigiai. Šeimai tai didelis smūgis, kurį lydi daug įvairių emocijų. Ši mergaitė pusę savo gyvenimo praleido reanimacijoje“, – pasakojo gydytoja.

Jos teigimu, mergaitė labai ilgai gyveno su dirbtine širdimi, tad ši transplantacija yra nepaprastas įvykis.

Naktį pažadino skambutis

Mergaitę operavęs gydytojas Virgilijus Tarutis apie lemtingąją naktį pasakojo: „Mane pažadino skambutis, pašnekovas kalbėjo angliškais su stipriu prancūzų kalbos akcentu. Kai viską išsiaiškinome, suskubome žadinti komandą. Kai komanda išskrido į Prancūziją, pradėjome planuoti, kaip vyks operacija. Buvo ir tam tikrų netikėtumų, bet juos įveikėme. Operacija praėjo sklandžiai.“

Medikas teigė nerimavęs, kad operacijos metu prireiks pagalbinės kraujotakos, nes ilgai gabenta širdis bus nusilpusi, bet to neprireikė. V.Tarutis teigė, kad mergaitės būklė gerėja.

„Mes pradėjome operuoti tada, kai donoras Paryžiuje buvo ant operacinio stalo ir buvo įsitikinta, kad jo širdies veikla pakankamai gera operacijai. O įdėti pačią širdį pasiruošėme, kai lėktuvas skrido jau atgal į Lietuvą“, – sakė V.Tarutis.

Paklaustas, kas buvo sunkiausia, medikas prisipažino, kad staigmenų būta. Anot mediko, sunku spręsti, kiek laiko reikės, kad mergaitė atsigautų: „Pacientė sąmoninga, jos širdies veikla gerėja. Šiuo metu taikome pooperacinį gydymą.“

Dukra rankose laikė vos 10 minučių

Mergaitės mama Dalia Jančiauskienė sunkiai tramdė jausmus ir teigė, kad kol kas sunku patikėti tuo, kas įvyko. Jai keista nematyti dirbtinės širdies aparato prie dukros lovos. Šeimai rytinis medikų skambutis buvo labai netikėtas.

Vaiko tėtis Marius Jančiauskas sakė, kad laikas už operacinės durų slinko labai lėtai. „Kasdien važiuodavome į ligoninę. Visada tikėjome, kad donoras gali atsirasti, bet nežinojome, kada ta diena išauš. Didžiausia mūsų svajonė, kad širdis prigytų, kad galėtume dukrą paimti ant rankų“, – kalbėjo laimingas tėtis.

M.Jančiauskas prisipažino, kad paskutinį kartą dukrą rankose laikė prieš mėnesį, ir tai truko tik dešimt minučių.

Uždarytas eismas Santariškių žiedu

Medikai teigė, kad,  vykstant donorystės ir transplantacijos procesui, kiekviena minutė yra aukso vertės. Tad buvo nuspręsta nerizikuoti gabenant organą iš Vilniaus oro uosto per spūstis į Santariškių klinikas, o tai padaryti pasitelkus sraigtasparnį.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnis „Eurocopter EC135“ Vilniaus oro uoste ketvirtadienio pavakarę laukė iš Prancūzijos atskrendančio lėktuvo su donoro širdimi, o šiam vos nusileidus, širdis buvo išgabenta į Santariškes.

Prie Santariškių klinikų esančiame žiede kuriam laikui dėl šio įvykio buvo sustabdytas eismas, nes sraigtasparnis turėjo nuleisti būtent šioje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.