Galvos skausmą įveiksite, tik nustatę jo priežastį

Galvos skausmai – vienas dažniausių sveikatos sutrikimų. Nuo 60 iki 75 proc. žmonių bent kartą per metus patiria galvos skausmą. Lėtiniai galvos skausmai (daugiau nei 15 dienų per mėnesį) vargina 1,7-4 proc. visos populiacijos. Tačiau tik nuo 1 iki 5 proc. kenčiančiųjų dėl skausmo kreipiasi į gydytoją. Pastebima, kad net sulaukus specialistų pagalbos galvos skausmų gydymas gali būti neefektyvus, nes nustatyta diagnozė yra netiksli.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 9, 2015, 9:10 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:22 AM

Nereiktų ignoruoti

Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro vadovė, gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė sako, kad kiekvienas, pajutęs galvos skausmus, pirmiausia gydosi pats.

„Į specialistus dažniausiai kreipiasi tie, kuriuos galvos skausmai jau pakankamai išvargino. Įsitikinimas, kad galvos skausmą reikia iškentėti, labai gajus. Yra žmonių, kurie vengia galvos skausmų gydymo vaistais. Tačiau ignoravimas ne visuomet pasiteisina. Žmogus tampa irzlus, nedarbingas, jį kamuoja įvairūs miego sutrikimai. Dažni galvos skausmai ima trukdyti kasdienei veiklai, kenkia gyvenimo kokybei. Vis tiek tenka ieškoti pagalbos“,– įsitikinusi specialistė.

Netiksliai nustatoma

Anot gydytojos neurologės, pasitaiko, kad pacientai, išbandę įvairius galvos skausmų gydymo metodus, vis tiek nesulaukia norimo rezultato. Taip yra todėl, kad nustatyta diagnozė būna netiksli, neišbandytos pilnai kompleksinio gydymo galimybės (skubiai pagalbai ar /ir profilaktikai skiriami vaistai, kineziterapija, psichologo pagalba, kitų specialistų konsultacijos).

„Visi žino – išgerk tabletę nuo skausmo ar uždegimo ir galvos nebeskaudės. Tačiau jei skausmas yra lėtinis, šie vaistai nebus efektyvūs. Dažnas įprastų vaistų nuo skausmo vartojimas pats neretai sukelia galvos skausmus, kurių kai kurie gydytojai dar neatpažįsta. Tam, kad pacientui būtų galima padėti kontroliuoti galvos skausmus, turi būti surenkama detali ligos istorija, atliekama detali neurologinė apžiūra, jei yra įtarimų dėl struktūrinių smegenų pakitimų, skiriami ir galvos smegenų vizualiniai tyrimai (galvos smegenų magnetinio rezonanso ar kompiuterinės tomografijos tyrimas), apibendrinus duomenis, nustatoma tiksli diagnozė. Dažnai pastebime, kad galvos skausmai ne visuomet teisingai gydomi. O atlikus išsamius tyrimus paaiškėja visai kitos skausmų priežastys“, – patirtimi dalijasi N.Budrikienė.

Kompleksinė pagalba

Taigi tam, kad kenčiantieji galvos skausmus gautų svarbią kompleksinę pagalbą, privačioje ligoninėje ir poliklinikoje „Kardiolita“ įkurtas Galvos skausmo centras. „Mūsų žiniomis, tai yra vienintelis toks centras šalyje. Čia vykdomas gydymo procesas – nuo tikslios diagnozės nustatymo iki efektyvios galvos skausmų kontrolės ar net išgydymo. Teikiamas visų paslaugų, reikalingų galvos skausmui diagnozuoti ir gydyti, kompleksas. Centre dirba gydytojai, kurių specializacija – būtent galvos skausmų gydymas. Turime patirties: darbuotojai yra mokęsi ir stažavęsi užsienyje, matę, kaip veikia tokie centrai Skandinavijos šalyse“,– sako Galvos skausmo centro vadovė N.Budrikienė.

Centre konsultuoja neurologai, oftalmologai, otorinolaringologai, kardiologai, psichiatrai, psichologai, kineziterapeutai. Atliekami būtini kraujo tyrimai, kaklo magistralinių arterijų ultragarsinis tyrimas (duplex), galvos smegenų kompiuterinė tomografija ir kt. Migrenos ir kitų galvos skausmų gydymui siūlomi ne tik tradiciniai (vaistai), bet ir pažangūs gydymo metodai (transkutaninė nervų stimuliacija), neužmirštama kineziterapija ir masažai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.