Naktį prakaituojate? Tai gali reikšti tuberkuliozę

Kovo 24 d. Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu, minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Ši diena skirta plačiau informuoti visuomenę apie pavojingą infekcinę ligą. Šiemet jos šūkis: „Pasiekime 3 milijonus. Suraskime. Gydykime. Išgydykime.“

Naktinis prakaitavimas, nuovargis, užsitęsęs kosulys? Verta pasitikrinti dėl tuberkuliozės.<br>123rf nuotr.
Naktinis prakaitavimas, nuovargis, užsitęsęs kosulys? Verta pasitikrinti dėl tuberkuliozės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:20 AM

1882 m. vokiečių gydytojas Robertas Kochas atrado tuberkuliozės lazdelę ir nutiesė kelią šios ligos diagnostikai ir gydymui. Buvo tikimasi, kad kaip ir kiti infekciniai susirgimai, tuberkuliozė bus likviduota. Nepaisant to, iki šiol nepavyksta nugalėti šios ligos. Pagal PSO duomenis tuberkuliozė yra viena labiausiai paplitusių, pavojingų ir brangiai kainuojančių gydyti infekcinių ligų, kurios gydymas gali užtrukti net iki kelių metų.

Visame pasaulyje per metus tuberkuliozė diagnozuojama apie 9 milijonams žmonių. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad trečdalis jų negauna reikiamos pagalbos, todėl liga plinta, ilgą laiką sergamumo tuberkulioze situacija yra sunkiai valdoma. Sergamumas tuberkulioze Lietuvoje nuolat po truputį mažėja. Tačiau sergamumo ir ligotumo pasiskirstymo tendencija išlieka ta pati – vyrų nenaudai. Jų šia liga serga maždaug 70 proc. visų atvejų. Lietuvoje 2013 m. užfiksuota 1035 nauji plaučių tuberkuliozės atvejai (susirgo 759 vyrai ir 276 moterys) ir 19 ekstrapulmoninės tuberkuliozės atvejų (iš jų – 7 vyrų ir 12 moterų). 2012 metais skaičiai buvo kiek didesni: viso – 1048 (751 vyrų ir 297 moterų) plaučių tuberkuliozės atvejai ir 27 (11 vyrų ir 16 moterų) ekstrapulmoninės tuberkuliozės atvejai.

Visuomenės sveikatos specialistai reguliariai informuoja gyventojus apie grėsmes sveikatai. Pagrindinis tuberkuliozės infekcijos šaltinis yra asmuo ar ligonis, sergantis atvira plaučių tuberkulioze, kuris išskiria tuberkuliozės mikobakterijas kosint, kalbant, čiaudint. Su oro pursleliais tuberkuliozės mikobakterijos patenka į aplinką. Artimai ir ilgai kontaktuojant su sergančiu atvira tuberkulioze asmeniu yra tikimybė užsikrėsti bei susirgti šia liga.

Tuberkuliozė gali vystytis bet kuriame organe – susergama vadinamąja ekstrapulmonine tuberkulioze (pvz. krūtinės ląstos limfmazgių, kaulų ir sąnarių, antinksčių, šlapimo ir lytinių organų, akių, virškinamojo trakto, tuberkuliozinis meningitas ir kt.), tačiau dažniausiai tuberkuliozė pažeidžia plaučius.

Tikrinimasis – tai labai svarbus momentas siekiant sustabdyti sergamumą tuberkulioze. Tuberkulioze užsikrėsti galima bet kur: autobuse, parduotuvėje ar pan., todėl jei jūs ir nemanote, kad turėjote kontaktą su sergančiu asmeniu, rekomenduojame pasitikrinti.

Tuberkuliozės požymiai

Nepamirškite, tuberkuliozė yra klastinga liga. Susirgimo pradžioje nusiskundimų būna nedaug.

Kol liga nėra išplitusi, tuberkuliozę galima įtarti kai žmogų vargina:

skausmas krūtinėje, pečių plote;

nuovargis;

prakaitavimas;

apetito stoka, svorio kritimas;

kosulys: sausas ar su skrepliais, trunkantis ilgiau nei savaitę;

karščiavimas, ligos pradžioje nedidelis, iki 37,5°;

skrepliavimas su kraujo priemaiša.

Užsitęsęs kosulys, karščiavimas, naktinis prakaitavimas yra panašūs į kitų ligų simptomus, todėl pajutus juos būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.