Kaip atpažinti sunkias virškinimo sistemos ligas?

Specialistai sako, kad besiskundžiančiųjų įvairiais virškinimo sutrikimais ir sergančiųjų virškinimo sistemos ligomis tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje vis daugėja. Įvairūs virškinimo negalavimai apskritai yra vieni dažniausių, galintys pasibaigti net tokia liūdna diagnoze kaip vėžys. Nerimą kelia ir tai, kad suserga vis jaunesni žmonės.

Įvairūs virškinimo negalavimai apskritai yra vieni dažniausių, galintys pasibaigti net tokia liūdna diagnoze kaip vėžys.<br>123rf nuotr.
Įvairūs virškinimo negalavimai apskritai yra vieni dažniausių, galintys pasibaigti net tokia liūdna diagnoze kaip vėžys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 10:03 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:21 AM

Įvairios priežastys

„Priežasčių, lemiančių šiuos sutrikimus, yra labai daug ir nemaža dalis jų priklauso nuo mūsų pačių. Todėl gerą savijautą neretai nulemti galime mes patys“, – sako privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja gastroenterologė dr. Laura Mašalaitė.

Anot specialistės, nuolatinis stresas, netinkama mityba ir mitybos režimas, fizinio aktyvumo stoka, nuovargis, netinkamas darbo-poilsio režimas, žalingi įpročiai – pagrindinės priežastys, dėl kurių vystosi nemaža dalis virškinimo sistemos sutrikimų. „Dėl vis didėjančio gyvenimo tempo pamirštame, ką valgome, kaip valgome, kada paskutinį kartą ilsėjomės ar sportavome, nemažai laiko praleidžiame sėdėdami prie kompiuterio. Visa tai gali nulemti virškinimo sistemos organų funkcijos ir struktūros sutrikimus bei sukelti įvairias ligas, tokias kaip opaligę, gastroezofaginio refliukso ligą, funkcinę dispepsiją, tuštinimosi sutrikimus, kepenų pažeidimą ar net piktybinius susirgimus. Vis daugiau pacientų serga ir kitų organų ligomis, vartoja daug vaistų, dėl ko taip pat pažeidžiama virškinimo sistema – sutrikimai yra antriniai arba virškinimo organų pažeidimas vystosi dėl vaistų vartojimo“, – vardija dr. L. Mašalaitė.

Nuosekliai daugėja įvairių psichinės sveikatos sutrikimų, kurie yra viena iš pagrindinių priežasčių, lemiančių įvairius funkcinius virškinimo sistemos sutrikimus. „Funkcinės ligos – tai tokios ligos, kai žmogų vargina įvairūs negalavimai, tačiau atlikus tyrimus nerandama jokios organinės patologijos. Dėl šiuolaikinės civilizacijos, pasikeitus maisto ir mitybos ypatumams, paskutiniu metu dažnėja taip vadinamų civilizacijos ligų, kurių išsivystyme labai svarbią vietą užima aplinkos veiksniai. Tokios ligos, kuriomis sergamumas didėja ir pacientų amžius jaunėja, yra uždegiminės žarnyno ligos – opinis kolitas ir Krono liga. Laiku nediagnozavus ir nepaskyrus gydymo dėl šių ligų, pasekmės gali būti labai liūdnos“, – teigia gydytoja gastroenterologė.

Reikia nepamiršti ir to, kad viršsvoris ar nutukimas taip pat labai svarbios priežastys, dėl kurių gali išsivystyti virškinimo sistemos ligos. „Dėl nutukimo, sutrikusios riebalų apykaitos, fizinio aktyvumo trūkumo gali suriebėti kepenys, vystytis lėtinis kepenų uždegimas, galintis progresuoti į tokias sunkias ligas kaip kepenų cirozė ar kepenų vėžys. Žalojančiai veikia ir žalingi įpročiai – alkoholio vartojimas ir rūkymas. Tenka pripažinti, kad Lietuva pagal alkoholio suvartojimą ir jo sukeliamą žalą priskiriama prie aukščiausios rizikos šalių. Gerėjant diagnostikai, gydytojų budrumui ir vis daugiau dėmesio skiriant rizikos grupių patikrai, vis daugiau diagnozuojama virusinių C ir B hepatitų“, – aiškina specialistė.

Painioja skausmus

Tačiau įvairūs negalavimai, kurie, atrodo, kad pasireiškia virškinimo sutrikimais, nebūtinai yra susiję su šios sistemos organų ligomis. „Pilvo skausmą gali lemti ir stuburo patologija, ginekologinės ligos bei inkstų patologija, buvusios operacijos ir sąaugos pilve.

Negalavimus gali sukelti ir kitų organų ligos ir funkcijos sutrikimai. Pavyzdžiui, cukrinis diabetas, skydliaukės veikos sutrikimai, jungiamojo audinio ligos, elektrolitų disbalansas. Skausmas viršutinėje pilvo dalyje ar už krūtinkaulio gali būti miokardo infarkto arba kitos širdies patologijos simptomas“,– sako dr. L. Mašalaitė.

Savigyda – dažnas reiškinys

Seniau atlikti finansinės elgsenos tyrimai šalyje rodo, kad žmonės švenčių metu itin aktyviai perka vaistų, skirtų virškinimo gerinimui. Štai artėja Šv. Velykos ir vėl sėsime prie stalų, o sutrikus virškinimui, gersime vaistų... Medikė sutinka, kad situacijos, kai žmonės patys, nepasitarę su gydytoju perka ir vartoja įvairius vaistus, skirtus savijautai pagerinti, yra labai dažnos.

„Dažniausi virškinimo sutrikimai, dėl kurių žmonės gydosi patys, yra pilvo skausmas ar diskomfortas, rėmens graužimas, „nevirškinimo“ ar ankstyvo sotumo jausmas. Persivalgymas, riebaus ir sunkiai virškinamo maisto valgymas, alkoholio vartojimas švenčių metu tampa išbandymu virškinimo sistemai ir skrandžiui. Todėl neretai ir pasireiškia įvairūs virškinimo negalavimai. Virškinimui palengvinti ir negalavimams mažinti neretas vartoja įvairius preparatus. Trumpalaikiams negalavimams mažinti, geram virškinimui ir savijautai tokie preparatai nėra žalingi ir juos vartoti galima. Paprastai tai – virškinimo fermentai ir augaliniai preparatai, kurie paskatina ir pastimuliuoja virškinimo liaukų veiklą, apsaugo kepenų ląsteles. Todėl savijauta pagerėja, simptomai išnyksta.

Vaistinėse galima įsigyti labai daug įvairių preparatų skirtų simptomams sumažinti ar ligoms gydyti. Tačiau dauguma vaistų yra receptiniai. Neprotingiausia yra tada, kai pasitariama ne su gydytoju ar su vaistininku, o su kaimynu. Tai kas tinka vienam, nebūtinai padės ir kitam. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad jeigu simptomai užsitęsia, sunkėja ir pradeda varginti ar dažnai kartojasi – būtina nedelsti ir kreiptis į šeimos gydytoją ar gydytoją gastroenterologą“, – perspėja dr. L. Mašalaitė.

Blogų pasekmių savavališkai gydantis galima sulaukti, kai vartojama daug ir įvairių vaistų, kartais nepasitarus net ir su vaistininku, per didelėmis dozėmis ar per ilgai. Liūdniausios savigydos pasekmės – laiku nediagnozuotos rimtos virškinimo sistemos ligos.

Atsargiai! Vėžys

Kalbant apie virškinimo sistemos ligas svarbu paminėti ir vėžinius susirgimus. Kovo mėnuo buvo skirtas kolorektalinio arba kitaip – storosios žarnos vėžio žinomumui. Tai – viena dažniausiai pasitaikančių vėžio formų. Anot gydytojos gastroenterologės dr. L. Mašalaitės, šalyje kasmet diagnozuojama daugiau nei pusantro tūkstančio storosios žarnos vėžio atvejų.

„Susirgimai storosios žarnos vėžiu užima trečią vietą ir tarp susirgimų ir tarp mirčių nuo vėžio. Sergamumas storosios žarnos vėžiu Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, nuosekliai didėja. Problema yra ta, kad sergant nejaučiama jokių simptomų, kol liga yra nepažengusi. Storosios žarnos vėžiui yra būdinga tai, kad laiku diagnozavus gydymo rezultatai geri – storosios žarnos vėžys yra vienas iš sėkmingiausiai gydomų virškinimo sistemos navikų. Aišku, tai priklauso nuo ligos stadijos. Laiku diagnozuoti storosios žarnos vėžį padeda Lietuvoje nuo 2009 m. vykdoma valstybės finansuojama storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa“, – tikina medikė ir skatina pastarąja pasinaudoti.

Informacijos negana

Specialistė džiaugiasi, kad paskutiniu metu vis daugėja pacientų, atvykstančių atlikti kolonoskopijos – endoskopinio storosios žarnos tyrimo – pagal storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą. Tačiau informacijos niekuomet nebūna per daug. „Mano nuomone, trūksta konkrečios informacijos – kada ir pas ką kreiptis, kuriose gydymo įstaigose ši paslauga yra teikiama.

Todėl dar kartą noriu priminti, kad visiems 50-74 metų amžiaus žmonėms, kuriems nustatomas teigiamas slapto kraujo išmatose testas, atliekamas pas šeimos gydytoją, su šeimos gydytojo siuntimu, nemokamai yra atliekama kolonoskopija pagal storosios žarnos ankstyvosios diagnostikos programą. „Kardiolitoje“ ši paslauga yra teikiama jau ne pirmi metai, o pacientų srautas vis didėja“, – pastebi dr. L. Mašalaitė.

Kad virškinimo sistema būtų sveika

Vienas svarbiausių dalykų, norint užkirsti kelią virškinimo sutrikimams yra mityba. Tad privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja gastroenetrologė dr. L. Mašalaitė pataria pirmiausia stengtis valgyti saikingai, nepersivalgyti, valgyti įvairų, tinkamai paruoštą ir šviežią maistą. Taip pat racione mažinti cukraus, druskos bei riebalų vartojimą, valgyti daugiau daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių kultūrų. „Labai svarbus yra ir mitybos režimas – reikia stengtis valgyti tam tikru laiku, dažniau ir mažesnėmis porcijomis. Taip pat nepamiršti poilsio, daugiau judėti, išgerti daugiau skysčių, nepiktnaudžiauti alkoholiu bei išlaikyti normalų kūno svorį. O atsiradus simptomams nedelsti ir laiku kreiptis į gydytoją gastroenterologą.

„Norėčiau pabrėžti profilaktinių sveikatos tikrinimų svarbą. Ne visos ligos sukelia simptomus ar blogą savijautą. Yra tokių virškinimo sistemos ligų kaip ankstyvi vėžiniai susirgimai ar lėtinės kepenų ligos, kai žmogus nejaučia jokių ligos simptomų arba jie yra nespecifiniai. Tam tikri vienai ar kitai ligai būdingi pakitimai randami tik atlikus tyrimus. Todėl svarbu atlikti ir profilaktinius virškinimo sistemos organų tyrimus“, – pataria specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.