Mėlynės – ne tik nuo traumų. Kokias rimtas ligas jos išduoda?

Kaip žinia, randai ir mėlynės puošti gali tik vyrus – bet ir juos ne visada. Tuo tarpu moterų mėlynės visiškai nepuošia. Ypač apmaudu būna, kai jos atsiranda nežinia iš kur – nei nugriuvus, nei į ką nors susitrenkus. Dėl kokių priežasčių atsiranda mėlynės, ką jos rodo?

Ilgainiui hematoma keičia spalvą – tai nutinka dėl hemoglobino irimo.<br>123rf nuotr.
Ilgainiui hematoma keičia spalvą – tai nutinka dėl hemoglobino irimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 4:36 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 4:55 PM

Kas yra mėlynė?

Mėlynė (o kalbant medicinine kalba – hematoma) – ribota kraujo sankaupa esant uždariems sužeidimams, kuomet kraujas iš smulkiųjų kraujagyslių išsilieja į gretimus minkštus audinius. Ilgainiui hematoma keičia spalvą (tai nutinka dėl hemoglobino irimo): iš raudonos tampa purpurine, mėlyna, geltonai žalia ir galiausiai – šviesiai geltona.

Mėlynių atsiradimas po traumų – visiškai suprantamas ir paaiškinamas. Tokiu atveju nieko nepadarysi – galima tik pagalvoti, koks drabužis geriausiai uždengs negražias dėmes ant kūno.

Tačiau visai kas kita, kai mėlynės atsiranda staiga, savaime. Tokiu atveju verta sunerimti – jos gali reikšti ir visai rimtus susirgimus.

Mėlynės „be priežasties“

Jeigu ant kūno staiga pradėjo rastis mėlynos dėmės, reikia kreiptis į gydytoją konsultacijos. Pulti į paniką neverta, bet ir gaišti veltui laiko nevalia. Pasiaiškinkime, kodėl atsiranda netikėtos mėlynės ir ką jos reiškia.

1 priežastis. Padidėjęs kraujagyslių sienelių pralaidumas.

Taip atsitinka, kai trūksta vitaminų C, K ir P. Tuomet sutrinka kolageno, atsakingo už kraujagyslių sienelių stiprumą ir elastingumą, gamyba. Dažnai šis reiškinys lydi cukrinį diabetą: kraujagyslės tampa trapios, ir kraujosruvos tampa dažnu reiškiniu.

2 priežastis. Hormonų sutrikimai.

Kraujagyslių ligas gali sukelti ne tik cukrinis diabetas, bet ir kiti hormonų pusiausvyros sutrikimai organizme.

3 priežastis. Kepenų ligos, kurios sukelia kraujo krešėjimo sutrikimus.

Kepenys nustoja gaminti įprastus kiekius medžiagų, sukeliančių kraujo krešėjimą, todėl vietiniai kraujo išsiliejimai į minkštuosius audinius laikomi vienu iš pirmųjų kepenų ligos požymių. Kepenų ligų sukeltoms mėlynėms būdinga tai, kad jos ilgai neišblunka, būna gana didelės, o atsirasti gali nuo bet kokio, netgi švelniausio prisilietimo.

4 priežastis. Ilgalaikis antikoaguliantų ar kraują skystinančių preparatų vartojimas.

Prie jų priskiriami vaistai nuo atsmos, antidepresantai, apsirinas ir kai kurie kiti vaistai. Yra situacijų, kuomet kraujo klampumas stipriai padidėja, atsiranda rizika susiformuoti trombams. Tai kelia grėsmę žmogaus gyvybei, todėl antikoaguliantus vartoti svarbu, netgi nepaisant šalutinio jų poveikio, tokio, kaip padažnėjusios kraujosruvos minkštuosiuose audiniuse.

5 priežastis. Varikozė.

Tai – daugeliui žinoma liga, kuomet negiliai po oda esančios kraujagyslės ima plėstis ir silpti. Dėl to nuo bet kokios išorinės traumos iš jų ima kraujuoti.

6 priežastis. Vaskulitas, kuriam būdinga padidėjęs kraujagyslių jautrumas.

Čia kalta imuninė sistema – jos gaminami antikūnai gali pažeisti kraujagyslių sieneles, taip išprovokuodami mėlynių atsiradimą.

7 priežastis. Per dideli fiziniai krūviai.

Mėlynių atsiradimo priežasčių gali būti daug, todėl būtina kreiptis į specialistus, kurie nustatytų tikrąją ir paskirtų tinkamą gydymą.

Savarankiškai gydyti mėlynes galima tik tuomet, jeigu akivaizdu, jog jos atsirado dėl traumos. Ką galima padaryti, kad mėlynės greičiau pranyktų?

Liaudies medicinos receptai

Iškart po traumos prie sumuštos vietos pridėkite ledo – tai susiaurins kraujagysles ir kraujosruva liausis. Kitą dieną ant mėlynės dėkite šildančius kompresus, kad susikaupęs kraujas greičiau išsisklaidytų.

Pakočiokite kočėlu kopūsto lapą, kad suminkštėtų, ir uždėję ant skaudamos vietos apvyniokite tvarsčiu.

Suvilgykite medetkų, ramunėlių ar taukės užpile vatos ar marlės gabaliuką ir gerai uždenkite juo mėlynę. Kai išdžius – pakeiskite kitu. Užpilą ruoškite taip: valgomąjį šaukštą žolelių užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 20 minučių uždengtą ir atvėsinkite.

Mėlynes galima patepti augalinių aliejų mišiniu. Tam reikalui sumaišykite keletą lašų miros, mairūno ir medetkų aliejaus.

Kaip išvengti mėlynių?

Visų pirma reikia stiprinti kraujagyslių sieneles – tam labai padeda vitaminai. Žinoma, galima vaistinėje įsigyti vitaminų kompleksų, bet neužmirškite iš šviežių vaisių, ypač citrusinių, juodųjų serbentų, aronijos, erškėtuogių ir petražolių lapelių.

Taip pat reikia daugiau judėti, vaikščioti gryname ore, maudytis kontrastiniame duše – tao padeda išvengti varikozinio venų išsiplėtimo ir sumažina kraujosruvų riziką.

Jeigu manote, kad mėlynės jums atsiranda dažniau, nei kitiems žmonėms, reikėtų reguliariai atlikti kepenų funkcijos ir kraujo krešėjimo tyrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.