7 priežastys, dėl ko moterims gali niežėti makštį

Kai ten paniežti – ne visada lengva čia pat imti ir pasikasyti. Daugelis moterų žino, koks nemalonus tai jausmas. Kartais atrodo, kad niežulys atsiranda lyg „iš niekur“. Makšties niežėjimas gali būti susijęs su menstruacijų ciklu – tačiau kitais atvejais gali pranešti apie gana rimtus sveikatos sutrikimus.

Makšties niežėjimas gali būti susijęs su menstruacijų ciklu – tačiau kitais atvejais gali pranešti apie gana rimtus sveikatos sutrikimus.<br>123rf nuotr.
Makšties niežėjimas gali būti susijęs su menstruacijų ciklu – tačiau kitais atvejais gali pranešti apie gana rimtus sveikatos sutrikimus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-13 17:50, atnaujinta 2018-01-06 22:20

Pateikiame 7 dažniausias priežastis, dėl ko gali niežėti makštį. Bet kuriuo atveju, tikslią diagnozę nustatys jūsų ginekologas.

1. Bakterinė vaginozė

Tai – pati dažniausia makšties niežėjimo priežastis. Ją sukelia makšties bakterijų ir pH pusiausvyros sutrikimas. Pojūčiai būna panašūs, kaip esant grybelinei infekcijai (pienligei), tačiau išskyros būna vandeningesnės ir paprastai turi nemalonų žuvies kvapą. Ši liga gydoma makšties bakterijas bei pH atstatančiais preparatais, taip pat gydytojas gali skirti antibiotikų.

2. Pienligė

Kaip ir bakterinę vaginozę, pienligę dažniausiai sukelia makšties pH pusiausvyros sutrikimas. Tai gali nutikti visai atsitiktinai arba po antibiotikų vartojimo, sekso, streso, pakeitus mitybą. Didesnis pavojus kyla moterims, sergančioms diabetu. Pienligė pasireiškia ne tik niežuliu, bet ir varškė primenančiomis baltomis tirštomis išskyromis. Gydoma preparatais nuo grybelio, taip pat patartina pavartoti probiotikus, turinčius acidophilus bakterijų.

3. Kontaktinis dermatitas

Tai odos sudirginimas, sukeltas alergijos tam tikriems produktams. Tai gali būti kvapai ir priedai prezervatyvuose, lubrikantuose ar higieniniuose įklotuose. Be niežulio galite pastebėti paraudimą, patinimą, oda gali tapti skausminga. Šią būklę gali sukelti ir depiliacija. Jeigu jūsų makštis jautri sudirginimams, naudokite hipoalergines higienos priemones – prausiklius, šampūnus, skalbinių minkštiklius, skalbimo miltelius, venkite dirginančių lubrikantų. Jeigu jūsų makštis jautri, venkite skutimosi ir jokiu būdu neplaukite jos iš vidaus – makštis apsivalo pati.

4. Egzema ar psoriazė

Tokie odos sutrikimai, kaip egzema ar psoriazė, gali genitalijų srityje sukelti paraudimą ir niežulį, o taip pat bėrimus. Padėti gali švelnus hidrokortizono tepalas ir avižų vonia. Jeigu per savaitę simptomai nepalengvėja, kreipkitės į medikus rimtesnio gydymo.

5. Lytiškai plintančios ligos

Turbūt neverta kartoti, jog užsiimdami nesaugiu seksu galite užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis. Nemažai jų gali sukelti lytinių organų niežulį – tai chlamidijos, herpesas, trichomonozė ir gonorėja. Gaktos plaukuose gali atsirasti gaktos utėlių. Niežulys ir dilgčiojimas gali pereiti į skausmą ir deginimą. Jeigu be niežulio pastebite ir tokius požymius, kaip deginimą šlapinantis, nemalonaus kvapo išskyras, žaizdeles ant lytinių organų, skausmą sekso metu – būtinai kreipkitės į ginekologą. Jeigu bus nustatyta lytiškai plintanti liga – jums skirs leidžiamus arba geriamus antibiotikus ar priešvirusinį gydymą.

6. Sklerozuojanti kerpligė (lichen sclerosus)

Tai rimta liga, pasireiškianti vulvos niežuliu ir baltomis dėmėmis ant odos. Liga atsiranda lyg iš niekur, tačiau manoma, kad dėl to kalti hormonai ar pernelyg suaktyvėjusi imuninė sistema. Ligą diagnozuoja ginekologas, ji gydoma vaistais.

7. Hormonai

Bet kada, kai keičiasi ar svyruoja jūsų hormonai (dėl menstruacijų ciklo, nėštumo, menopauzės, geriant kontraceptikus), gali pasijusti makšties niežulys. Sausumas – dar vienas ženklas, kad dėl nepatogumų reikia kaltinti hormonus. Per menstruacijas diskomfortą padidina naudojami įklotai, kuriuose dažnai būna kvapiklių ar dažiklių. Jeigu taip nutinka nuolat, išbandykite menstruacinę taurelę ar organinės medvilnės įklotus, kurie ne tokie dirginantys. Tačiau jeigu niežulį sukelia hormoniniai kontraceptikai – nelabai įmanoma tą išsiaiškinti, nebent nustojus ir vėl po kurio laiko pradėjus juos gerti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.