Kodėl nerūkantį signatarą Romualdą Ozolą pakirto plaučių vėžys?

Nepriklausomybės Akto signataro Romualdo Ozolo niekas nėra matęs rūkančio. Tačiau jo mirties priežastis šokiruoja: 76 metų vyrą pražudė plaučių vėžys. Liga, kuri paprastai siejama su dūminančiais kaip kaminai užkietėjusiais rūkaliais.

R.Ozolas mirė nuo plaučių vėžio, nors niekada nerūkė.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Ozolas mirė nuo plaučių vėžio, nors niekada nerūkė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-08 18:35, atnaujinta 2018-01-07 07:03

Puola net nerūkančias moteris

Medikai pripažįsta, kad plaučių vėžys keičia savo veidą. Anksčiau dažniausiai užklupdavęs rūkalius vyresnio amžiaus vyrus dabar jis vis dažniau nusitaiko į nerūkančias jaunas ar vidutinio amžiaus moteris.

Plaučių vėžiu Lietuvoje kasmet suserga 200-300 moterų, pusė jų niekada nerūkė. Palyginimui – iš visų plaučių vėžiu susirgusių vyrų tik 15 procentų niekada netraukė cigaretės.

Plaučių vėžys, pasak VU Onkologijos instituto profesoriaus Saulius Cicėno, – pati klastingiausia, atspariausia gydymui ir didžiausią mirštamumą nulemianti piktybinė liga. Nuo jos miršta tiek pat žmonių, kiek nuo krūties, prostatos ir kolorektalinio vėžio kartu sudėjus. Mirštamumą lemia tai, kad plaučių vėžys dažnai aptinkamas vėlyvosios stadijos.

Plaučių vėžio sąsajos su rūkymu yra įrodytos. O kas nulemia šią ligą tais atvejais, kai žmogus nerūko?

Pasak S.Cicėno, kai kurios vėžio formos atsiranda dėl tam tikrų hormonų poveikio. Vieną procentą ligos atvejų nulemia genai. Įtakos turi ir aplinkos sąlygos – radiacija, asbestas, užterštumas, taip pat stresas.

Azijoje, kur sparčiai daugėja plaučių vėžiu susirgusių moterų, tai siejama su jų ilgalaikiu darbu virtuvėje – tokioje aplinkoje tvyro nemažai smalkių ir dūmų, kuriuos skleidžia įkaitęs aliejus.

„Nėra vienos aiškios priežasties, kodėl išsivysto plaučių vėžys. Kartais šią ligą užtinkame moteriai, kuriai anksčiau buvo nustatytas krūties vėžys. Manome, kad plaučiuose atsirado metastazių, o ištyrus paaiškėja, kad užklupo kita onkologinė liga – plaučių vėžys“, – pasakojo S.Cicėnas.

Netradiciniai simptomai

„Plaučių vėžys – vienas labiausiai paplitusių piktybinių navikų, deja, dažniausiai diagnozuojamas vėlyvoje stadijoje. Galbūt daug kam bus staigmena, bet plaučių vėžiui būdingi ir kiti simptomai, į kuriuos žmonės dažnai neatkreipia dėmesio, nes iš pirmo žvilgsnio jie visai nereikšmingi ir visuomenėje nesiejami su plaučių vėžiu. Vienas tokių – sustingusi ranka ir skausmas petyje.

Kai navikas išauga ant plaučių viršaus, jis pradeda spausti į petį einantį nervą – tokio pobūdžio skausmas kankina apie 10 proc. sergančių plaučių vėžiu“, – sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filialo Onkologijos ligoninės Paliatyviosios onkologijos skyriaus vadovė doc. dr. Dalia Skorupskienė.

Kitas netradicinis plaučių vėžio simptomas – suapvalėję, tarsi ištinę rankų pirštų galai. Šis požymis pasireiškia vienam iš dešimties sergančių plaučių vėžiu, kai organizmas gauna per mažai deguonies.

Taip pat gana dažnas simptomas – į šienligę panašus kvėpavimo takų dirglumas, kurio esminis skirtumas – jo trukmė. Šienligės ir kitų alergijos rūšių sukelti simptomai praeina pavartojus antihistamininių vaistų, o sergant vėžiu, kosulys tik blogėja.

Anot specialistės, dažniausi plaučių vėžio požymiai yra tris savaites ir ilgiau trunkantis kosulys, apetito stoka, sumažėjęs svoris, nuolatinis nuovargis, dusulys ir skausmas krūtinėje, bet pacientai dažnai užsiima savigyda, manydami, kad šiuos simptomus sukėlė peršalimas arba stresas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.