Kaip vaiko trumparegystę išgydyti per naktį?

Vaikų ligos – vienas labiausiai tėvus gąsdinančių dalykų. Kad ir kaip stengtumėmės apsaugoti savo atžalas, tai ne visada pavyksta, mat šiandieninis pasaulis kupinas sveikatai kenkiančių neišvengiamų dalykų. Vienas jų – kompiuteriai, išmanieji telefonai, televizoriai, planšetės ir kiti nuolat lydintys ekranai, kurie daro itin neigiamą poveikį mūsų regėjimui. Kad ir kaip saugotume savo vaikų akis, ne visada turime galios užkirsti kelią trumparegystei. Vis dėlto šiandieninė medicina siūlo vieną efektingą būdą atstatyti sutrikusį vaikų regėjimą – ortokorekciją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-12 11:45, atnaujinta 2018-01-10 20:51

Priemonė, tinkanti vaikams nuo 10 metų

Kitaip nei lazerinės akių korekcijos, 1960 – aisiais JAV atsiradęs praktinės ortokorekcijos metodas dar nėra plačiai žinomas ir naudojamas Lietuvoje. Vis dėlto vaikų sergamumas akių ligomis įrodo, kad metodas yra reikalingas ir mūsų šalyje: Lietuvos Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2014 – aisiais akių ligos buvo nustatytos ketvirtadaliui vaikų iki 17 metų.

„Pasitaiko nemažai atvejų, kai trumparegystė itin progresuoja dar aštuoniolikos metų nesulaukusiems vaikams ir jaunimui. Tokiame amžiuje lazerinė akių korekcija dar nėra galima, nes jauno žmogaus organizmas dar tik vystosi, bręsta. Būtent tokiose situacijose labiausiai gelbsti ortokorekcija, kuri galima nuo 10 metų“, – sako Vilija Tolutienė, akių klinikos „Lirema“ akių gydytoja.

Ortokorekcijos poveikis – po pirmojo mėnesio

Koreguojant regėjimą ortokorekcijos būdu, vaikams specialius lęšiukus reikia nešioti tik naktį, miego metu. Dieną šių lęšiukų naudoti nereikia, gerai matoma ir be jų. Tai itin svarbu, nes vaikai yra aktyvūs, judrūs, daug skaito, naudojasi kompiuteriniais prietaisais bei sportuoja, tad galėjimas visa tai daryti be akinių ar lęšių padeda jiems jaustis geriau.

Ortokorekcijos veikimo principas – tai specialios geometrinės formos kietų individualiai pritaikytų kontaktinių lęšių nešiojimas miego metu kiekvieną naktį. Šie lęšiai veikia hidrauliškai, pakeisdami ragenos paviršiaus reljefą: jo centras suplokštėja ir pažemėja.

Ortokorekcija sustabdo trumparegystės progresą ar net visiškai ją atstato 80 proc. atvejų. Lęšiukų nešiojimo rezultatas jaučiamas jau po kelių nešiojimo valandų, o vaiko regėjimas maksimaliai pagerėja per pirmą lęšių naudojimo mėnesį. Tiesa, to pasiekti galima tik sąžiningai kiekvieną naktį įsidedant ortokorekcinius lęšius. Jei jie nėra nešiojami, trumparegystė į pradinę padėtį grįžta po kelių dienų.

„Paprastai vaikai miega maždaug 8 valandas per naktį – tokio laiko tarpo visiškai pakanka lęšius nešioti kiekvieno miego metu. Lęšiukai yra parenkami kiekvienam vaikui individualiai, pradžioje naudojant specialų bandomųjų lęšių rinkinį. Įprastai šių lęšių užtenka dvejiems metams, tačiau jei vaikui dar nėra 14 metų, jo akis vis dar auga ir lęšiukus reikėtų keisti kasmet“, – pasakoja V.Tolutienė.

Lęšiai nekelia jokio diskomforto

Šis metodas yra itin tinkamas vaikams ne tik dėl to, kad iki 18 metų kitos trumparegystės atstatymo procedūros nėra galimos, bet ir dėl to, kad šie lęšiukai nekelia jokio diskomforto jausmo.

„Vaikai paprastai pradžioje bijo dėtis lęšiukus, tam prireikia tėvelių pagalbos, mat mažuosius gąsdina pats prisilietimo prie akies, lęšiuko įdėjimo procesas. Tačiau jau po pirmosios procedūros ir nakties su lęšiukais visos baimės išgaruoja – ortokorekciniai lęšiai nekelia jokio diskomforto, miegant jų visai nesijaučia“, – sako V. Tolutienė, akių klinikos „Lirema“ akių gydytoja.

Pasak V.Tolutienės, nepaisant to, kad bėgant laikui vaikai ir patys išmoksta įsidėti lęšiukus, šį procesą vis tiek reikėtų prižiūrėti suaugusiesiems. Ortokorekcijos metodas paprastai nekelia jokių komplikacijų, tačiau neteisingai prižiūrint ar naudojant lęšiukus, galimos nedidelės komplikacijos, ragenos pažeidimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę