Skausmo priežastis – vaistai nuo skausmo

Saujomis ryjami vaistai nuo galvos skausmo pirmiausia – netinkamos migrenos kontrolės požymis. Pasitaiko, sergantieji migrena skundžiasi – vaistai neveikia. Ir nesusimąsto apie tai, jog didelė tikimybė, kad vis dažniau pasikartojantys galvos skausmai yra ne tik migrenos, bet ir pačių vaistų vartojimo pasekmė.

Tik 1-2 procentai suaugusiųjų, sergančių migrena, nevartoja vaistų.<br>123rf nuotr.
Tik 1-2 procentai suaugusiųjų, sergančių migrena, nevartoja vaistų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:23 AM

Jei stinga kontrolės...

Tik 1-2 procentai suaugusiųjų, sergančių migrena, nevartoja vaistų dėl gyvenimiško patyrimo, kad jie nepadeda, ar dėl nenoro. Visi likusieji naudojasi medikamentiniu gydymu. Tačiau ne visuomet išmintingai. Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro gydytoja neurologė Kristina Ryliškienė teigia, kad migrenos priepuolio metu žmogus būna linkęs į kraštutinumus.

„Migrenos priepuoliai labai stiprūs. Ir jei jų kontrolei pacientas neturi parinkto vaisto, priepuolio metu jis ima „šluoti“ viską, kas papuola po ranka,– sako specialistė. – Tam tikra pacientų grupė, dažnai patirianti migreninius skausmus ir nevartojanti profilaktinio gydymo, kiekvieną priepuolį malšina vaistais nuo skausmo. Tuomet pacientai įgyja dar vieną skausmo rūšį, bloginančią gyvenimo kokybę – ilgai vartojamų vaistų nuo galvos skausmo sukeltą galvos skausmą“, – aiškino dr. K.Ryliškienė.

Prie visų vaistų nuo skausmo priprantama

Ilgai vartojamų vaistų sukeltas galvos skausmas (angl. MOH – medication overuse headache) priskiriamas antriniams galvos skausmams.

„Tai trečia pagal palitimą galvos skausmo rūšis, kuria serga 1-6 procentai Europos gyventojų. Lietuvoje, tiriant suaugusius Kauno miesto ir rajono gyventojus, nustatytas ligos dažnis – 1,4 procento, o tai sudarytų apie 20 tūkstančių suaugusių žmonių, kurie beveik kiekvieną dieną nuo galvos skausmo geria vaistus. Tarp keturių šimtų „Kardiolitoje“ konsultuotų įvairius galvos skausmus patiriančių ligonių, ši skausmo rūšis nustatyta 15 procentų pacientų“, – pasakojo dr. K. Ryliškienė.

Dažniausiai šis skausmas laipsniškai atsiranda ir stiprėja 30–40 metų amžiaus žmonėms, kurie jau 10-15 metų serga sunkia migrena ar lėtiniu įtampos tipo galvos skausmu.

„Prie visų vaistų nuo migrenos galima priprasti ir medikamentiniam skausmui atsirasti nebūtina vartoti vaistus kiekvieną dieną“,– perspėja neurologė. Paprastieji analgetikai (paracetamolis) ar nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (ibuprofenas ir kt.), vartojami dažniau kaip 15 dienų per mėnesį ilgiau nei 3 mėnesius, taip pat paracetamolio deriniai su kofeinu arba kodeinu ir triptanai, vartojami dažniau kaip 10 dienų per mėnesį ilgiau nei 3 mėnesius, gali sukelti galvos skausmą.

Medikamentų sukelto galvos skausmo požymiu išskiriamas galvos skausmo padažnėjimas per tam tikrą laiką, dažnai anksti ryte žadinantis galvos skausmas, kurio anksčiau nebuvo, pasikeitęs skausmo priepuolio pobūdis, kuomet netenkama, pavyzdžiui, migrenai būdingų požymių ir atsiranda daugiau įtampos galvos skausmui būdingų požymių. „Jei vaistus nuo migrenos geriate du tris kartus per savaitę – tai rimtas požymis, kad jums gali pasireikšti ne tik migreninis, bet ir vaistų sukeltas galvos skausmas“,– pažymėjo dr. K. Ryliškienė.

Anot gydytojos neurologės, tokiems pacientams, įgijusiems medikamentų sukeltą galvos skausmą, turi būti sudaromas specifinis gydymo planas. „Pirmuosius du mėnesius, kai pradedamas gydymas, reikia dalį silpnesnių skausmų iškentėti. Medikamentų sukeltą skausmą turinčiam pacientui sumažinus vaistų vartojimą būklė žymiai gerėja“,– pastebėjo specialistė.

Galima išvengti

Tam, kad migrenos kamuojamiems pacientams nekiltų papildomų nepatogumų dėl vaistų sukeltų skausmų, dr. K.Ryliškienė pataria pasikonsultuoti su specialistu, kuris sudarys tinkamą migrenos kontrolės planą, skirs gydymą. Taip pat laiku gerti paskirtus vaistus.

„Kalbant apie gydymą nereikėtų painioti migreninių skausmų su įtampos galvos skausmais, kurių gydymo strategija visai kita. Pagal dešimtbalę skalę, migreniniai skausmai įvertinami nuo 7 iki 10 balų. Šis skausmas reikalauja ramybės, nes bet kokio judesio metu skausmas didėja.

Pacientams, kurie turi vieną migrenos priepuolį per savaitę arba mažiau, rekomenduojama pradėti jį gydyti tik jam prasidėjus – per valandą nuo galvos skausmo pradžios. Kuo vaistai bus greičiau išgeriami, tuo priepuolis bus trumpesnis, darbingumas ir savijauta bus geresni. Migreninio skausmo kęsti nerekomenduojama“, – patarė specialistė.

Jei priepuolių patiriama vieną kartą per savaitę ir dažniau – reikalingas profilaktinis gydymas, kurio savalaikis paskyrimas padės išvengti ilgai vartojamų vaistų sukelto galvos skausmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.