Kokias sveikatos bėdas gali reikšti akių skausmas?

Beveik kiekvienas žmogus yra patyręs galvos skausmą. Tačiau jo priežastys gali būti skirtingos. Anot specialistų, net jaučiamas akių skausmas iš tiesų gali būti ne akių ligų, o tam tikrų galvos skausmų, pavyzdžiui, migrenos išraiška.

Jaučiamas akių skausmas iš tiesų gali būti ne akių ligų, o tam tikrų galvos skausmų, pavyzdžiui, migrenos išraiška.<br>123rf nuotr.
Jaučiamas akių skausmas iš tiesų gali būti ne akių ligų, o tam tikrų galvos skausmų, pavyzdžiui, migrenos išraiška.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-20 10:08, atnaujinta 2018-01-08 17:16

Painioja simptomus

„Pacientai, kurie daug dirba kompiuteriu ar skaito, dažnai skundžiasi į darbo pabaigą atsirandančiais galvos skausmais, kaklo raumenų įtampa. Dažnai tie simptomai gali priminti akių ligas“,– tikina privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro gydytoja neurologė Jurgita Vainauskienė.

Specialistė sako, kad dažnai pas neurologą atvykęs pacientas būna jau apsilankęs akių ligų gydytojo kabinete. „Tada mums lengviau nustatyti, kad galvos skausmas yra skalpo, akių, kaklo raumenų ilgalaikės įtampos pasekmė. Ta pati migrena pacientams gali atrodyti tarsi akių skausmas, nes per priepuolį stipriausiai skauda kurios nors vienos akies, smilkinių srityse. Retesni galvos skausmai, pavyzdžiui, klasteriniai, hemikranija, imituoja akies pažeidimą, nes stiprių veriančių skausmų metu akis ašaroja, parausta, gali pakristi jos vokas.

Įtampos galvos skausmai gali pasireikšti abipusiu spaudimu, maudimu už akies. Retai galima įtarti gigantinių ląstelių arteriitą (smilkininės arterijos autoimuninį uždegimą – red. past.). Juo serga dažniausiai vyresnio amžiaus žmonės. Svarbu nedelsti, nes liga pavojinga, gresianti apakimu“, – teigia J. Vainauskienė.

Tačiau jei pacientas nebuvo konsultuotas oftalmologo, galima daryti prielaidą, kad galvos skausmas galimas ir akių ligos simptomas. „Reikėtų paneigti tokias akių ligas kaip uždaro kampo dekompensuotą glaukomą, iridociklitą (rainelės ir krumplyno uždegimą – red. past.), keratokonjunktyvitą (ragenos ir junginės uždegimą), retai – akiduobės navikus.

Akių raumenų įtampa didėja ir tuomet, kai yra nekoreguotos refrakcinės ydos: trumparegystė, toliaregystė, astigmatizmas (ragenos paviršiaus netolygumas). Galvos ir akių skausmai sumažėja, kai oftalmologas tinkamai parenka akinius. Jei pacientas nuo vaikystės vengia nešioti akinius, pirmomis savaitėmis ar mėnesiais koregavus regėjimą lęšiais gali atsirasti skausmai ar svaiguliavimo jausmas, nes nervų sistema turi adaptuotis naujiems pokyčiams“, – vardija gydytoja neurologė.

Jei akis skauda dėl raumenų įtampos

Jei akis vis dėlto skauda ne dėl akių ligų, o dėl raumenų įtampos, gydytoja neurologė J. Vainauskienė perspėja, kad ypač dažnai dirbant kompiuteriu reikia nepamiršti darbo ir poilsio režimo bei tinkamos darbo aplinkos. „Jei dirbate prie kompiuterio bent kas pusvalandį būtina pasižiūrėti per langą į horizontą. Žmogaus akis sukurta taip, kad geriausiai jaučiasi žiūrėdama į šešių metrų atstumą. Kai dirbame, dėl ilgo žiūrėjimo į tame pačiame nuotolyje esantį objektą atsiranda raumenų įtampa.

Darbui prie kompiuterio svarbus ir tinkamo aukščio stalas, nes kompiuterio vaizduoklis turi būti akių lygyje ar šiek tiek žemiau. Svarbi ir ergonomiška kėdė. Per pertraukėles geriausia pasivaikščioti, leisti akims pailsėti nuo kompiuterio ir mobiliojo telefono ekrano. Namuose po darbo kompiuterio taip pat reikėtų vengti. Geriau išeiti į lauką, pasportuoti. Kineziterapeutai ir oftalmologai gali pamokyti įvairių pratimų, atpalaiduojančių akių raumenis. Atsipalaiduoti ir sumažinti galvos skausmą gali padėti ir tempimo pratimai kaklo raumenims“,– pataria gydytoja neurologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.